Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 19 | dinsdag 7 mei 2024 23:20 uur | 1 bezoekers


Fotografie: Antoinette Mooy

Pijlers van de samenleving

Houd je van een geweldig verhaal, goede performance en humor dan moet je dit stuk echt zien!!!
Door: Peter Nanlohy

Na mijn laatste theaterbezoek aan d’Electiques Frankenstein (lees recensie) was ik een beetje bang dat ik weer bij een zelfde soort voorstelling terecht zou komen. Enkele foto’s die ik had gezien waren nogal vaag en toen ik voor de voorstelling het programmaboekje doorlas klonk het erg ingewikkeld. Niets bleek minder waar, gelukkig maar! Ik heb erg naar mijn zin gehad bij deze gemoderniseerde versie van Pijlers van de samenleving, gespeeld door toneelgroep Oostpool uit Arnhem.


Het toneelstuk is oorspronkelijk geschreven door de Noor Hendrik Ibsen in 1877. Voor hem betekende Pijlers zijn definitieve doorbraak als toneelschrijver. Het verhaal speelt zich af in een Noors havenstadje waar ondernemer Karsten Bernick en zijn vrouw Betty de pijlers van de stad zijn. Hoewel Bernick een goed man is die veel voor de samenleving doet heeft ook hij skeletten in zijn kast. Wanneer met het Amerikaanse schip de Indian Girl de jongere broer en de halfzus van Betty terugkeren in het dorp komt het schandaal langzaam aan het licht. Als Bernick een plan verzint om dit tegen te houden, blaast het plan onverwacht op in zijn gezicht.


Ik vond het verhaal heel goed, het zat fantastisch in elkaar en toen ik er eenmaal in zat bleek het helemaal niet zo ingewikkeld. Geen lange filosofische zinnen die het ene oor in gaan en het andere uit, maar normale, krachtige en begrijpbare zinnen. Dit maakte het stuk voor mij een stuk toegankelijker en ik merkte dat het handje vol jongeren in de zaal dit ook kon waarderen. Daarnaast zit er ook onverwacht veel humor in het stuk en wordt er heel goed geacteerd, vooral de performance van Flip Filz die Aune, de voorman op Karsten Bernicks werf, speelt was erg goed.


Het enige minpuntje aan het toneelstuk vond ik dat het wat langzaam op gang kwam. Het eerste kwartier speelde zich af in een vergaderzaal waar werd gepraat over het nieuwste project van Bernick. Hier worden ook alle personages aan het publiek voorgestelt. Het rare is wel dat sommige spelers wel in de vergaderzaal zaten, maar niet echt aanwezig waren. En terwijl zij ‘weg’ waren werd er dan over ze geroddeld. Dit zorgde voor enige verwarring op het begin, maar die verdween gelijk toen het stuk op gang kwam.


Houd je van een goed verhaal, goede acteer prestaties en humor dan moet je Pijlers van de samenleving echt zien. Het stuk is nog tot en met 27 april te zien. Klik op de onderstaande link voor de volledige speellijst. http://www.oostpool.nl/cms/index.php?id=208


Door Peter Nanlohy

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"