Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 16 | vrijdag 19 april 2024 19:51 uur | 1 bezoekers

Rotterdam Film Course 2006-2007

Rotterdam Film Course 2006-2007:
Let there be light: and there was cinema

AANSTAANDE ZONDAG 19 NOVEMBER in
THEATER LANTAREN/VENSTER
12.00-17.00 uur, € 10,-
(inclusief reader)

 
Rotterdam Film Course

Wat is de Rotterdam Film Course?
Het IFFR organiseert jaarlijks in samenwerking met onderwijsinstellingen en het Nederlands Instituut voor Filmeducatie de Rotterdam Film Course. De cursus duurt een dag en is een plezierige en leerzame kennismaking met typische festivalfilms: inventief, dwars en vernieuwend. Het cursusprogramma belicht, elk jaar vanuit een ander vertrekpunt, de verschillen tussen mainstream cinema en onafhankelijke, vernieuwende cinema. Dit jaar staat de studiedag Let there be light: and there was cinema in het teken van religie, spiritualiteit en cinema. De studiedag wordt gevolgd door een gratis filmvertoning met inleiding tijdens de aanstaande 36e editie van het IFFR (24 januari - 4 februari 2007).

Voor wie is de cursus bedoeld?
De cursus is bedoeld voor studenten van hoger en wetenschappelijk onderwijs, maar andere geïnteresseerden kunnen ook deelnemen.
Bij een aantal opleidingen maakt de cursus deel uit van het onderwijsprogramma. Dat betekent dat studenten, soms gekoppeld aan een studieopdracht, worden gecompenseerd met studiepunten. Als je wil weten hoe dat zit bij jouw studie, informeer dan bij de contactpersoon van jouw opleiding.
De cursus staat ook open voor studenten van andere onderwijsinstellingen en voor niet-studenten. Indien er voldoende plaats is worden bij de filmtheaters vanaf een week voor de cursusdag toegangskaarten verkocht.
Vanwege grote belangstelling biedt een aantal filmtheaters het programma ook speciaal aan aan hun reguliere theaterbezoekers.

Let there be light: and there was cinema
De relatie tussen religie, spiritualiteit en cinema

De geboorte van Jezus ruim 2000 jaar geleden, luidde het begin in van onze Westerse jaartelling en het begin van de grote invloed van religie op onze cultuur. Anno 2006 lijkt onze band met het geloof echter verder weg dan ooit. Ondanks de sterk veranderde rol van religie in onze huidige tijd, heeft het geloof een grote invloed op het dagelijkse leven. Eeuwenlang heeft religie haar sporen achtergelaten; Onze waarden, gedragsnormen en –regels zijn gebaseerd op het (christelijke) geloof. De mens wil vorm en betekenis geven aan zijn leven en zoekt naar een houvast. Religie heeft lange tijd voor deze houvast gezorgd, maar ook het 'geloof' in de wetenschap of de verklaarbaarheid der dingen kan een vorm van religie zijn.

In de kunst komt dit duidelijk naar voren. Kunst kan uitdrukking geven aan het gevoel, het onverklaarbare. Film is een kunstvorm die in eerste instantie misschien geen directe relatie heeft met religie, maar er wordt flink geleund op religieuze thema's en symbolen. Door filosofen en filmmakers wordt het proces film kijken ook wel eens vergeleken met een religieuze ervaring. In de essentie van het film kijken, het verschijnen van licht in donker, zit volgens sommigen religieuze aspecten. De Rotterdam Film Course onderzoekt dit jaar deze verschillende religieuze kanten van film.

La ricotta
In de ochtend zal de focus liggen op de verhalende kant van film. Welke religieuze thema's worden veel gebruikt in films? Het vertrekpunt is het bekendste verhaal uit de Bijbel: het lijden en de kruisiging van Christus. We beginnen de dag met een tour door de filmgeschiedenis en gaan aan de hand van filmfragmenten en de korte film La ricotta van Pasolini, dieper in op de verschillende verbeeldingen van het lijdensverhaal.

Mary
Ook op het beeldende vlak zijn er veel verwijzingen naar religie die op het eerste gezicht niet zodanig te herkennen zijn. Vertelstructuur, beeldcompositie, montage en geluid kunnen een religieuze betekenis hebben. Middels fragmenten wordt hierop in de middag ingegaan en met de film Mary van Abel Ferrara komen we terecht bij de rol van religie in onze huidige maatschappij.

Let there be light: de Rotterdam Film Course laat haar licht schijnen op religie!

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"