Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 13 | vrijdag 29 maart 2024 05:40 uur | 1 bezoekers

Wilfried de Jong; Klootzakken en goedzakken

Wekelijks verschijnt er een essay over Rotterdam en de toekomst. Deze week: Wilfried de Jong

Ik ben blank, onbesneden, kaal. Ik rijd met de auto en soms op de fiets. Ik drink graag cappuccino en ’s nachts bier. Turks brood vind ik onhandig om te smeren en bruinbrood met hele graankorrels vies. Ik krijg lichte uitslag van het woord multicultureel, hoest bij woorden allochtoon en autochtoon en ik kan slecht uit de voeten met termen als medelanders, nieuwe Nederlanders of kleurrijke nieuwkomers. Slappe termen die op ongemak duiden, onvermogen het beestje bij de naam te noemen. We zijn met onze taal niet bij machte mooie, nieuwe woorden te verzinnen voor mensen die soms al jaren in het land wonen. Mijn lieve, overleden oudtante in Antwerpen had het over ‘inwijkelingen’. Altijd een plezierig woord gevonden, minder soft vooral. Haar buurt Borgerhout kreeg een geuzennaam: Borgerokko. Belgen, soms enorme vreemdelingen voor ons Hollanders, zijn goed in taal. Wat geen garantie is voor een rustige stad. De bevolking met Antwerpen heeft het maar druk met zichzelf.Gisteren kreeg ik van een vriend bericht dat hij me gaat inwijden in de witte saxofonisten. Het zal mij benieuwen. Als een saxofonist of een zanger zwart klinkt, zie ik dat altijd als een compliment. Geen idee eigenlijk of het lekker loopt, met een donkere huid door Rotterdam. Niet alles is zwart wit in de stad. Er zijn veel grijstonen in Rotterdam, ook bruintinten zoals in schilderijen van Rembrandt, en zandkleurig, als in het schilderwerk van Salvador Dali. Die kunst hangt in museum Boijmans van Beuningen, op nog geen honderd meter van elkaar. Maar daarom is Boijmans nog geen multiculti-plek. Gelukkig niet, het is een museum, een vrijplaats.Vroeger wilde ik graag zwart zijn. Het leek me wel wat, in een knalrood pak de Kruiskade over, een tenorsax op mijn rug, funky rifjes fluitend van James Brown en Maceo Parker. Ik zou nu nog steeds wel zwart willen zijn, vooral vanwege dat rode pak trouwens, want sax spelen is me niet gelukt. Ik sterf van de platen met zwarte blazers erop. Als het woord ‘zwart’ pijn doet aan je ogen mag je ook best Afro-American, neger of nigger (op z’n hiphops uitgesproken, natuurlijk) invullen. Als het maar geen ‘allochtoon’ is. De titel allochtoon wens je je ergste vijand nog niet toe.

Het voelt ongemakkelijk als ik moet schrijven over de multiculturele staat van de stad. Wat moet ik vinden van hoofddoeken, van de bouw van een moskee, van gangs, van de imam, van verplichte taalcursussen, van inburgering?  Mensen lopen altijd op hun tenen bij deze onderwerpen, er wordt geschreeuwd, alle relativering is weg. Je kunt op de hoek van een oude krant nog geen zelfgemaakte scherpe cartoon over de islam maken of de halve wereld valt over je heen.


In een tv-gesprek met Patrick Kluivert – Surinaams voetbalidool – vroeg ik hem te reageren op zijn eigen jeugdfoto. Ik vroeg wat er in ‘dat kleine apie’ omging. Tien minuten later waren er al tien mails binnen over vermeende discriminatie. Een mailschrijver wilde naar de rechter stappen. Ik kreeg anonieme brieven met aantijgingen.

Apie, pestaap, pleurisaap, tyfusaap, teringaap. Mooie woorden. Authentiek. Van de straat. Ik mis nuchterheid. Ik mis humor.

Soms gaat het goed. Ik stapte onlangs een Marokkaanse slager binnen. Het liep tegen zessen. De zaak stond op het punt te sluiten. De baas was er niet. Er liep een man achter me naar binnen – wit, groezelig, grof smoelwerk - hij keek achter de toonbank. Hij miste de baas. ‘Waarom is die kloteslager er niet met zijn waardeloze vlees?’ Harde lach van de Marokkaanse slagersjongens. Ze begrepen de universele toon van de humor. De man en de Marokkaanse jongens, ze verstonden elkaar. Meer pesten, meer uitdagen, meer prikken, meer duwen, meer lachen.

Achter mij staat de tv aan. Balkenende versus Bos. De presentator zegt dat in honderden oude wijken in het land de vlam in de pan dreigt te vliegen. Ik heb lang in het Oude Noorden gewoond en gewerkt. Ik maakte de wijkkrant met een club mensen. Ik verzon ooit het woord Samsami, voor op een affiche. Ik vond het toen mooi, nu zozo. In die tijd werd er al fluisterend gesproken over spreidingsbeleid om grip te kunnen houden op snelle veranderingen in de wijk. Het verdween snel in de doofpot.

Ik ben een geboren twijfelaar en dat bevalt me prima. De ene dag ga ik door mijn geboortestad en vind ik het, compleet met alles en iedereen die er woont - prachtvolk en penoze - geweldig dynamisch, op een prettige manier vervreemdend en absurd. De volgende dag mis ik de aansluiting; ik rijd door het Zwaanshals en besef dat ik daar nooit in een koffiehuis, coffeeshop of belhuis ben geweest en ook niet zo snel weet wat ik er zou moeten doen.

Twijfel is een hoog goed. Ik weet niet goed wat ik met veranderend Rotterdam moet. Hate? Love? Eén ding weet ik wel: ik wil er niet weg. Veranderen gaat altijd met pijn gepaard, ook bij mij. Maar over pijn moet je ook niet te veel zeuren. Pijn draag je. En pijn is soms fijn. Laat het allemaal maar op z’n beloop, vecht het maar uit met elkaar, face to face, hersens tegenover hersens. Dan komt het wel goed.


Ik stoor me aan betweters, bemoeizucht, stemmingmakerij, soft gedrag, stoerdoenerij. Ik heb een hekel aan opiniemakers, politici, baasspelers. Misschien wel omdat ze zo weinig durven te twijfelen.
Achter me begint Balkenende weer over ‘respect’. Fuck respect. Respect is een gebruikt theezakje. Op, futloos. Ik beoordeel mensen alleen nog maar op hun hart, hun ‘soul’. Ik prik door de huid heen, ik ga op zoek naar hun innerlijk kompas. Dan is het opeens niet zo heel moeilijk meer de klootzakken van de goedzakken te onderscheiden.

 

Wilfried de Jong

 

 

 

 

 

 
Array
(
    [109245] => Array
        (
            [naam] => Oscar
            [link] => www.oscarlangerak.nl
            [reactie] => Say it loud: I'm black and I'm Proud! SOULPOWER!!!
            [afbeelding] => 16829
            [afbeelding_id] => 16829
            [afbeelding_name] => kaal.jpg
            [afbeelding_date] => 2006-11-06 13:30:25
            [afbeelding_info] => 
            [afbeelding_filename] => site25_20061106133025_kaal.jpg
            [afbeelding_site] => 78
            [afbeelding_deleted] => 0
            [afbeelding_maker] => 
            [afbeelding_formanswer] => 0
            [afbeelding_width] => 1133
            [afbeelding_height] => 1453
            [afbeelding_size] => 1435627
            [afbeelding_type] => jpg
            [afbeelding_isimage] => 1
            [afbeelding_isextranet] => 0
            [afbeelding_user] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2006-11-06 09:18:24
            [react_date_changed] => 2006-11-06 09:18:24
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 98999
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => U75PQJYP5W6UCUD
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 109245
            [editable] => 1
        )

    [109243] => Array
        (
            [naam] => goudlokje
            [link] => 
            [reactie] => een rood pak staat ook best leuk bij een blanke huid!
            [afbeelding] => 16831
            [afbeelding_id] => 16831
            [afbeelding_name] => red suit.jpg
            [afbeelding_date] => 2006-11-06 14:22:05
            [afbeelding_info] => 
            [afbeelding_filename] => site25_20061106142205_red_suit.jpg
            [afbeelding_site] => 78
            [afbeelding_deleted] => 0
            [afbeelding_maker] => 
            [afbeelding_formanswer] => 468030
            [afbeelding_width] => 80
            [afbeelding_height] => 119
            [afbeelding_size] => 2885
            [afbeelding_type] => jpg
            [afbeelding_isimage] => 1
            [afbeelding_isextranet] => 0
            [afbeelding_user] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2006-11-06 14:22:05
            [react_date_changed] => 2006-11-06 14:22:05
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 98999
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => CQ6TQJV9RZRYVU
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 109243
            [editable] => 1
        )

    [109237] => Array
        (
            [naam] => Karim Khaoiri
            [link] => 
            [reactie] => Heerlijke column Wilfried. Laatst vertelde een goede vriend van me die ik al ruim 15 jaar ken dat hij spuwt op de multiculturele samenleving. We zijn toch allemaal gelijk? De kaaskoppen, Mocro's, Turken, chino's en de niggers, we zijn allemaal gelijk. Hij vertelde me dat blowen wellicht slecht is voor de hersens, maar goed voor de integratie. In de coffeeshop kennen de mensen geen kleur. Stap gewoon eens coffeeshop De Huiskamer binnen en neem een haaltje van een blowtje acceptatie.
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2006-11-06 19:16:18
            [react_date_changed] => 2006-11-06 19:16:18
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 98999
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => WFEWEY96T223ACP
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 109237
            [editable] => 1
        )

    [109181] => Array
        (
            [naam] => Willij Vanderlinden
            [link] => 
            [reactie] => Voel me lichtelijk ziek na het zien van het jeugddebat waarin de lijsttrekkers van de grote Partijen aan de tand gevoeld worden door de Nederlandse jeugd vandaag. 
In het jeugdjournaal.
Het onderzoek bracht aan het licht dat er 69% van de Nederlandse kids bang zijn voor terroristische aanslagen.. 
De oorlog in Afghanistan wordt door de lijsttrekkers als o.k. bevonden. Gelukkig is Jan Marijnissen tegen en wil de mannen het liefst morgen gelijk terug halen. 
Bos haalde een zesje met zijn antwoorden op de vragen van kinderen en de rest , Rutte, Balkenende en Marijnissen halen een onvoldoende. Vreselijk dom dat ze niet eens weten hoe de nieuwe playstation heet. Gewoon 3 meldt Spring. 
Net als ik niet bang van terroristisch aanslagen, maar wel veel allerter de laatste tijd. 
Soms zonder na te denken naar buiten en inderdaad ook dagen dat ik me afvraag wat we hier in godsnaam nog doen. 
We moeten ons steeds meer worstelend tussen projectleiders begeven die eigenlijk blij zijn als we er niet 
 zijn. 
Zodat ze hun gang kunnen gaan .

Ons huis van de Culturele Dialoog weet niet hoe ze gekleurde mensen moeten binnenhalen. 
Maar eigenlijk zijn ze daar allemaal wel blij mee. 
De afwezigheid vindt je inderdaad alleen nog op gemeenteparties, waar er nog genoeg te eten en te drinken is. 
In Boijmans kan je op openingen nog gratis blauw worden.
Het leukste wat ik daar pas hoorde was van een paar oude tantes die de openingen in hun agenda hebben staan,. 
Als werk.
Zo hebben ze nog wat te doen. 
Totdat de rollater het begeeft. Rotterdam niet thuis, denk ik soms. Aan de overkant zie ik blacklights van een Worm dat de elektronica viert. 
Ik kijk er af en toe naar als ik even een Verboden sigaretje op mijn balkon rook.  
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2006-11-12 02:05:41
            [react_date_changed] => 2006-11-12 02:05:41
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 98999
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => 5SXPCJ6A427HD6
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 109181
            [editable] => 1
        )

    [109180] => Array
        (
            [naam] => arie l'ariekoeke van het amehoelalisme
            [link] => 
            [reactie] => geachte heer wilfied de jong of, 
dhr weigerpatat van oud?
verschillende:
kleuren, namen,woorden, geuren,klanken, ingangen voor kennismaking,handelingen,gevoelens,groote,gewichten,.....dàt maakt het juist allemaal zo lekker soulachtig verkwikkend en maakt de acceptatie en respectatie van en voor elkaar gemakkelijker. 
alleen voor sommige mensen is het integratie-multicultifuttituttilatieve stanpotlandje beter verdeeld in een meer gangenmenu duidelijker.
controle willen zij hebben over de vogelgrieperige knorrende vissen zonder saxofone(want dat mag niet anders is er geen overzicht). het liefst opgeladen in een kooitje be-of-onbespoten.
als men nu de verbale-taal uit zet en de muziekale-taal aan. en voor iedereen verplichte zonnebank, dan kunnen we het volkslied lekker funky-rifjesachtig neer gooien met ons allen. heerlijke rare vogels die multiculturelen maar ze staan wel met de neus in dezelfde richting te niesen. als we dat te horen krijgen dan is het goet in stanpotlandje hol.   



            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2006-11-12 04:17:29
            [react_date_changed] => 2006-11-12 04:17:29
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 98999
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => G96LGZKLFR93T9D
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 109180
            [editable] => 1
        )

)
photo

Oscar | 06 november 2006

www.oscarlangerak.nl

Say it loud: I'm black and I'm Proud! SOULPOWER!!!

photo

goudlokje | 06 november 2006

een rood pak staat ook best leuk bij een blanke huid!

Karim Khaoiri | 06 november 2006

Heerlijke column Wilfried. Laatst vertelde een goede vriend van me die ik al ruim 15 jaar ken dat hij spuwt op de multiculturele samenleving. We zijn toch allemaal gelijk? De kaaskoppen, Mocro's, Turken, chino's en de niggers, we zijn allemaal gelijk. Hij vertelde me dat blowen wellicht slecht is voor de hersens, maar goed voor de integratie. In de coffeeshop kennen de mensen geen kleur. Stap gewoon eens coffeeshop De Huiskamer binnen en neem een haaltje van een blowtje acceptatie.

Willij Vanderlinden | 12 november 2006

Voel me lichtelijk ziek na het zien van het jeugddebat waarin de lijsttrekkers van de grote Partijen aan de tand gevoeld worden door de Nederlandse jeugd vandaag.
In het jeugdjournaal.
Het onderzoek bracht aan het licht dat er 69% van de Nederlandse kids bang zijn voor terroristische aanslagen..
De oorlog in Afghanistan wordt door de lijsttrekkers als o.k. bevonden. Gelukkig is Jan Marijnissen tegen en wil de mannen het liefst morgen gelijk terug halen.
Bos haalde een zesje met zijn antwoorden op de vragen van kinderen en de rest , Rutte, Balkenende en Marijnissen halen een onvoldoende. Vreselijk dom dat ze niet eens weten hoe de nieuwe playstation heet. Gewoon 3 meldt Spring.
Net als ik niet bang van terroristisch aanslagen, maar wel veel allerter de laatste tijd.
Soms zonder na te denken naar buiten en inderdaad ook dagen dat ik me afvraag wat we hier in godsnaam nog doen.
We moeten ons steeds meer worstelend tussen projectleiders begeven die eigenlijk blij zijn als we er niet
zijn.
Zodat ze hun gang kunnen gaan .

Ons huis van de Culturele Dialoog weet niet hoe ze gekleurde mensen moeten binnenhalen.
Maar eigenlijk zijn ze daar allemaal wel blij mee.
De afwezigheid vindt je inderdaad alleen nog op gemeenteparties, waar er nog genoeg te eten en te drinken is.
In Boijmans kan je op openingen nog gratis blauw worden.
Het leukste wat ik daar pas hoorde was van een paar oude tantes die de openingen in hun agenda hebben staan,.
Als werk.
Zo hebben ze nog wat te doen.
Totdat de rollater het begeeft. Rotterdam niet thuis, denk ik soms. Aan de overkant zie ik blacklights van een Worm dat de elektronica viert.
Ik kijk er af en toe naar als ik even een Verboden sigaretje op mijn balkon rook.

arie l'ariekoeke van het amehoelalisme | 12 november 2006

geachte heer wilfied de jong of,
dhr weigerpatat van oud?
verschillende:
kleuren, namen,woorden, geuren,klanken, ingangen voor kennismaking,handelingen,gevoelens,groote,gewichten,.....dàt maakt het juist allemaal zo lekker soulachtig verkwikkend en maakt de acceptatie en respectatie van en voor elkaar gemakkelijker.
alleen voor sommige mensen is het integratie-multicultifuttituttilatieve stanpotlandje beter verdeeld in een meer gangenmenu duidelijker.
controle willen zij hebben over de vogelgrieperige knorrende vissen zonder saxofone(want dat mag niet anders is er geen overzicht). het liefst opgeladen in een kooitje be-of-onbespoten.
als men nu de verbale-taal uit zet en de muziekale-taal aan. en voor iedereen verplichte zonnebank, dan kunnen we het volkslied lekker funky-rifjesachtig neer gooien met ons allen. heerlijke rare vogels die multiculturelen maar ze staan wel met de neus in dezelfde richting te niesen. als we dat te horen krijgen dan is het goet in stanpotlandje hol.


*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"