Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 16 | vrijdag 19 april 2024 11:06 uur | 3 bezoekers

De flat (voor Amanda)

Laat mij uw vleesgeworden angst zijn. En langzaam wegrotten in een betonnen flat. Ver verwijderd van de jonge wel succesvolle mensen. Zo moet dat toch met slappelingen?

Hellevoetsluis, de vroegste jaren negentig, drie hoog achter in een foeilelijke flat.

Achttien plus oud ben ik, amateuralcoholist en op mezelf gaan wonen met mijn twee jaar oudere broer om van het 'gezeik af te zijn'. Het contact met alle autoriteiten en ouders verbroken. Allebei niet werkend. Mijn broer al 4 jaar niet werkend. Beiden niet van plan om ooit maar eens te gaan werken. 

De man van de meteropname staat voor de deur. Met een bos pluizige krullen en gekleed in een ouwe joggingbroek en versleten grijze trui laat ik hem binnen. Eerst de verwarming in de keuken. Een armzalig pitje werpt een wonderlijk schel licht op iets wat doorgaat voor aanrecht met vuile vaat. Er staat een wasmachine waar een dik touw omheen hangt. De deur sluit niet meer af en wordt met deze vernuftige ingreep op zijn plaats gehouden tijdens het draaien van de was. De machine gaat dan tekeer als een stier met vastgebonden kloten en als het fout gaat stroomt het water de keuken in. Gelukkig doe ik de was weinig en ligt er slechts de betonnen vloer. Dit is nog maar het begin, besef ik me, iedere kamer van het huis zal aan de beurt komen. Laat ik me maar niet te veel bezighouden met hoe ik me schaam. Het zal nog erger worden dan dit. Gelukkig hebben die mensen een geheimhoudingsplicht. 

(Waarom komen die klootzakken toch ieder jaar de rust verstoren van mensen die niets meer met de maatschappij te maken willen hebben?)

De logeerkamer is aan de beurt. Alleen een volslagen idioot durft hier te slapen. Na mij baant de meteropnemer zich een weg naar de verwarming. Ik weet niet wat ik zeggen moet…misschien: ‘Waarom het afval buiten zetten als je een kamer over hebt?’. Ooit was dit ‘Het Drugskamertje’. Een goede maat had me geinspireerd, ofwel me met zachte dwang overgehaald de kamer zo’n beetje chemisch te reinigen en er iets leuks van te maken. Tekeningen en bizarre teksten (Ed Damenlul de Paardenlul) sieren nu nog het behang en zijn de laatste getuigen van een vervlogen gezellige tijd. Het grappige jaren zestig tafeltje, de zitzak en de hippielampen zijn bedolven onder minimaal 25 volle Komo-vuilniszakken.

(Ik vraag me af waarom alles in het leven zoveel energie moet kosten. Is er geen rust voor de zwakken van geest? Het armlastige intellect? Wordt het niets doen je zo kwalijk genomen dat je er vroeg of laat een prijs voor moet betalen, uit afgunst, angst of haat van zij die wel actieve deelgenoten zijn? Onbegrip durf ik het niet te noemen, daar zijn die laffe burgerhonden te kil voor. Daar hebben ze mijn lot te weinig voor aangetrokken.)

Of ik de verwarming in de huiskamer wil laten zien. Durf te laten zien, bedoelt hij. Met grote stappen loopt hij achter me aan. De Hel van Dante is een zondagmiddagwandeling vergeleken bij wat de meteropnemer nu aanschouwt. Een donkere kamer, stukken zwarte vloerbedekking die de vloer niet geheel bedekken, omgevallen asbakken en ergens in een walmend doosje een rat (Morpheus) die nog begraven moet worden door mijn geestelijk gestoorde broer Vincent, die op de bank vanachter zijn petje met psychotische duivelse ogen een sjekkie draait. 

‘Het ziet er hier niet echt fris uit’, zei ze tijdens een gedwongen bezoek ‘en het ruikt niet aangenaam’. Advocaat van de duivel heb ik gespeeld, maar ik kan smeekbedes niet weerstaan, zeker niet van ontspoorde broers. Indien ik eerlijk geweest was had hij nu nog in de isoleercel gezeten. En ik heb een hekel aan rechters, en al helemaal aan vrouwelijke vaandeldragers van een corrupt systeem.

(Ik heb een zwak voor alles wat zielig is en ben emotioneel chanteerbaar, dit zal altijd mijn valkuil blijven, hieraan zal ik uiteindelijk ten onder gaan. Want al heb je jezelf voor 100 kilo weggecijferd, in het leven zelf krijg je nog geen gram cadeau. Ik denk aan mijn ouders en de rillingen lopen over mijn rug. Nog geen gram cadeau...ik moet het opnemen tegen een leger van verwende kinderen.)

Her en der pannen met schimmel dat bruisend naar de hemel rijst. Flessen Hertog Jan bier en Lambrusco vormen een mooi mozaic. Een geur van blonde maroc en skunk. Ouwe sokken liggen er. Een verdwaald sexboekje (van Vincent) en een strip van Joop Klepzeiker. Heel veel platen. 

‘Wish you where here’ schalt door de boxen, wat een ironie. Ik trek de bank weg die de verwarming blokkeert om de brave man van dienst te zijn. Lege pakjes sigaretten, bierblikjes, neuskeutels en sputum (van Vincent), aangevreten boterhammen, snoepwikkels, chipszakken, vieze borden en wederom een mooie schimmelpan openbaren zich aan ons. Ik bied mijn excuses aan. De man lijkt medelijden met me te hebben (‘Ik heb erger gezien’, zegt hij!). Ik weet dat hij liegt en voel plotsklap een zekere affectie voor de burgerman. Nu nog onze slaapkamers.

Waarom heb ik in godsnaam die kerel binnengelaten? Natuurlijk wordt dit aangekondigd per post, maar het openen van de brievenbus om rekeningen en vervelende reclamefolders te vinden is toch niets voor iemand zonder geld. Alsof ik om die brievenbus gevraagd heb. Alsof ik ook maar om het leven gevraagd zou hebben, alsof het geen nare verplichting is.

(Maatschappij, wereld, beschaving, keert u zich alstublieft van me af, wil met mij niets te maken hebben, want deze wens is wederzijds. Mensen…let maar niet op mij. Laat mij uw vleesgeworden angst zijn. En langzaam wegrotten in een betonnen flat. Ver verwijderd van de jonge wel succesvolle mensen. Zo moet dat toch met slappelingen?)

Nu de slaapkamers nog, ja...

Nawoord

Ik vroeg me laatst af of die arme meteropnemer nog weleens aan ons terugdenkt. Mocht hij dit lezen...vergeef ons aub...mijn broer is niet lang na dit verhaal opgenomen en hij bleek schizofreen te zijn. Toen ik hem afgelopen april bezocht in zijn flat in Hellevoetsluis, waar hij woont als hij zijn dagen niet in een gewatteerde kamer doorbrengt, liet hij me een Nokia-filmpje zien met daarop het bewijs van het bestaan van de Blairwitch...op een lokale begraafplaats...!

Mij hebben ze helaas nog nooit weten te diagnoseren. Ik wacht op de dag dat die verlossing komt.

 
Array
(
    [106962] => Array
        (
            [naam] => margot ten caat
            [link] => 
            [reactie] => ik werk met gekkies...en heb nog wel een plekkie over bombastus...[geven we je 1 keer in de maand een depot]
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2007-06-23 11:42:22
            [react_date_changed] => 2007-06-23 11:42:22
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 98206
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => Z38FLSEP88FVUQ
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 106962
            [editable] => 1
        )

    [106961] => Array
        (
            [naam] => Bombastus
            [link] => 
            [reactie] => Jaaaaaaaaaaaa!!! Laat me veiligheid en rust vinden aan uw warme moederborst!
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2007-06-24 07:08:34
            [react_date_changed] => 2007-06-24 07:08:34
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 98206
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => KABDYGCACWDZ4J7
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 106961
            [editable] => 1
        )

    [106956] => Array
        (
            [naam] => margot ten caat
            [link] => 
            [reactie] => mmmmm weet niet of ik dat nou zo'n vleiende gedachte vind....[ben niet zo'n moederlijk type....zie foto onder mijn column; de parenclub]..en ik heb al vier kinderen!
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2007-06-25 11:19:37
            [react_date_changed] => 2007-06-25 11:19:37
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 98206
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => 7XEHHLL2BC5D86K
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 106956
            [editable] => 1
        )

    [106934] => Array
        (
            [naam] => Karin
            [link] => 
            [reactie] => Wow, jij moet je werk gaan bundelen Bombastus!
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2007-06-28 13:00:44
            [react_date_changed] => 2007-06-28 13:00:44
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 98206
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => UY9JYK89ZXKGBEF
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 106934
            [editable] => 1
        )

    [106933] => Array
        (
            [naam] => Karin
            [link] => 
            [reactie] => En de Blair witch? Die bestaat gewoon echt!
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2007-06-28 13:02:13
            [react_date_changed] => 2007-06-28 13:02:13
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 98206
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => R5EZDUDF5JEG5S
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 106933
            [editable] => 1
        )

    [106932] => Array
        (
            [naam] => Amanda
            [link] => 
            [reactie] => Lieve Bombastus,
Wat fijn dat je de tijd en moeite hebt genomen om nog een stuk te schrijven. Ik heb er wederom van genoten. Blijf dus vooral de moeite nemen.
Tot volgende zomer!!
            [afbeelding] => 20442
            [afbeelding_id] => 20442
            [afbeelding_name] => images.jpg
            [afbeelding_date] => 2007-06-28 15:09:44
            [afbeelding_info] => 
            [afbeelding_filename] => site25_20070628150944_images.jpg
            [afbeelding_site] => 78
            [afbeelding_deleted] => 0
            [afbeelding_maker] => 
            [afbeelding_formanswer] => 745258
            [afbeelding_width] => 86
            [afbeelding_height] => 124
            [afbeelding_size] => 2047
            [afbeelding_type] => jpg
            [afbeelding_isimage] => 1
            [afbeelding_isextranet] => 0
            [afbeelding_user] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2007-06-28 15:09:44
            [react_date_changed] => 2007-06-28 15:09:44
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 98206
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => YSZAMXJPZMTQ59H
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 106932
            [editable] => 1
        )

    [106930] => Array
        (
            [naam] => Pieter
            [link] => www.myspace.com/pieterzandvliet
            [reactie] => Hoe kon ik hier overheen gekeken hebben, geweldig Bomba!
            [afbeelding] => 20448
            [afbeelding_id] => 20448
            [afbeelding_name] => Bep van Klaveren.jpg
            [afbeelding_date] => 2007-06-28 17:46:52
            [afbeelding_info] => 
            [afbeelding_filename] => site25_20070628174652_Bep_van_Klaveren.jpg
            [afbeelding_site] => 78
            [afbeelding_deleted] => 0
            [afbeelding_maker] => 
            [afbeelding_formanswer] => 745380
            [afbeelding_width] => 2200
            [afbeelding_height] => 3188
            [afbeelding_size] => 273387
            [afbeelding_type] => jpg
            [afbeelding_isimage] => 1
            [afbeelding_isextranet] => 0
            [afbeelding_user] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2007-06-28 17:46:53
            [react_date_changed] => 2007-06-28 17:46:53
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 98206
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => GM79HABCDZSR5W
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 106930
            [editable] => 1
        )

    [106929] => Array
        (
            [naam] => Bombastus
            [link] => 
            [reactie] => Zie je nu wel...dit is de taak van de schrijver...datgene aan het papier toe te vertrouwen wat je je psychiater nog niet durft te vertellen...
bedankt mensen!
            [afbeelding] => 20460
            [afbeelding_id] => 20460
            [afbeelding_name] => gar.jpg
            [afbeelding_date] => 2007-06-29 15:57:51
            [afbeelding_info] => 
            [afbeelding_filename] => site25_20070629155750_gar.jpg
            [afbeelding_site] => 78
            [afbeelding_deleted] => 0
            [afbeelding_maker] => 
            [afbeelding_formanswer] => 745461
            [afbeelding_width] => 150
            [afbeelding_height] => 105
            [afbeelding_size] => 4909
            [afbeelding_type] => jpg
            [afbeelding_isimage] => 1
            [afbeelding_isextranet] => 0
            [afbeelding_user] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2007-06-29 15:57:51
            [react_date_changed] => 2007-06-29 15:57:51
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 98206
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => CXPTE4628DQ68E5
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 106929
            [editable] => 1
        )

)

margot ten caat | 23 juni 2007

ik werk met gekkies...en heb nog wel een plekkie over bombastus...[geven we je 1 keer in de maand een depot]

Bombastus | 24 juni 2007

Jaaaaaaaaaaaa!!! Laat me veiligheid en rust vinden aan uw warme moederborst!

margot ten caat | 25 juni 2007

mmmmm weet niet of ik dat nou zo'n vleiende gedachte vind....[ben niet zo'n moederlijk type....zie foto onder mijn column; de parenclub]..en ik heb al vier kinderen!

Karin | 28 juni 2007

Wow, jij moet je werk gaan bundelen Bombastus!

Karin | 28 juni 2007

En de Blair witch? Die bestaat gewoon echt!

photo

Amanda | 28 juni 2007

Lieve Bombastus,
Wat fijn dat je de tijd en moeite hebt genomen om nog een stuk te schrijven. Ik heb er wederom van genoten. Blijf dus vooral de moeite nemen.
Tot volgende zomer!!

photo

Pieter | 28 juni 2007

www.myspace.com/pieterzandvliet

Hoe kon ik hier overheen gekeken hebben, geweldig Bomba!

photo

Bombastus | 29 juni 2007

Zie je nu wel...dit is de taak van de schrijver...datgene aan het papier toe te vertrouwen wat je je psychiater nog niet durft te vertellen...
bedankt mensen!


*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"