Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 18 | maandag 29 april 2024 04:22 uur | 0 bezoekers

Ro theater

Het ro theater in seizoen 2006 / 2007

Richard III
van William Shakespeare, regie Andreas Kriegenburg

vertaling Gerrit Komrij | spel Rogier Philipoom (Richard), Dragan Bakema, Guus Dam, Katelijne Damen, Herman Gilis, Hannah van Lunteren, Fania Sorel | decor Thomas Rupert | kostuums Sabine Snijders | licht Marc Heinz

PREMIÈRE: za. 9 september 2006 – Rotterdamse Schouwburg
in de Rotterdamse Schouwburg en op tournee t/m wo. 8 november 2006

De Duitse regisseur Andreas Kriegenburg ensceneert met het ensemble van het ro theater Richard III van William Shakespeare. Kriegenburg– in eigen land zeer succesvol – is op dit moment hoofdregisseurbij Thalia Theater in Hamburg. Verschillende van zijn ensceneringen werdenuitgenodigd voor het Theatertreffen in Berlijn, daar ontving hij bij hetlaatste festival de 3sat-prijs voor zijn enscenering van Hebbels Nibelungen.
De voorstellingen van Andreas Kriegenburg zijn in vele opzichten groots: hij maakt totaalkunst-werkenvan muziek, beweging, beeld, licht en ‘grote’ toneelteksten. Shakespearesstuk over de geslepen, vileine en machtsbeluste Richard situeert hij in hetschemergebied tussen leven en dood. Het gaat Kriegenburg daarbij niet om hettonen van het bloedbad, maar om de achterliggende psychologie van deeenzame en vereenzaamde mens. De figuur van Richard wordt gefileerd tot dekwaadaardige bron van zijn machtswellust komt bovendrijven en hem recht in hetgezicht kijkt.
Kriegenburg is brutaal en onconventioneelmaar regisseert tegelijkertijd vanuit een grote psychologische precisie.Klassieke teksten worden door hem ingrijpend bewerkt. Hij laat tragische heldenzien, helden zonder houvast in een wereld waarin mensen van elkaar vervreemd zijn.Op die manier bevrijden zijn voorstellingen zich uit het korset van deconventies. Ze laten de diepere lagen in de tekst zien, op zoek naar de zachteabsurditeit van het leven en de poëzie in de kieren van het dagelijkse bestaan.

Platonov (serie Topstukken)
van Anton Tsjechov, regie Alize Zandwijk

vertaling Tom Kleijn I dramaturgie Liet Lenshoek I spel Dragan Bakema, Guus Dam, Katelijne Damen, Marc De Corte, Herman Gilis, Hannah van Lunteren, Yannis Filippas, Rogier Philipoom, Anneke Blok/Fania Sorel, Cees Geel, Eva Van der Gucht, Hans Leendertse, Lukas Smolders | decor- en lichtontwerp Guus van Geffen I kostuumontwerp Thomas Rupert I muziek Raymund van Santen

REPRISE in de Rotterdamse Schouwburg en op tournee
van za. 25 november 2006 t/m za. 27 januari 2007

Platonov van Anton Tsjechov in regie van AlizeZandwijk gaat in reprise in de serie Topstukken 2006/2007. Het is Tsjechovs eersteen direct ook meest onstuimige toneeltekst; een lichtvoetige blauwdruk voorlatere meesterwerken als De kersentuin, Driezusters, De meeuw en Oom Wanja. Hoe tragisch het soms ook lijkt, Tsjechovsmeedogenloze observaties van de Russische kleinburgerlijkheid bevatten veelhumor, hilariteit en empathie voor het menselijke tekort.

TOPSTUKKEN Topstukken is een initiatief van de grootste theaters ende grootste gesubsidieerde toneelgezelschappen van Nederland. Topstukken staatvoor vier avonden toptoneel: vier spraakmakende stukken van toonaangevendegezelschappen. Behalve Platonov vanhet ro theater, zijn De graaf van Monte Christo(Het Nationaal Toneel), Rouw past Elektra(Toneelgroep Amsterdam) en Alexander(Het Toneel Speelt) geselecteerd uit het indrukwekkende toneelaanbod inNederland. Meer informatie: .DEwww.topstukken.nl

NACHT VAN PLATONOV -Over de volle leegte van het bestaan
Bij Platonov organiseert het ro theater tijdensd tournee in elke stad voorafgaand aan de serie voorstellingen De Nacht vanPlatonov, een bijzondere avond over de parallellen tussen de thema’s uithet werk van Tsjechov en onze huidige wereld. Filosoof drs Awee Prins gaat inop het fenomeen verveling, in het bijzonder in de Russische literatuur. Ookmaakt hij een koppeling tussen Platonoven het nihilisme in onze tijd. In elke stad ontvangt Prins gasten uit de wereldvan filosofie, religie, politiek, kunst en wetenschap.

Dogville van Lars von Trier
in een theaterbewerking van Christian Lollike

vertaling Gerardjan Rijnders, regie Pieter Kramer

regieadvies Alize Zandwijk | spel Jacqueline Blom, Frank Lammers, Rudolf Lucieer, Beppe Costa, Martijn Fischer, Linda Olthof, Sylvia Poorta, Mariana Aparicio Torres, Michiel Bijmans, Matteo van der Grijn, Karlijn Smit, Steven Stavast, Michel Visser e.a. en kinderen van Jeugdtheater Hofplein | decor Paul Gallis | kostuums Sabine Snijders | licht Marc Heinz | castingadvies Kemna Casting

PREMIÈRE: za. 19 december – Rotterdamse Schouwburg
in de Rotterdamse Schouwburg en op tournee t/m za. 24 februari 2007

De film Dogvillevan Lars von Trier, won in 2003 in Cannes de Gouden Palm. Behalvedoor de afwezigheid van decor - Von Trier gebruikt alleen een zwarte vloer metkrijtlijnen - maakt de film enorme indruk door de impact van het metaforischeverhaal over de kleinburgerlijke angst in een besloten gemeenschap.
Daar waar Von Trier de kaalslag van hettheater direct naar het witte doek vertaalde, zullen Pieter Kramer (regie) enGerardjan Rijnders (vertaling) juist een filmische sprookjeswereld in hettheater creëren. Kramer laat zich inspireren door detekeningen van Norman Rockwell, die een smetteloos beeld geven van deAmerikaanse ‘Happy Family’. Dogvillevan het ro theater wordt een ontspoorde Soundof Music, waarin het kleinburgerlijke en onverdraagzame Hondsdorpwordt omgetoverd in een droomwereld van gelukkige gezinnen, van blanke kindjesmet blonde vlechtjes, van zelfgebakken brood en aangeharkte tuintjes. Eenwereld die uiteindelijk letterlijk aan flarden wordt geschoten.

Onschuld
van Dea Loher, regie Alize Zandwijk

coproductie met KVS (Koninklijke Vlaamse Schouwburg) | vertaling Liet Lenshoek | dramaturgie Liet Lenshoek/Ivo Kuyl | spel Dragan Bakema, Guus Dam, Katelijne Damen, Hannah van Lunteren, Rogier Philipoom, Fania Sorel, Goele Derick, Sylvia Poorta, Willy Thomas e.a. | decor Thomas Rupert | licht Marc Heinz

PREMIÈRE: za. 24 maart 2007 – Rotterdamse Schouwburg
In de Rotterdamse Schouwburg en KVS Brussel van wo. 21 maart t/m za. 21 april 2007

Alize Zandwijk regisseert Onschuld van de Duitse schrijfster Dea Loher.Loher (1964) is een van de meest succesvolle hedendaagse Duitse auteurs. Haarstukken zijn veelvuldig bekroond en hebben niet alleen een belangrijke plaatsop de Duitse theaterpodia veroverd, maar worden ook in de rest van Europa veelgespeeld. De regies van Alize Zandwijk vertonen grote verwantschap met deteksten van Loher. Beiden laten de absurditeit zien van ons dagelijks bestaan,van onze gefragmenteerde werkelijkheid. Met humor en lichtheid vertellen zeverhalen over onmacht en ze hebben compassie met de eenzame, zoekende enmachteloze mens.
‘Onschuldheeft een grote poëtische kracht die wordt gedragen door donkere weemoed ensarcastische grimmigheid.’ (Süddeutsche Zeitung)
In Onschuldschetst Dea Loher in negentien scènes een beeld van een wonderlijke groepvertwijfelde en verstrikte mensen in een kleine kustplaats. Twee illegaleAfrikaanse immigranten zien een vrouw de zee inlopen en grijpen niet in. De éénkan niet meer slapen uit schuldgevoel, de ander vindt een plastic zak met gelden ziet daarin een teken van God. Een blinde vrouw danst naakt in nachtclub De Blauwe Planeet opdat mannen haar kunnenzien. Eenkinderloze vrouw vraagt iedereen om vergeving voor de misdaden van haar zoon.Een filosofe verbrandt haar boeken, slaat haar zwijgzame man dood en gelooftalleen nog in de onbetrouwbaarheid van de wereld. Een suikerzieke bejaardevrouw trekt in bij haar dochter en schoonzoon om vervolgens al hun levensruimtein te nemen. Mensen ontmoetenelkaar en raken elkaar weer kwijt.

Meiskes en jongens van Arne Sierens en Alize Zandwijk

coproductie met KVS (Koninklijke Vlaamse Schouwburg) | dramaturgie Ivo Kuyl | spel Jacqueline Blom, Katelijne Damen, Herman Gilis, Koen De Graeve, Gijs Naber, Rogier Philipoom, Esther Scheldwacht, Iris Van Cauwenbergh en Wim Willaert | decor Thomas Rupert | kostuums Lieve Pynoo | lichtontwerp Marc Heinz | muziek/composities Wim Selles

REPRISE in de Rotterdamse Schouwburg en op tournee
van vr. 27 april t/m wo. 6 juni 2007

De theatermakers Arne Sierensen Alize Zandwijk presenteren met Meiskes enjongens een bizar sprookje dat schakelttussen een surrealistische keukenmeidenroman en een uitgekleed Tsjechov-drama.Het lachwekkende raakt aan het bittere in deze Vlaams-Nederlandse theaterclash.
Deteksten van Arne Sierens knetterenvan de energie. Geen kunst met de grote K of schoonheid met de grote S, maar ‘crapuul-theater’:stukken over kleine personages met een grote tragiek, geen doorsnee van hetleven maar het leven zelf, in een taal die hij van de straat plukt. ArneSierens is bekend van veelbekroonde voorstellingen als Bernadetje, Allemaal Indiaan, De broers Geboers, Mijn Blackie en Niet alle Marokkanen zijn dieven.

Hoofd (werktitel)
concept en regie Jetse Batelaan    

spel Dragan Bakema, Hannah van Lunteren, Fania Sorel e.a.
decorontwerp Hester Jolink | lichtontwerp Paul van Laak

PREMIÈRE in het ro theater – vr. 25 mei 2007 –tournee

‘…De volstrekt nieuwe manier van vertellen,waarmee hij zijn eigen wonderlijke oeuvre, maar ook het toneellandschapverrijkt’. Met deze woorden kiest de jury van de VSCDmimeprijs in 2005 voor ‘Toe vader, drink’ van Jetse Batelaan (28). Batelaan wordt in deNederlandse theaterwereld gezien als een groot jong regietalent. In zijnrelatief korte carrière won hij behalve de VSCD Mimeprijs ook andere belangrijketoneelprijzen en zette hij een indrukwekkende serie voorstellingen op zijn naam.

In het voorjaar van 2007 maakt Jetse Batelaan bij het ro theater detheatervoorstelling Hoofd, met dero acteurs Fania Sorel, Hannah van Lunteren en Dragan Bakema entwee gastacteurs. Hoofd vindtzijn wortels in Franz Kafka’s Metamorfose,waarin een man gaat slapen en de volgende ochtend wakker wordt als een reusachtigeenge kever. De angst die gepaard gaat met een ongewilde ingrijpendepersoonlijkheidsverandering en de verschrikking jezelf te verliezen, is hetuitgangspunt voor deze theatervoorstelling.

 
hetrrrrrrrrrrrroooooooootheater
Stichting Theaterproduktie Rotterdam
Postbus 2656 - 3000 CR Rotterdam
tel. (+31) 10 4046888 - fax (+31) 10 4147717

info@rotheater.nl - www.rotheater.nl

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"