Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 17 | zaterdag 27 april 2024 22:02 uur | 0 bezoekers

Een gezellige meidenavond: ‘Writers on Heels’

Afgelopen donderdagavond was ik in de bibliotheek voor interviews - door Carrie - met een 5-tal writers on heels.

De romans van Siska Mulder, Marion Pauw, Manon Spierenburg, Susan Smit en Simone van de Vlugt zullen deze avond één voor één worden besproken. Persoonlijk vind ik het erg leuk om te horen hoe een boek tot stand is gekomen. Zo ging Siska Mulder een half jaar naar Zuid Afrika. Daar schreef ze het manuscript voor haar eerste boek Zus. Het boek dat volgens Carrie prachtig is. En inderdaad tijdens het voorlezen - de hoofdpersoon loopt vroeg in de ochtend weg uit haar minaar’s bed en duikt een bar in om zich te bezatten met whiskey - smaakt het verhaal inderdaad naar meer.

De boeken 'Drift' van Marion Pauw en ' de Zeepfabriek'  van Marion Spierenburg lijken me ook de moeite waard. In beide boeken zijn ervaringen uit het echte leven verwerkt in de fictie. Alleen is het bij Marion Pauw heel erg spannend. De hoofdpersoon blijkt de boot letterlijk gemist te hebben op volle zee. Een vriendin van haar heeft ook zo op zee rondgedobberd in duikerspak. Zij is gelukkig op tijd gevonden, maar of dat ook voor de hoofdpersoon van ' Drift' geldt….

'De Zeepfabriek' is gebaseerd op het leven van een scenarioschrijver voor soaps. Iets wat Marion Spierenburg in het echt ook doet. Het stuk dat ze voorlas was erg komisch. Al had haar uitermate droge manier van voorlezen daar ook een bijdrage aan.

 

Susan Smit en Simone van der Vlugt deden veel historisch onderzoek voor de historische romans Elena’s Vlucht en het laatste Oordeel. Susan Smit dook de geschiedenis van de Roma’s in en Simone van der Vlugt in de wereld van de archeologie.

Na de boekpresentaties wordt het initiatief van  ‘Writers on Heels’ besproken. De oprichting was in handen van Siska Mulder en Susan Smit. Zij vonden het schrijverschap erg solistisch. Door elkaar als collega’s te zien konden ze elkaar tot steun zijn, maar ook gezelschap houden. Zoals op avonden als deze. Daarnaast willen de dames gezamelijk de nieuwe lichting schrijfsters presenteren. Die andere literatuur schrijven dan de bekende chicklit (boeken van vrouwen voor vrouwen a la Bridget Jones).

Tot slot wordt er nog even ingegaan op de vooroordelen van bepaalde recensenten. Zo zouden de schrijfsters hun vrouwelijke emoties soms teveel laten doorschemeren in hun boeken. De vrouwen trekken zich er niets van aan. Alhoewel.. in het volgende boek van Simone van de Vlugt krijgt een misdadiger de achternaam van een recensent. En Susan Smit heeft juist een reactie van een recent "die blijkbaar niets anders kon vinden om het boek neer te halen"  op haar website geplaatst om de recent een beetje te pesten.

Het was een leuke en vooral ook gezellige avond. De presentatie van Carrie en de openheid van de schrijfsters gaven mij het gevoel van een echte meidenavond. Wat mij betreft, zeker voor herhaling vatbaar.

Het enige minpuntje: Na afloop werd er, ondanks een goed draaiende dj, niet gedanst. Wat dat betreft kan er nog wat geleerd worden van het jaarlijkse lezersfeest. Wellicht kan er op het volgende lezersfeest aandacht besteed worden aan het boek ‘de Verleiding’, dat in april uitkomt. Hierin zijn verhalen van 13 ‘Writers on Heels’ gebundeld.. Dat beloofd veel variatie aan drama, spanning en humor .

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"