Bizarre figuren, lijpe mannetjes, geile vrouwen, gesluierde moslima’s en onschuldige lolita-meisjes, vormgegeven in vette outlines en felle kleuren. Dit is de kunst die de Schiedamse schilder Pieter
KUNST = KUT
Bizarre figuren, lijpe mannetjes, geile vrouwen, gesluierde moslima’s en onschuldige lolita-meisjes, vormgegeven in vette outlines en felle kleuren. Dit is de kunst die de Schiedamse schilder Pieter Zandvliet maakt. Het is alles behalve oubollige kunst en het spreekt zelfs aan bij jongeren, wat je over veel andere kunst niet kunt zeggen.Pieter Zandvliet, nu 37 jaar, tekent al vanaf zijn derde jaar en heeft zich weten te ontwikkelen tot een verkopend kunstenaar. Hij exposeert regelmatig en zijn werk hangt binnenkort zelfs in galerieën in Spanje. Ook in Amerika en Parijs heeft zijn werk al enkele muren behangen.
Wat bij Pieter’s werk opvalt is dat het niet het doorsnee landschapje is of het droge abstracte schilderij waar niemand wat van begrijpt. Het gaat over mensen, emotie, seks, de maatschappij, fashion, de multi-cultuur, enz. Kleurrijke onderwerpen dus, in een kleurrijk jasje.
Het feit dat deze kunst de jongeren aanspreekt heeft, volgens Pieter, te maken met dat zijn kunst in de tijd van nu staat. En inderdaad, het kleurgebruik en de thema’s maken het werk een stuk toegankelijker. Het is dezelfde reden waarom bijvoorbeeld Andy Warhol nog steeds populair is.
“Kunst heeft een stoffig imago. Zelfs het woord kunst is al kut.” zegt Pieter. “Dit schrikt jongeren af, waardoor ze alleen de kunst zien die bijvoorbeeld op tv wordt gepresenteerd. Hierdoor gaan ze zich minder verdiepen in kunst en missen ze juist de dingen die echt interessant zijn, zeker voor jongeren.”
Een oplossing zou volgens Pieter zijn om kunst veel flitsender te presenteren. De museumnacht maakt daar al werk van. Daar worden theater, dance, visuals en kunst met elkaar gecombineerd, maar er word dan weer te weinig gelinkt naar graffiti, wat toch ook een kunstvorm is en populair is onder jongeren. “Dat is het hem nou juist, er worden te weinig jonge kunstenaars betrokken bij zulke projecten.”
Pieter geeft wel toe dat het kunstwereldje een hypocriet wereldje kan zijn. “Er zijn veel goede kunstenaars die bekend zijn, maar er zijn ook veel bekende kunstenaars waarvan ik denk: waar gaat dit nou over? Een goede kunstenaar wordt gemaakt door mensen die dat heel goed kunnen. Die zetten die kunstenaar neer en die kunnen er dan ook hele goede prijzen voor vragen. Uiteindelijk zijn dit dus vaak de galeriehouders en de managers, die mensen weten waar een publiek voor is en als dat publiek er niet is, dan creëren ze er wel een publiek voor.”
Gelukkig blijft Pieter zijn eigen gangetje gaan en heeft hij nog een paar flinke projecten die hem te wachten staan. Hij doet binnenkort mee aan een skateboard-expositie, waarbij verschillende kunstenaars uit heel het land worden gevraagd om skateboards te ‘ARTificeren’. Ook gaat hij meedoen aan een DVD die beelden en geluiden gaat bevatten van kunstenaars, VJ’s en muzikanten uit Rotterdam en New York. Dit belooft een hele speciale editie te worden, aangezien deze DVD rond de 1000 euro gaat kosten. Tja, het blijft immers kunst.