Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 16 | zaterdag 20 april 2024 08:54 uur | 0 bezoekers

Rotterdam. Ode aan de periferie!

Aanstaande vrijdag opent in het Kunstenlab in Deventer om 20.00 uur de tentoonstelling 'Rotterdam. Ode aan de periferie!' met de IEPENCAMPAGNE!!!

'DE IEPENCAMPAGNE' is een project dat vorig jaar door Keijzer en kunstenaar Hieke Pars werd ontwikkeld. De Iepencampagne laat zien hoe je op een effectieve manier een campagne kan opzetten maar herstelt tevens een oude traditie in ere. Vroeger werden de zaadjes van de iep, in de volksmond iepencenten genoemd, verzameld om tijdens heugelijke gebeurtenissen als confetti gebruikt te worden. De campagne leidde tot onverwachte samenwerkingen. Onder aanvoering van de campagnevoerders Pars en Keijzer verzamelden vorig jaar mei bewoners en de Rotterdamse reinigingsdienst (Roteb) iepencenten, die verwerkt werden in de Iepenshooter. Tijdens een ceremonieel moment werden deze iepenshooters ingezet. Tijdens de opening van 'Rotterdam. Ode aan de periferie!' zal dit Rotterdamse straatvuil ook in Deventer de lucht in worden geschoten. zie ook: http://www.antennerotterdam.nl/read/item/id/23724

Tot en met 16 juli is de tentoonstelling in het
Kunstenlab (CBK) in Deventer te bezichtigen. Antenne Rotterdam maakt deel uit van de tentoonstelling met een selectie van Antenne TV programma’s waaronder
HENK en The Urban Country Club. Tijdens de periode van de tentoonstelling worden er op deze website items geplaatst die te maken hebben met het onderwerp van de tentoonstelling (zoek op deventer). Zo wordt er een echte verbinding gelegd tussen Deventer en Rotterdam. De tentoonstelling blijft op deze manier bovendien ook na afloop van de tentoonstelling zichtbaar op www.antennerotterdam.nl.

Tentoonstelling in Kunstenlab Deventer

'Rotterdam. Ode aan de periferie!'laat zien hoe kunstenaars, fotografen en ontwerpers zich met de openbare ruimte in Rotterdam engageren. De werken in de tentoonstelling spitsen zich toe op restplekken die ofwel door de gemeente, dan wel door de bewoners een andere functie wordt gegeven. Juist deze perifere gebieden zijn interessant voor kunstenaars omdat ze plaats bieden aan nieuw gebruik en experiment. Welke ruimte biedt Rotterdam aan stadsbewoners en welke plekken eigenen zij zichzelf toe voor hun hobby’s en andere vrijetijdsbesteding?

Op de foto’s van Bas Princen zien we hoe Rotterdammers zich de Maasvlakte hebben toegeëigend om hun hobby’s als ‘paintball’ en ‘mountainbiken’ te kunnen uitoefenen. Het omgeploegde land wordt tijdelijk getransformeerd tot een plek met een
infrastructuur van fiets –en wandelpaden. Bas Princen houdt zich als ontwerper en fotograaf bezig met de publieke ruimte en onderzoekt door middel van de fotografie de manier waarop de mens het landschap naar zijn hand zet. Dit wordt bijvoorbeeld zichtbaar in de foto’s waarin hij de omgang van de mens met het land vastlegt maar ook door de ingrepen die door architectuur en infrastructuur in het landschap worden gedaan.

Ralph Kämena fotografeerde de Rotterdammer in zijn eigen paradijs: de volkstuin. Altijd te
vinden in de rafelranden van de stad vormen ze een wereld op zich met eigen gedragscodes en –regels. De nachtelijke opnames maken deze bewoonde tuintjes
nog meer tot paradijs. Speciaal voor 'Rotterdam.
Ode aan de periferie!'heeft hij deze foto’s verwerkt in een animatiefilm. In 2004 deed Kämena samen met Jan Konings van Schie 2.0 onderzoek naar ‘het leven’ in de openbare ruimte. Dit leverde het werk 'Stay' op, bestaande uit een drietal posters, die tijdens de tentoonstelling mee te nemen zijn maar bovendien ook via internet te downloaden zijn. Het zijn foto’s van plekken in Rotterdam waar de grens tussen wat illegaal is en wat niet, vervaagt. Zo zie je op de foto een plek onder een brug in het Museumpark waar slapen officieel verboden is maar waar wel door de gemeente een afvalbak is neergezet. Op een ander affiche is een detentieboot in de haven van Rotterdam te zien met 288 bedden voor illegale immigranten. Deze ‘gedoogzones’ vragen aandacht voor de soms inconsequente regelgeving met betrekking tot wat er wel en niet wordt toegestaan in de openbare ruimte.

Princen en Kämena onderzoeken en observeren de openbare ruimte door middel van de fotografie.
Minke Themans’ analyserende benadering sluit daarbij aan, maar bedient zich als grafisch ontwerpster van een andere beeldtaal. Ze begon hiermee in 1999 met de publicatie 'De Bergweg, notational systems
for urban situations'. Hierin brengt Themans de Rotterdamse straat tot in detail in kaart door simpelweg alles wat er te zien en ervaren is te registreren en te noteren. Deze gegevens
worden vervolgens met elkaar in verband gebracht in schetsen, diagrammen,pictogrammen, foto’s, en grafieken, die een alternatieve cartografie van de
openbare ruimte bieden. In 2004 ontwikkelde Minke Themans samen met architect Duzan Doepel een presentatie in het NAi te Rotterdam onder de titel 'Map of Maps'. Deze serie kaarten laten zien hoe sociale, economische, en culturele factoren de publieke ruimte bepalen. Een selectie uit de Map of Maps is op de tentoonstelling te zien. Themans’ (cartografische) analyses hebben op verschillende plekken ook geleid tot concrete voorstellen in de openbare ruimte.

Kunstenaars die zich op totaal andere wijze bezig houden met de restgebieden in de stad zijn Karin Keijzer, Rini Biemans en Hieke Pars. Keijzer en Biemans vormen samen Creatief Beheer. Zelf noemen ze 'Creatief Beheer' een methode van ontwerpen en beheren van de openbare ruimte. Dit komt meestal tot uitdrukking op een braakliggend terrein in een buurt waarover Creatief Beheer met toestemming of in opdracht van de desbetreffende eigenaar of deelgemeente tijdelijk het beheer voert. Samen met een groep kunstenaars en buurtbewoners ontwikkelen ze activiteiten. Zo worden er tijdelijk tuinen en speeltuinen aangelegd en kunstwerken geplaatst. De projecten van Creatief Beheer zijn ook op deze webstie te volgen (zoek op creatief beheer) dat weer een onderdeel is van Antenne Rotterdam.
Antenne Rotterdam is ontwikkeld en wordt beheerd door Biemans producties samen met een team van producenten. Antenne Rotterdam is een platform voor cultureel Rotterdam, een vrije zone op het internet. In principe kan iedereen artikelen, films, reportages, columns plaatsen op de website. Deze virtuele omgeving bestaande uit diverse websites, waarop informatie in opdracht en op eigen initiatief wordt gepubliceerd, heeft als doel Rotterdam en zijn inwoners vanuit een culturele invalshoek zichtbaar te maken. Antenne Rotterdam wil niet alleen een podium zijn maar probeert door het uitbreiden van het netwerk en speciale projecten als 'The Urban Country Club' tegelijkertijd het culturele klimaat in de stad te beïnvloeden. In de tentoonstelling wordt een selectie van tv programma’s van Antenne TV uitgezonden die gaan over kunst in de openbare ruimte of meer algemeen ingaan op het kunstklimaat van Rotterdam.

De laatste kunstenaar waarvan werk te zien is op de tentoonstelling is Hieke Pars. Zelf noemt zij zich ‘kunstwerker in de openbare ruimte’ en richt zij zich op plekken in de stad waar veranderingsprocessen plaatsvinden of gaan plaatsvinden. In de tussenruimte die tijdens dit proces van transformatie ontstaat, maakt zij tijdelijk of blijvend ruimte voor een beeld, een ontmoeting of een actie. Voor haar biedt de tussenruimte de mogelijkheid voor een spontaan, experimenteel en persoonlijk gebruik. Haar publiek bestaat uit bewoners en gebruikers van de specifieke plek waar zij werkt en het beeld kan de vorm van een video, soundtrack, actie of registratie van een proces aannemen. In de deelgemeente Delfshaven, in de buurt waar zij zelf woont, ontwikkelde ze samen met Keijzer het project 'Buurtmapping'.
In de videofilm 'De Puntstraat'(2002)loopt een fanfare door een totaal dichtgetimmerde verlaten straat en speelt een vrolijk deuntje. Een echte ode aan de periferie. Een maand later werd deze Puntstraat nog een keer als park ingericht. Dit project, een samenwerking tussen Pars en Villa Catharina, kreeg de titel 'Instant Park' en bracht deze straat nog 1 keer tot leven voor buurtgenoten, waar inmiddels anno 2006 nieuwbouwwoningen verrijzen.

PUBLICATIE

Bij de tentoonstelling is een publicatie verschenen
waarin, naast aandacht voor de tentoonstelling, de antwoorden zijn te lezen die kunstenaars, beleidsmakers en andere belanghebbenden gaven op een enquête over kunst in de openbare ruimte in Deventer.

LEZINGENAVOND

Op 29 juni vinden er om 20.00 uur twee lezingen plaats van grafische
ontwerpster Minke Themans en kunstenaar Jeroen van Westen over hun benadering
van de openbare ruimte.

Anne Reenders, samensteller Rotterdam. Ode aan de periferie!

KUNSTENLAB // Laboratoriumplein 1// 7411 CH Deventer

T 0570-611848

info@kunstenlab.nl

http://www.kunstenlab.nl

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"