Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 16 | zaterdag 20 april 2024 04:14 uur | 1 bezoekers

Breakaway cafe

Voor het eerst kreeg ik mijn koffie in een reuzenbeker, dronk ik mijn colalight super koud in een groot glas, wat ik niet eerder had gezien.

Voor het eerst kreeg ik mijn koffie in een reuzenbeker, dronk ik mijn colalight super koud in een groot glas, wat ik niet eerder had gezien. Ik keek mijn ogen uit wanneer mijn buurman naast me aan de bar een bierpul bestelde en ik alleen maar kon denken dat het een waterkan betrof. Daar hoort toch geen liter bier in?

Breakaway is in 1993 begonnen als eerste flair cocktail bar in Nederland, een Amerikaans concept, wat ook in dit kikkerlandje direct succesvol was. In de jaren ’90 was ik er dagelijks getuige van. Zeker een paar jaar lang was ik er kind aan huis. Het bezoek voor de kroegentocht voelde dan ook als thuiskomen.

Bij binnenkomst aan je rechterhand zie je een oude schoolbus, die dient als bestel- en ophaalservice voor een lekkere snackmaaltijd. Ook wel op zijn Amerikaans. Mijn favoriete snack is een mandje met twisterfries, een lekkere gekrulde, gekruide aardappelfrieten. Natuurlijk kun je dit combineren met een vegaburger of een ouderwetse en altijd lekkere vleesburger. De vervente besteller weet dat je een nummertje krijgt, die verschijnt vervolgens op een tv-scherm in een rood vlak. Zodra het voedsel gereed is dan verdwijnt het nummertje naar het groene scherm. Zo is de communicatie van persoon tot persoon via een tv-scherm.

Wat deze tent, gelegen nabij Centraal station, zo bijzonder maakt, is niet in een woord uit te leggen. Het is een goed bedacht concept wat een beetje het ‘Cheers’ gevoel moet over doen brengen (tv-serie uit de jaren ’80). ‘Every body wants to go to a place where everybody knows your name.’ Mooi uitgangspunt. Zeker als je beseft dat Rotterdam veel inwoners heeft en veel bezoekers trekt, die toch vrij anoniem in de stad verkeren. Het barpersoneel is er niet alleen om je te voorzien van een drankje of voor de nodige entertainment, maar zorgt er ook voor dat mensen met elkaar in contact komen. De bar staat dan ook centraal in deze hotspot en dient als centre voor bediening, entertainment, contact en zelfs is er ruimte voor een potje pool op de bovenverdieping.

Voor de cocktailliefhebbers, waar er steeds meer van bijkomen in Nederland is er keuze genoeg. De cocktailkaart bevat 65 cocktails en zal zeer binnenkort worden uitgebreid naar 80 cocktails. Als jij vindt dat cocktails te duur zijn om zo maar eens uit te proberen, ga dan eens op een zondagavond langs bij Breakaway. Alle cocktails zijn dan verkrijgbaar voor slechts 4 euro. Cocktailspecials, classics, fruit, creamers en shooters. Het is maar net waar je voorkeur naar uit gaat en wat het best past bij jou. Op de site www.breakaway.nl kun je rustig de cocktailkaart bekijken en zelfs een virtueel toertje door het café maken! Én omdat het terrasseizoen zeer binnenkort weer wordt geopend, kun je vanaf eind april weer genieten op het terras.

Let op: Breakaway heeft een deurbeleid. Na 21.00 uur ’s avonds word je binnengelaten door de gastheer, die bij de deur staat. Sportkleding en hoofddeksels (bij mannen) zijn binnen niet toegestaan. Heb je echter (unieke) sneakers die bij je outfit horen dan bepaalt de gastheer of je binnen mag.

Tekst: Guldane Doymaz; met dank aan Stefan de Graaff

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"