Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 18 | maandag 29 april 2024 22:09 uur | 1 bezoekers

ORTEL Dunya Festival 2006

Het Plein van de Solidariteit in het teken van: www.geenkindindecel.nl

ORTEL Dunya Festival 2006
Zondag 28 mei in Het Park bij de Euromast,
Rotterdam. Gratis.
Het Plein van de Solidariteit, 14.00 – 17.15 uur

Vreemdelingenkinderen horen niet thuis in een gevangenis. Toch worden in Nederland kinderen steeds vaker en langer, samen met hun ouders of alleen, vastgezet in vreemdelingendetentie. Op dit moment zitten ongeveer vijftig vreemdelingenkinderen opgesloten en jaarlijks gaat het om honderden kinderen. De landelijke handtekeningenactie tegen deze onaanvaardbare behandeling van onschuldige kinderen staat centraal dit jaar op Het Plein van de Solidariteit, onderdeel van het Ortel Dunya Festival van zondag 28 mei in Rotterdam.

Het Plein van de Solidariteit is hét podium voor organisaties, stichtingen en instellingen die zich inzetten voor de solidariteit in ons land. Naast de mondiale programmering op het gebied van wereldmuziek, poëzie en vertelkunst, maakt Dunya met het Plein van Solidariteit haar warme betrokkenheid voor de medemens zichtbaar. Het Plein presenteert diverse acties, activiteiten en projecten die gestalte geven aan de eigentijdse opvatting van solidariteit en rechtvaardigheid.
 
Dit jaar biedt het Plein van de Solidariteit onder meer een uitgebreide informatiemarkt, exposities en een podiumprogramma. Tientallen organisaties presenteren zich op het Plein, o.a. Burma Centrum Nederland, De Derde kamer, het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie, Amnesty International en de Stichting Zelfbeschikking West-Sahara. Het programma in de Solidariteittent wordt om 14.00 uur geopend met de tweede lezing “La défense de la solidarité” door Eduard Nazarski, directeur van Amnesty Nederland.
 
Het programma in de Solidariteittent wordt dit jaar gepresenteerd door de kersverse Rotterdamse ambassadeur van integratie, schrijver en publicist Sander de Kramer. In de Solidariteittent zullen de muzikanten van Arte Latino (muziek uit Bolivia) en Etran Finatawa, een band uit Niger, te zien zijn.

Actie: Geen kind in de cel!

Het opsluiten van onschuldige kinderen is onaanvaardbaar, ook volgens vele internationale verdragen. In het Internationale verdrag voor de Rechten van het Kind staat dat kinderen in beginsel niet mogen worden opgesloten. Alleen als er werkelijk geen andere optie is. De detentie moet dan ook zo kort mogelijk duren. Dit verdrag schrijft ook voor dat de belangen van kinderen ‘een eerste overweging moeten vormen’. Vreemdelingenkinderen zijn extra kwetsbaar. Door alles wat ze hebben meegemaakt, is de opsluiting voor hen extra ingrijpend. Hun ontwikkeling en psychische gezondheid komt op deze manier ernstig in gevaar.
 
Amnesty International Nederland, Defence for Children International Nederland, Stichting INLIA, Kerkinactie, Stichting Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers Humanitas (SAMAH), Raad van Kerken, Unicef Nederland en VluchtelingenWerk Nederland voeren sinds januari van dit jaar actie tegen deze onmenselijke behandeling van kinderen in ons land.
 
De actie Geen Kind in de cel wordt in het programma van de Solidariteittent door verschillende sprekers toegelicht, o.a. Carla van Os van Defence for Children International en Gerry Berkel, één van de begeleidsters van kinderen in de cel. Yousef vertelt over zijn ervaringen in detentiecentrum Zestienhoven. Zwanny Visser-Zandt, pleegmoeder van Yousef, leest een gedicht voor over haar ervaringen met de gedetineerde kinderen. De Rotterdamse dichteres Jana Beranová leest brieven voor van opgesloten kinderen en enkele van haar eigen gedichten.
 
Het Ortel Dunya Festival wordt jaarlijks door 200.000 mensen bezocht. De organisatoren, van de actie Kinderen horen niet vreemdelingenbewaring! verwachten, met de hulp van vele vrijwilligers, duizenden handtekeningen te verzamelen.
 
Op 21 juni 2006 wordt de actie afgesloten met een manifestatie op het Binnenhof waarbij de handtekeningen worden aangeboden aan de verantwoordelijke politici.
 
Het Plein en de Solidariteittent 2006 is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Oxfam NOVIB, CORDIAD en de medewerking van COS Rijnmond & Midden Holland, AIDA International en Amnesty International Nederland.

Meer informatie: www.dunya.nl en www.geenkindindecel.nl

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"