Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 17 | donderdag 25 april 2024 11:18 uur | 1 bezoekers

Bewijs maar!

Voor Karim.
Bewijs maar!

Door Itam van Teeseling (P01) (opdracht 2 voor filosofie)



Geïnterviewden:

- S. (Islamitisch)
- T. (Christelijk)
- N. (Joods)


Ikzelf ben niet gelovig opgevoed, maar ik ben geen atheïst. Ik sta overal voor open, mits de theorieën mij logisch klinken, maar tot nu toe is geen enkel geloof voor mij logisch gebleken. Ik vond dit onderzoek dan ook zeer interessant, om de beweegredenen van mensen om te geloven, te ontdekken. Ik heb voor dit onderzoek een Jood, een Christen en een Moslim geïnterviewd.

Wat mij in de eerste instantie opviel is dat de drie verschillende geloven (Jodendom, Christendom en de Islam) toch sterke overeenkomsten hebben. Het mooiste antwoord op de vraag “wat betekent geloof voor u?” Kwam van N.. Hij zei, “Geloof begint waar kennis ophoudt.” En de antwoorden van de andere geïnterviewden op deze vraag hadden wel zo’n beetje dezelfde strekking. Het geloof draait juist, zoals het woord al doet vermoeden, om het ‘blindelings’ geloven in een soort van persoon die niet concreet aan te wijzen is. Als je wéét dat er een god bestaat, wat valt er dan te geloven?

Het verschil tussen geloven en weten zit hem dan ook in de bewijsvoering denk ik. Voor het geloven in iets heb je indirect bewijs nodig en voor het weten van iets heb je direct bewijs nodig. Je hebt in dit laatste geval dus ‘kennis’ van iets, want je kent het.

Het indirecte bewijs voor gelovigen om te geloven in een God (lees schepper) is dan ook het bestaan van de mens, de wereld, de kosmos, kortom alles. Maar direct bewijs voor God ontbreekt hier.

Ik denk ook, dat juist het idee dat er geen concrete god aanwijsbaar is bijdraagt aan de overtuiging waarmee mensen geloven. Hoe kan iemand immers tegenvallen als je diegene nog nooit hebt gezien en zijn uitspraken al eeuwen lang op papier staan. Je kan ook niet in discussie met zo iemand gaan, je moet dus wel aannemen dat God almachtig is, dat hij de schepper is etc. Dit aannemen is dus geloven.

Wat ik ook verbazingwekkend vind is dat de drie behandelde geloven allemaal min of meer dezelfde oorsprong hebben en ook het geloof in dezelfde persoon hebben ze gemeen. God dus. Ook al verschillen de vormen van deze God.

Door deze band, vind ik het nog vreemder dat deze godsdiensten zoveel met elkaar in conflict zijn gekomen tijdens hun bestaan. Maar goed, dit terzijde.

God/Allah is niet concreet te beschrijven door de ondervraagden. Wat opvalt is dat God/Allah wel als vaderfiguur wordt omschreven. Dit doet mij denken aan de theorie van Freud over het opgroeien van baby’s, die doordat ze het besef krijgen dat ze de wereld niet in hun eentje aankunnen, ontdekken dat ze een vaderfiguur nodig hebben die hun beschermt en leidt.

“God is voor mij een Vader, die me begrijpt en me helpt en waar ik troost vind”. Zegt T..

S. zegt dat Moslims 99 woorden hebben die Allah zouden omschrijven, oftewel ‘de 99 schone namen van Allah’[1]. “Deze namen lopen uiteen van De Genadevolle, tot De Meest Barmhartige.” Aldus S..

Deze namen/eigenschappen zijn volgens mij overigens wel op verschillende manieren te interpreteren.

Zoals ik al eerder zei is er ook nog eens een verschil in de vorm van God. Het Jodendom en de Islam gaan uit van één god, het is dus een monotheïsme. Het Christendom wordt officieel ook monotheïstisch genoemd, maar dit is discutabel (De Vader, De Zoon en de Heilige Geest.)[2] N. zegt hierover: “De verschillende geloven zijn eigenlijk verschillende vormen van hetzelfde. De Islam beschouwen wij als monotheïstisch, maar het Christendom, dat een drie-eenheid heeft, niet”.

Het geloof in God heeft voor de ondervraagden een helende werking (opium voor het volk, Marx?). Vooral het bidden heeft hier een belangrijke rol in, “Het vormt een rustpunt in dit materialistische leven, een verademing.” Zegt N.. S. zegt hierover: “Bovendien word je spiritueel gezuiverd. Je vergeet je dagelijkse problemen en maakt tijd voor je schepper”.

Dit is het aspect wat ik op zich wel aantrekkelijk vind. Het idee dat iemand je begrijpt, naar je luistert en dat er altijd iemand is die over je waakt. Ik kan mij heel goed voorstellen dat dit hoopgevend werkt in moeilijke tijden. Maar ik kan mij ook voorstellen dat mensen hierdoor nog afhankelijker van hun geloof worden. Misschien kan je het zien als bij iemand in het krijt staan. ‘Ik zorg er voor dat jij je goed voelt, als jij je aan mijn regels houd.’

Mijn laatste vraag in de interviews was: “Begrijp je mensen die niet geloven en wat vind je daarvan?” Iedereen zei hierop ja, behalve S.. Ze zei “ Voor mij als ongelovige is het onbegrijpelijk, net als mensen die ongelovig zijn en het raar vinden dat mensen ergens in geloven dat ze niet kunnen zien.” Ik denk dat ze hier een belangrijke uitspraak maakt. Realiteit is relatief, dat blijkt maar weer. Ik heb nog steeds geen logica gevonden in geloven, ook na dit interview niet. Maar ik ben ook weer geen overtuigd atheïst geworden. Ik loop ook nog steeds met vragen rond over het hoe en waarom van het bestaan.

Ik heb een periode gehad dat ik geloofde in de wetenschap, maar die heeft geen antwoorden op mijn vragen. Ze zijn bezig met kwantum mechanica, snaartheorieën, het nabootsen van de big bang. Maar antwoorden hebben ze nog niet. Dus als ik hier in zou geloven, waarom zou ik dan niet in een God geloven? Het lijkt wel een gekmakende twijfel.


[1] Deze namen zijn te vinden op http://www.risallah.com/archief/artikel.php?artikelnr=40

[2] Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Drie-eenheid
 
Array
(
    [108230] => Array
        (
            [naam] => Hoetsekabula dan maar!
            [link] => www.hoetsekabula.com
            [reactie] => Het is vrijwel zeker, alle geloven hebben gelijk, de Wereld gaat er aan!
En met heel veel geluk zijn wij de gene die dit mee gaan maken, schrijf ik in mijn handen wrijvend, wat op zich al moeilijk is om te doen.
Maar mocht u hier even niet aan toe zijn, sluit u dan vandaag nog aan bij een net uit mijn reet gescheten geloof aan, namelijk,”Hoetsekabula”.
Hoetsekabula gaat overal tegen in.
Het is trouwens het eerste geloof dat nu net in Nederland van start gaat.
De God bent u zelf, u bent namelijk het belangrijkste wat de Wereld, wat zeg ik, het Universum nodig heeft.
U kan schapen en scheppen wat u maar wil, met een beetje creativiteit bent u al hartstikke origineel.
U bent het helemaal en dat iedere dag, elk uur en elke minuut, wat is Hoetsekabula blij met u.
Het maakt echt niet uit wat u doet, uw neus uit baggeren, kinderen baren, en of uw de schompes werken, het maakt niet uit, wij veroordelen u niet.
Wie zijn wij dan wel zult u denken.
Wij zijn nu al u en ik, is dat niet leuk en fijn, dacht het wel.
Mocht u al geloven in een religie, dan haten wij u niet hoor, lekker blijven geloven.

Het bidden bij Hoetsekabula bestaat uit het zeggen van Hoetsekabula, pal na dat u een stuk bruin restafval in de WC pot hebt uit geperst.
Vergeet dit nooit, ook niet in een openbaar toilet.
Spreek het altijd uit vol trots, u mag de uitroep gepaard laten gaan met een klap op uw borst of borsten.
Hoetsekabula heeft uw geld niet nodig, dat mag u opmaken aan hoognodige dingen, wij hoeven niks te onderhouden behalve wat ons lief is.
Dan kan ik net zo goed niet geloven, zou u denken.
Maar dat is niet waar, Hoetsekabula is meer als niks, Hoetsekabula is mooi en fijn.
Sluit u aan, en wees een God om van te houden ………….

            [afbeelding] => 17895
            [afbeelding_id] => 17895
            [afbeelding_name] => drinkenbroers 015.jpg
            [afbeelding_date] => 2007-01-20 22:39:02
            [afbeelding_info] => 
            [afbeelding_filename] => site25_20070120223902_drinkenbroers_015.jpg
            [afbeelding_site] => 78
            [afbeelding_deleted] => 0
            [afbeelding_maker] => 
            [afbeelding_formanswer] => 691740
            [afbeelding_width] => 2016
            [afbeelding_height] => 1512
            [afbeelding_size] => 787101
            [afbeelding_type] => jpg
            [afbeelding_isimage] => 1
            [afbeelding_isextranet] => 0
            [afbeelding_user] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2007-01-20 22:39:02
            [react_date_changed] => 2007-01-20 22:39:02
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 98768
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => JPMQZKV5QWAS36
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 108230
            [editable] => 1
        )

    [108226] => Array
        (
            [naam] => Karim Khaoiri
            [link] => 
            [reactie] => Itam, verhalen zoals ik uit jou interview haalt zijn alom bekend. Ik vroeg me bij Bewijs! maar mezelf af of ik iets moest bewijzen of dat zij dit moesten doen. In beide gevallen kan ik zeggen dat er niets te bewijzen valt. Er is niemand die dood is gegaan naar God is gegaan en in diezelfde gedaante terug gekomen is om te vertellen over zijn gesprek met God. In mijn geval zou ik nooit kunnen bewijzen dat God niet bestaat. Je gelooft of niet, geloof zelf moet niet ter discussie staan, de interpretatie van de heilige geschriften daarentegen wel en dan kunnen we ook weer zeggen de persoon wie dit geloof predikt staat der discussie aangezien zijn haatdragende boodschap een verkeerde interpretatie is van het heilige geschrift. Uiteindelijk zijn we nog altijd mens en alle mensen maken fouten. 
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2007-01-20 23:55:29
            [react_date_changed] => 2007-01-20 23:55:29
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 98768
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => ZS2EA5FJXQCPKV4
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 108226
            [editable] => 1
        )

    [108218] => Array
        (
            [naam] => Itam
            [link] => 
            [reactie] => Ha die Karim,
het was geen reactie op je artikel hoor. Dit was een opdracht voor school, voor filosofie. Ik dacht misschien vind je het wel leuk om te lezen. Maar ik ben het helemaal met je eens, mis interpretatie is een nare bijzaak. 
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2007-01-21 17:15:50
            [react_date_changed] => 2007-01-21 17:15:50
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 98768
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => 6CL9B8MA4GRH2AA
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 108218
            [editable] => 1
        )

    [108207] => Array
        (
            [naam] => arie
            [link] => 
            [reactie] => Joden dom
Christen dom
Dat Is lam!!!

Alfa en omega heeft iedereen.
Begin en eind.
Eten en schijten.
Leven en dood.
Wit en bruin brood.
Mond en kont.
Hoetsekabula en amehoelalisme zijn het daar helemaal met elkaar eens.
Maak jezelf een beetje goddelijk.
Dan word de aarde weer gezond.


Nee even serieus:

Ook al is er groot verschil in ogen en de neus.
 Kleuren en geuren. 
Laten we geloven en houden van 
de aarde en natuur.
De mens is beest!
En dieren weten het meest. 
Is het ultieme cultuur!
Laten we nemen wat we nodig hebben
Dan hoeven er geen briefjes meer in de muur.
En pak je een appel of peer, 
Dan mis je een hand niet meer.
Kijk naar de bomen
Zij hebben vrouw en mannelijkheid.
Na een fout ,zeg dan sorry,
Dan leef je zonder spijt.
Lang gelukkig.

Totdat je dood gaat en halverwege de planetengang zie je opeens een kleine dikke bruinwittige bezopen schele vrouw/man.
“ik ben jouw spiegel”zeg ie.
Gatver, dat is god, denk je dan.
Ja, je nam wat je nodig had!!!!!!!!!!!!
 

  

            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2007-01-22 03:34:54
            [react_date_changed] => 2007-01-22 03:34:54
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 98768
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => PY5WK6ZS2XVQ4XD
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 108207
            [editable] => 1
        )

    [108201] => Array
        (
            [naam] => pieter
            [link] => www.eye-cramps.com
            [reactie] => Leuk hoor ARie, nu zit ik hier in te storten.
Wat kan jij je ideeën toch mooi omschrijven.

Wanneer komen de smeuïge verhalen, van jouw roerige liefdes leven?


Dikke kus

Pieter
            [afbeelding] => 17921
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2007-01-22 11:15:05
            [react_date_changed] => 2007-01-22 11:15:05
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 98768
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => ER3PR9Q9RGMJ4
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 108201
            [editable] => 1
        )

)
photo

Hoetsekabula dan maar! | 20 januari 2007

www.hoetsekabula.com

Het is vrijwel zeker, alle geloven hebben gelijk, de Wereld gaat er aan!
En met heel veel geluk zijn wij de gene die dit mee gaan maken, schrijf ik in mijn handen wrijvend, wat op zich al moeilijk is om te doen.
Maar mocht u hier even niet aan toe zijn, sluit u dan vandaag nog aan bij een net uit mijn reet gescheten geloof aan, namelijk,”Hoetsekabula”.
Hoetsekabula gaat overal tegen in.
Het is trouwens het eerste geloof dat nu net in Nederland van start gaat.
De God bent u zelf, u bent namelijk het belangrijkste wat de Wereld, wat zeg ik, het Universum nodig heeft.
U kan schapen en scheppen wat u maar wil, met een beetje creativiteit bent u al hartstikke origineel.
U bent het helemaal en dat iedere dag, elk uur en elke minuut, wat is Hoetsekabula blij met u.
Het maakt echt niet uit wat u doet, uw neus uit baggeren, kinderen baren, en of uw de schompes werken, het maakt niet uit, wij veroordelen u niet.
Wie zijn wij dan wel zult u denken.
Wij zijn nu al u en ik, is dat niet leuk en fijn, dacht het wel.
Mocht u al geloven in een religie, dan haten wij u niet hoor, lekker blijven geloven.

Het bidden bij Hoetsekabula bestaat uit het zeggen van Hoetsekabula, pal na dat u een stuk bruin restafval in de WC pot hebt uit geperst.
Vergeet dit nooit, ook niet in een openbaar toilet.
Spreek het altijd uit vol trots, u mag de uitroep gepaard laten gaan met een klap op uw borst of borsten.
Hoetsekabula heeft uw geld niet nodig, dat mag u opmaken aan hoognodige dingen, wij hoeven niks te onderhouden behalve wat ons lief is.
Dan kan ik net zo goed niet geloven, zou u denken.
Maar dat is niet waar, Hoetsekabula is meer als niks, Hoetsekabula is mooi en fijn.
Sluit u aan, en wees een God om van te houden ………….

Karim Khaoiri | 20 januari 2007

Itam, verhalen zoals ik uit jou interview haalt zijn alom bekend. Ik vroeg me bij Bewijs! maar mezelf af of ik iets moest bewijzen of dat zij dit moesten doen. In beide gevallen kan ik zeggen dat er niets te bewijzen valt. Er is niemand die dood is gegaan naar God is gegaan en in diezelfde gedaante terug gekomen is om te vertellen over zijn gesprek met God. In mijn geval zou ik nooit kunnen bewijzen dat God niet bestaat. Je gelooft of niet, geloof zelf moet niet ter discussie staan, de interpretatie van de heilige geschriften daarentegen wel en dan kunnen we ook weer zeggen de persoon wie dit geloof predikt staat der discussie aangezien zijn haatdragende boodschap een verkeerde interpretatie is van het heilige geschrift. Uiteindelijk zijn we nog altijd mens en alle mensen maken fouten.

Itam | 21 januari 2007

Ha die Karim,
het was geen reactie op je artikel hoor. Dit was een opdracht voor school, voor filosofie. Ik dacht misschien vind je het wel leuk om te lezen. Maar ik ben het helemaal met je eens, mis interpretatie is een nare bijzaak.

arie | 22 januari 2007

Joden dom
Christen dom
Dat Is lam!!!

Alfa en omega heeft iedereen.
Begin en eind.
Eten en schijten.
Leven en dood.
Wit en bruin brood.
Mond en kont.
Hoetsekabula en amehoelalisme zijn het daar helemaal met elkaar eens.
Maak jezelf een beetje goddelijk.
Dan word de aarde weer gezond.


Nee even serieus:

Ook al is er groot verschil in ogen en de neus.
Kleuren en geuren.
Laten we geloven en houden van
de aarde en natuur.
De mens is beest!
En dieren weten het meest.
Is het ultieme cultuur!
Laten we nemen wat we nodig hebben
Dan hoeven er geen briefjes meer in de muur.
En pak je een appel of peer,
Dan mis je een hand niet meer.
Kijk naar de bomen
Zij hebben vrouw en mannelijkheid.
Na een fout ,zeg dan sorry,
Dan leef je zonder spijt.
Lang gelukkig.

Totdat je dood gaat en halverwege de planetengang zie je opeens een kleine dikke bruinwittige bezopen schele vrouw/man.
“ik ben jouw spiegel”zeg ie.
Gatver, dat is god, denk je dan.
Ja, je nam wat je nodig had!!!!!!!!!!!!

photo

pieter | 22 januari 2007

www.eye-cramps.com

Leuk hoor ARie, nu zit ik hier in te storten.
Wat kan jij je ideeën toch mooi omschrijven.

Wanneer komen de smeuïge verhalen, van jouw roerige liefdes leven?


Dikke kus

Pieter


*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"