Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 17 | vrijdag 26 april 2024 05:03 uur | 5 bezoekers

Meneer Gebuis

Na een tijdje gooide meneer Gebuis het anker uit en zag hij door zijn verrekijker een vrijend stelletje liggen in het malse gras.

Na mijn blindedarm operatie kwam ik langzaam bij in het Dijkzicht ziekenhuis.
Naast me hoorde ik iemand opgewekt zeggen, zo jongen je hebt het overleefd. Langzaam werd het beeld van een oudere man zichtbaar, pik zwart haar met vet, naar achteren gekamd als Jules Deelder, die dit prachtige Maffiosi kapsel in ere houdt. In zijn streepjes pyjama keek hij mij vriendelijk toe. Ik heet Pieter zei ik door mijn misselijkheid heen. Ik ben Ap, Ap Gebuis en heet je welkom in het ziekenhuis, grapte hij. En ik ben Leen, Leen Swartouw zei een rijkelijk besnorde andere oude man in het bed tegenover mij. Naast zijn bed stond een houten been. Daar weer naast lag een grote oude bebrilde reus zijn krantje te lezen, en toonde ons verder geen blik waardig.

Daar lag ik dan als de veertienjarige tussen de mannen uit andere tijden. Leen Swartouw vertelde me dat hij uit een rijke havenfamilie kwam en altijd het zwarte schaap was geweest. Ze wilden niks van hem weten en hij niks van zijn familie. Hij praatte ontzettend enthousiast en breed gebarend, heerlijke kerel. Dat was de reus naast hem allerminst met mij eens. Hij snauwde continu dat Leen zijn bek moest houden. En Leen ging dan heel even wat zachter praten, maar als hij mij of meneer Gebuis zag lachen, bulderde hij er weer vrolijk op los. Het mooist was wanneer hij zong en danste op 1 been. Wat hij zong weet ik niet meer, maar voor mij was hij een rasartiest.

Deze voorstelling gebeurde terwijl de norse oude reus op de operatiekamer lag voor een pacemaker wissel. Hij kwam nooit meer terug. Zijn overlijden maakte het er in onze kamer niet minder gezellig op.

Met meneer Gebuis deelde ik mijn liefde voor de wielersport. In zijn jonge jaren zo vertelde hij, was hij een talent volle wielrenner. Hij droeg altijd een rode wollen wielertrui, ze noemde hem dan ook de rooie. Hij zei dat men tijdens een wedstrijd niet mocht demarreren in dorpjes. Voor de wielerleken onder ons, demarreren is weg rijden uit het peleton. Meneer Gebuis die niks met de kerk had, maakte hier altijd gebruik van en kwam juist dan weg uit het peloton en behaalde zo menig overwinning, want in de eindsprint maakte hij als kleine opdonder geen kans.
Het kwam wel eens voor dat zijn rivalen een pompje onder zijn neus duwden en hem waarschuwden als hij weer probeerde weg te komen dat ze het pompje tussen zijn spaken zouden steken. Maar daar, zo zei hij trots, had hij lak aan.
Soms moest hij eerst honderd kilometer fietsen naar een wedstrijd, om die vervolgens te rijden en dan fietste hij weer honderd kilometer terug. Daar had ik natuurlijk grote bewondering voor.

Later toen hij al een schilders bedrijf had, kwam hij in aanraking met de zeilsport.
Hij heeft heel veel wedstrijden gewonnen in de Regenboog klasse, waaronder die tijdens de Sneek week, dan heb je zeilwedstrijden tussen Friesland en Holland. Hij had veel voordeel uit zijn wielertijd waarbij je ook voortdurend rekening moet houden met de wind.

Op de een of andere manier ben ik gek op dit soort verhalen en is het best raar dat ik nooit in een bejaardenhuis ben gaan werken. Hoewel bij nader inzien heb ik het geprobeerd, maar werd afgekeurd vanwege mijn zwakke rug. Ze hadden me toch achter de bar kunnen zetten, eikels!

Maar goed, ik maakte met meneer Gebuis een afspraak voor een dagje zeilen op de Kralingseplas. We reden er naar toe in zijn rode citroen, en natuurlijk was zijn zeilboot ook rood. Hij liet mij van alles zien over de verschillende golven, aangebracht door de wind op het water. Na een tijdje gooide meneer Gebuis het anker uit en zag hij door zijn verrekijker een vrijend stelletje liggen in het malse gras. Na wat onderling getwist, kwamen we er achter dat het twee dames waren. Helaas werden we ontdekt, en haalde meneer Gebuis zenuwachtig het anker binnen.

Niet lang na dit dagje zeilen bezocht ik meneer Gebuis en zijn lieve Joodse vrouw in hun huisje aan de Doggerstraat te Rotterdam. Zijn vrouw schreef mijn naam in het hebreeuws en vertelde mij over de Joodse cultuur terwijl meneer Gebuis mij enthousiast klassieke muziek liet horen. Dit waren gezellige bezoekjes.
De laatste keer dat ik Meneer Gebuis bezocht haalde hij zijn film projector voor de dag. Hij had alleen pornofilms, niet veel. Misschien drie, maar dat mocht de pret niet drukken. Hij drukte me op de borst dit niet aan mijn ouders en mevrouw Gebuis te vertellen. De film ging over een hitsige dame, die in de ogen van meneer Gebuis jong was, maar in die van mij oud. Ze zag er niet uit en sprong van erectie naar erectie, God wat had dat mens het druk. Ze had een opvallende paarse clitoris, dat is me altijd bijgebleven.

Eigenlijk kan ik me niet herinneren wat meneer Gebuis aan het doen was.
Waarschijnlijk keek hij net als ik naar de film en moest hij lachen hoe gefascineerd ik naar miss super Klit zat te staren. Toen ik thuis kwam vroeg mijn moeder wat ik gedaan had, weer over wielrennen praten zeker. Nee, we hebben een seksfilm gekeken schoot eruit.
Tja, ik mocht er niet meer naartoe en daar baalde ik flink van. Ik had een belofte gebroken met mijn grote vriend meneer Gebuis.

Het heeft waarschijnlijk geen zin er nu nog langs te gaan. Beetje morbide om op het kerkhof een seksfilm te kijken met meneer Gebuis.

 
Array
(
    [108864] => Array
        (
            [naam] => UITNODIGING VOOR EEN BEZOEK AAN HET MOOIE SCHIEDAM
            [link] => www.youtube.com/watch?v=M8bmXeoVTDU&eurl= 
            [reactie] => Uitnodiging Zaterdag 21 Oktober 2006 om 16:30 tot 19:30 uur, opening bij Kunstwinkel 'T Walvis Branderssteeg 3-7 Schiedam. U bent van harte welkom! De exposanten zijn OA: Milan Tilder http://home.planet.nl/~walte092/viakunst.html Inge Scharink http://www.blik-opener.nl/ Gert Jan van Noorden www.showdesign.nl Ari Roon http://www.arieroon.nl/ Op de bovenverdieping is kunst te zien van: Monique Veldhoven www.moniqueveldhoven.com Damy vd Waal http://www.absolutearts.com/portfolios/d/dommedamy/ Theo Gootjes http://home.wanadoo.nl/thgootjes/ Pieter Zandvliet www.eye-cramps.com Ton Groenendijk www.hallogo.nl/ Nina Valkhof www.creatiefopcommando.nl Tevens is er veel nieuwe glaskunst en keramiek van kunstenaars uit Tjechie Hopelijk zien we u op de opening!
            [afbeelding] => 17270
            [afbeelding_id] => 17270
            [afbeelding_name] => 1135446318_f.0.jpg
            [afbeelding_date] => 2006-12-07 23:50:06
            [afbeelding_info] => 
            [afbeelding_filename] => site25_20061207235006_1135446318_f.0.jpg
            [afbeelding_site] => 78
            [afbeelding_deleted] => 0
            [afbeelding_maker] => 
            [afbeelding_formanswer] => 514252
            [afbeelding_width] => 500
            [afbeelding_height] => 375
            [afbeelding_size] => 29048
            [afbeelding_type] => jpg
            [afbeelding_isimage] => 1
            [afbeelding_isextranet] => 0
            [afbeelding_user] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2006-12-07 23:50:06
            [react_date_changed] => 2006-12-07 23:50:06
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 98895
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => TPUK2WY7TCMBEF4
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 108864
            [editable] => 1
        )

    [108846] => Array
        (
            [naam] => De goeie uitnodiging!
            [link] => www.eye-cramps.com
            [reactie] => Op zaterdag 9 december is de opening van een bont en stiprijke Toyistische tentoonstelling bij kunstwinkel 'T WALVIS.
Eveneens zal Lenny Adama-Mol haar schilderijen met een veelvoud van kleuren onder, zoals de kunstenares dat zelf zegt, Afrikaanse invloeden ophangen.
De opening is om 16:30 uur en zal ingeluid worden door dichter Manuel Schiesser.
U bent van harte welkom
Het staat u vrij om op de beide verdiepingen rond te kijken, waar u nog andere werken kunt bekijken van kunstenaars die eerder te gast waren in 'T WALVIS.
Er zullen ook een aantal werken van de Schiedamse kunstenaar Pieter Zandvliet hangen, waar de Schiedamse dichter Manuel Schiesser op reageert met gedichten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ivana of Frank van der Donk tel: 010-4262412
Kunstwinkel 'T Walvis Branderssteeg 3-7, Schiedam.
Open:wo, do, vrij en zaterdag van 11:00 tot 17:30 uur.
            [afbeelding] => 17286
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2006-12-09 10:51:13
            [react_date_changed] => 2006-12-09 10:51:13
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 98895
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => C5B9GKCTXPL3ZBT
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 108846
            [editable] => 1
        )

    [108823] => Array
        (
            [naam] => Rini
            [link] => 
            [reactie] => Zandvliet je schrijft leuk, maar hou eens op met die zelfpromotie. Daar zit niemand op te wachten en zeker jij niet !
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2006-12-10 00:53:31
            [react_date_changed] => 2006-12-10 00:53:31
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 98895
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => LD8PRHKLW2YWXTQ
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 108823
            [editable] => 1
        )

    [106095] => Array
        (
            [naam] => Chris heijna
            [link] => 
            [reactie] => Een zus van mijn vader, Tante Lien, was getrouwd met Ome Ab. Ik zat op de Finlandia in de Brigantijnstraat en mijn lerares was juffrouw Snieder.
Ome Ab had een schildersbedrijf en zeilde. Juffrow Snieder woonde vlakbij school, in de Doggerstraat ; zij was joods.
Lopend naar school liep ik onder het raam van juffrouw Snieder langs en zag Ome Ab staan in haar huis.
Tante Lien en Ome Ab zijn daarna gescheiden. Later kwam ik erachter dat Juffrouw Snieder een soort tante van me geworden was.
Nadat juffrouw Snieder overleed in 1999 zijn Ome Ab en Tante Lien weer bij elkaar gekomen.
En nu kom ik erachter dat Ome Ab is overleden ?
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2008-01-31 15:12:54
            [react_date_changed] => 2008-01-31 15:12:54
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 98895
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => 7Z8X5W4UWA2GTLM
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 106095
            [editable] => 1
        )

)
photo

UITNODIGING VOOR EEN BEZOEK AAN HET MOOIE SCHIEDAM | 07 december 2006

www.youtube.com/watch?v=M8bmXeoVTDU&eurl=

Uitnodiging Zaterdag 21 Oktober 2006 om 16:30 tot 19:30 uur, opening bij Kunstwinkel 'T Walvis Branderssteeg 3-7 Schiedam. U bent van harte welkom! De exposanten zijn OA: Milan Tilder http://home.planet.nl/~walte092/viakunst.html Inge Scharink http://www.blik-opener.nl/ Gert Jan van Noorden www.showdesign.nl Ari Roon http://www.arieroon.nl/ Op de bovenverdieping is kunst te zien van: Monique Veldhoven www.moniqueveldhoven.com Damy vd Waal http://www.absolutearts.com/portfolios/d/dommedamy/ Theo Gootjes http://home.wanadoo.nl/thgootjes/ Pieter Zandvliet www.eye-cramps.com Ton Groenendijk www.hallogo.nl/ Nina Valkhof www.creatiefopcommando.nl Tevens is er veel nieuwe glaskunst en keramiek van kunstenaars uit Tjechie Hopelijk zien we u op de opening!

photo

De goeie uitnodiging! | 09 december 2006

www.eye-cramps.com

Op zaterdag 9 december is de opening van een bont en stiprijke Toyistische tentoonstelling bij kunstwinkel 'T WALVIS.
Eveneens zal Lenny Adama-Mol haar schilderijen met een veelvoud van kleuren onder, zoals de kunstenares dat zelf zegt, Afrikaanse invloeden ophangen.
De opening is om 16:30 uur en zal ingeluid worden door dichter Manuel Schiesser.
U bent van harte welkom
Het staat u vrij om op de beide verdiepingen rond te kijken, waar u nog andere werken kunt bekijken van kunstenaars die eerder te gast waren in 'T WALVIS.
Er zullen ook een aantal werken van de Schiedamse kunstenaar Pieter Zandvliet hangen, waar de Schiedamse dichter Manuel Schiesser op reageert met gedichten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ivana of Frank van der Donk tel: 010-4262412
Kunstwinkel 'T Walvis Branderssteeg 3-7, Schiedam.
Open:wo, do, vrij en zaterdag van 11:00 tot 17:30 uur.

Rini | 10 december 2006

Zandvliet je schrijft leuk, maar hou eens op met die zelfpromotie. Daar zit niemand op te wachten en zeker jij niet !

Chris heijna | 31 januari 2008

Een zus van mijn vader, Tante Lien, was getrouwd met Ome Ab. Ik zat op de Finlandia in de Brigantijnstraat en mijn lerares was juffrouw Snieder.
Ome Ab had een schildersbedrijf en zeilde. Juffrow Snieder woonde vlakbij school, in de Doggerstraat ; zij was joods.
Lopend naar school liep ik onder het raam van juffrouw Snieder langs en zag Ome Ab staan in haar huis.
Tante Lien en Ome Ab zijn daarna gescheiden. Later kwam ik erachter dat Juffrouw Snieder een soort tante van me geworden was.
Nadat juffrouw Snieder overleed in 1999 zijn Ome Ab en Tante Lien weer bij elkaar gekomen.
En nu kom ik erachter dat Ome Ab is overleden ?


*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"