Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 13 | vrijdag 29 maart 2024 10:38 uur | 1 bezoekers

Rotterdam, Havenstad #11

Ook op de Coolsingel vind je onze haven terug.

Je moet er eerst het stadhuis voor binnenlopen. In de centrale hal zijn aan weerszijden van de staatsietrap indrukwekkende gebrandschilderde ramen van de kunstenaar H. Henricy te vinden. Hij maakte ze in 1920. Het linkerraam stelt het begin van de Waterweg voor: een koopvaardijschip op de rede van Hoek van Holland. Het rechterraam stelt het einde van de Waterweg voor: de bedrijvigheid in één van de Rotterdamse havens, met wat binnenvaartschepen, een botter, twee vrachtschepen.

Zou hij de Waalhaven als voorbeeld hebben gebruikt? Tegenwoordig zijn daar heel andere plannen voor:

In het Haven-ABC van het Gemeentelijk Havenbedrijf staat de W voor

W aalhaven: De aanleg van Maasvlakte 2 maakt het mogelijk om de 575 hectare grote Waalhaven te transformeren tot een hoogwaardig stedelijk gebied. Bedrijven krijgen door hun verhuizing naar Maasvlakte 2 de ruimte om verder te groeien. Transformatie van het gebied hoeft niet van vandaag op morgen. De overgang zal geleidelijk gaan en tot ver na 2020 doorlopen. Tegelijk met de Waalhaven wordt ook naar de andere havens binnen de 'ruit van Rotterdam' gekeken. Zij zullen op termijn hun huidige havengebonden functies deels verliezen om ruimte te maken voor de stad. Rotterdam heeft hiervoor de Ontwikkelingsmaatschappij Stadshavens opgezet. 

Meer informatie hierover vind je op : www.stadshavensrotterdam.nl en www.maasvlakte2.com

X-ray : De haven telt twee containerscans van de douane. In de containerscan worden complete containers gescand en gecontroleerd op verdachte inhoud. Niet willekeurig, maar middels risicoanalyse geselecteerd uit de stroom van zo'n 4 miljoen containers per jaar. Op drie beeldschermen vergelijkt men de elektronische ladingdocumenten met röntgenbeelden. Zo nodig wordt de container geopend voor inspectie. Als de klant de elektronische gegevens van zijn verwachte containers tijdig voor aankomst beschikbaar stelt, dan garandeert de douane een minimaal tijdverlies door inspecties. Sinds '9-11' staan veiligheid en beveiliging op een nog hoger plan. De containerscan, al in gebruik voor die tijd, is één van de vele middelen om omgewenste lading te onderscheppen en ongewenste activiteiten te voorkomen.

Voor een kijkje in de containerscan: http://home.wanadoo.nl/louispage/douane-foto's.htm

Y angtzéhaven: Deze haven biedt straks zee- en binnenvaartschepen toegang tot de Landaanwinning, de Maasvlakte 2. Rotterdam wil haar positie als belangrijkste haven van Europa versterken. Speerpunten in de toekomststrategie van de haven zijn de containeroverslag, chemie en gerelateerde distributie. Voor groei en vernieuwing van deze sectoren is ruimte nodig. Ruimte, die alleen gevonden kan worden met Maasvlakte 2, ontsloten via de Yangtzéhaven. Met de Landaanwinning wordt geïnvesteerd in kwaliteit. Bijvoorbeeld door het mogelijk maken van nieuwe industrie, waardoor duurzamer en efficiënter kan worden geproduceerd. De groei van de haven richting zee zorgt voor ruimte in de stad. In de oude havengebieden kunnen nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden die bijdragen aan de versterking van de economische en sociale structuur van Rotterdam.

Een voorbeeld hiervan is  Katerdrecht. Daar worden zo'n 1000 nieuwe woningen en ongeveer 13.000 m2 bedrijven, kantoren en andere voorzieningen gebouwd. Op www.katendrecht.rotterdam.nl en www.parkkwartier-katendrecht.nl vind je alle informatie over de nieuwste plannen in deze wijk.

Tot slot van het ABC van de Rotterdamse haven (Gemeentelijk Havenbedrijf, afd. strategie & communicatie, aug. 2003) komt het culinaire aan bod. Dat je in Rotterdam heel veel goeie restaurants hebt is inmiddels geen geheim meer. Dat de beste vishandel Schmidt heet en op het Vasteland zit, is ook algemeen bekend. Maar waar zou hij zijn zalm vandaan halen?

Z alm: Vroeger trok deze vis in grote aantallen de Rijn op tot aan de waterval bij Schafthausen. Door sterke vervuiling en overbevissing verdween de zalm 40 jaar geleden uit de Rijn. Het Havenbedrijf wil de zalm terug, want als die het goed doet, zegt dat wat over de kwaliteit van het water. Decennialang was het Rijnwater (zwaar) verontreinigd. Verontreinigende stoffen stroomden naar zee en bleven achter in de haven. De daar weggebaggerde specie was vaak te verontreinigd om terug te brengen naar zee: het moest gestort worden in het daarvoor met Rijkswaterstaat aangelegde baggerspeciebergingsdepot 'de Slufter'. Onder meer door afspraken met vooral de grote industrieën in Duitsland is de rivier al veel minder verontreinigd dan vroeger en is de zalm weer terug in de Rijn. Momenteel gaat het overgrote deel van de baggerspecie (terug) naar zee. Het Havenbedrijf streeft ernaar dat alle baggerspecie in 2015 zo schoon is dat het naar zee kan dan wel direct kan worden hergebruikt.

Zin in vis gekregen? Goeie recepten vind je op http://www.schmidtzeevis.nl/html/visrecepten.html

Hiermee is de serie over het Haven-ABC compleet. Het zou eigenlijk een ABC moeten heten, zo zegt Ivo Opstelten. Ik ben het met hem eens. Het haven- en industriegebied kent zoveel facetten dat de 26 letters van het alfabet niet voldoende zijn om het hele verhaal te vertellen. Mijn eigen haven-ABC zou er anders hebben uitgezien. De C zou voor Caltex hebben gestaan, de raffinaderij waar mijn vader werkte. De O voor Ontploffing, van de Shell, ergens in de jaren '60, waardoor de ruiten van ons huis in gruzelementen vlogen en ik in mijn bed in de glassplinters lag. De P van Petroleum-haven, waar ik speelde en steentjes scheerde over het water. Spelen in de grienden langs de Maas, de lichtjes van de industrie die ik 's nachts vanuit mijn slaapkamerraam kon zien, het affakkelen, coasters uit verre landen ..... ; het maakte me Rotterdam-verslaafd en - nee, dank u - ik wil niet afkicken. 

Voor iedereen die nieuw is in onze stad: ik wens jullie allemaal je eigen haven-ABC, ga lekker op onderzoek uit!

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"