Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 17 | zaterdag 27 april 2024 00:01 uur | 2 bezoekers

Richard III

Het ro theater speelt Richard III van William Shakespeare

Het ro theater speelt Richard III van William Shakespeare

Première: zaterdag 9 september 2006 opening van de Internationale Keuze van de Rotterdamse Schouwburgsept > nov 2006 in de Rotterdamse Schouwburg en op tournee

Het ro theater opent het theaterseizoen met Richard III van William Shakespeare in regie van de in Duitsland zeer succesvolle gastregisseur Andreas Kriegenburg. Kriegenburg ensceneert deze Shakespeare met het ensemble van het ro theater in het kader van de uitwisseling die het ro theater heeft met het Hamburgse Thalia Theater. Ro theater regisseur Alize Zandwijk maakte in Hamburg eerder al met succes de voorstellingen Iwanow en Sommergäste. In november gaat haar Kat op een heet zinken dak er in première. In Richard III speelt Rogier Philipoom de titelrol, in de andere rollen ziet u Dragan Bakema, Guus Dam, Katelijne Damen, Herman Gilis, Hannah van Lunteren en Fania Sorel.

Shakespeares Richard III is net als Macbeth een portret van een gewelddadige en opportunistische carrièremaker als tragische held. Richard is de incarnatie van het kwaad, een man die er alles voor over heeft om aan de macht te komen. Zijn gang naar de troon gaat letterlijk over lijken. Deze laatste koning van York is de vileine held die zich onderdompelt in macht en verraad. Uiterlijk mismaakt maar gesierd door een grote schijnbare charme, weet hij zelfs de weduwes van door hem vermoorde mannen voor zich te winnen.
Nadat hij de ‘war of the roses’ voor het huis van York gewonnen heeft, richt zijn agressie zich tegen zijn eigen familie. Alle mogelijke tegenstand ruimt hij uit de weg. In een nietsontziende poging de troon voor zichzelf op te eisen, laat hij op een listige manier zijn twee broers en hun zonen vermoorden, waarbij hijzelf buiten schot blijft.

Ik kan alleen nog maar
Mijn eigen schaduw zoeken in de zon
En vals over mezelf als monster krassen.
En daarom – pover minnaar als ik ben,
Te onbespraakt voor mijn galante tijd –
Wens ik te slagen als volleerde schurk,
Vol haat tegen mijn dwaze, holle tijd.

(Richard)
De voorstellingen van regisseur Andreas Kriegenburg zijn in vele opzichten groots: hij maakt totaalkunstwerken van muziek, beweging, beeld, licht en ‘grote’ toneelteksten. Shakespeares stuk over de geslepen, moordlustige en machtsbeluste Richard situeert hij in het schemergebied tussen droom en werkelijkheid met de logica van een nachtmerrie. Het gaat Kriegenburg niet om het tonen van het bloedbad, maar om de achterliggende psychologie van de eenzame en vereenzaamde mens. Meer dan de afwikkeling van intriges, is Kriegenburgs enscenering een combinatie van poëtische taal en een blik in de hel. De figuur van Richard wordt gefileerd tot de kwaadaardige bron van zijn machtswellust komt bovendrijven en hem recht in het gezicht kijkt.

www.rotheater.nl

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"