Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 12 | dinsdag 19 maart 2024 12:02 uur | 3 bezoekers

Wester Paviljoen

Voor het derde artikel van de Rotterdamse Kroegentocht zijn we naar Het Wester Paviljoen gegaan. Wil je weten waarom dit zo'n leuk café is? Lees dan nog even verder!

Wester Paviljoen

Op een zonnige, maar koude dinsdagmiddag loop ik met Tim over de Nieuwe Binnenweg, op zoek naar het Wester Paviljoen. Ik ben er nog nooit geweest, wat eigenlijk iets is waar ik me voor zou moeten schamen als je nagaat dat ik op de Mathenesserlaan geboren ben! Als we binnenlopen in het Grand Café doet het zeker niet af aan mijn verwachtingen. Wat is het groot en wat is het ruim! De lange bar is kenmerkend. Tegelijkertijd is het zo gezellig en knus! Hier kan je volgens mij heerlijk jezelf zijn…

We maken een praatje met Micha, de bedrijfsleider. Hij vertelt ons dat het Wester Paviljoen al 13 jaar een Grand Café is. Eerder was het de bedrijfskantine van Unilever, weer daarvoor was het een luxe sociëteit. “De zus van mijn opa…” vertelt Micha, “..kwam hier altijd nadat ze naar de bioscoop was geweest. Ze was toen een jaar of 16.”

De doelstelling van het Wester Paviljoen is nu om het gezelligste stadscafé van Rotterdam te zijn. En dat lukt al aardig, want vorig jaar zijn ze bekroond door de Nieuwe Revu tot het 2e terras van Nederland! Maar niet alleen in de zomer is de tent populair. Het loopt heel het jaar door goed. “Je zit hier in het centrum van verschillende culturen. Er komt hier van alles wat, van zwervers tot miljonair. Maar geen mensen met allure! We zijn geen exclusieve tent, iedereen is welkom.”

Bij een gezellig stadscafé hoort natuurlijk een goede prijs-kwaliteitverhouding. “Het moet voor iedereen toegankelijk zijn. Tegelijkertijd willen we het toch net wat specialer maken dan bij anderen.” Dit doen ze bijvoorbeeld met behulp van de wisselpompen op de tap. Op die manier is er altijd wel een bijzonder biertje om te drinken. “Onze gasten zijn niet zo zeer echte bierdrinkers, maar er zitten toch wel mensen bij die speciaal voor het bier komen.” Een ander voorbeeld is de ‘zomerrosé aanbieding’, voor een euro of 12 een hele fles rosé, een enorm succes! “We willen zonder teveel poespas een goed product aanbieden. Bijvoorbeeld door aanbiedingen.” voegt Micha toe.

Ongeveer 25% van de mensen die er komen zijn vaste gasten. Ze komen vaak ook op vaste tijdstippen, vooral ’s ochtends.  “We zijn iedere dag van het jaar geopend, behalve met kerst.” vertelt Micha. “Van 8 uur ’s ochtends tot 1 uur ’s nachts. Vrijdag- en zaterdagnacht zelfs tot 2 uur. Maar op zaterdag en zondag gaan we dan ook een uurtje later open.” Het meest druk is het tussen 12-14 uur, de lunchpiek. “De leestafel is echt een cult-ding! Die is continue bezet!” Vervolgens loopt het na 17 uur weer vol. Hoe druk het precies wordt is een beetje afhankelijk van de dag. Op drukke dagen staan er 4 mensen achter de bar. Dit zijn meestal studenten. Er is ook opgeleid personeel, zij werken vooral als leidinggevende.

In de winter is er op zondagmiddag altijd een DJ. Deze draait jazz en lounge. “Het is niet om te dansen, het gaat meer om de vibe…” legt Micha uit. Maar de grootste publiekstrekker blijft toch het terras. “Het is hier nooit saai!” vertelt Micha. Volgens hem komt dit door de locatie. Er is altijd wel een idioot die voor opschudding zorgt op het terras. Of er komen celebraties, veel mensen vinden dat interessant. Daarnaast is er veel te zien omdat het café op een kruispunt zit. “Het is het gevaarlijkste kruispunt van Rotterdam. Er zijn gasten die hier speciaal heen komen om naar het verkeer te kijken.” De sfeer die er hangt is het echte stadsgevoel. “Er komen zoveel verschillende mensen. Het is geen plek om even rustig te zitten. Er is namelijk altijd leven in de brouwerij!” zegt Micha. Nog even en dan is het hopelijk weer terrasweer. Het Wester Paviljoen is dan zeker een aanrader! Het Grand Café is gelegen op de kruising tussen de Nieuwe Binnenweg en de Mathenesserlaan. Twee straten die iedereen in Rotterdam kent. Mij zul je er in ieder geval zeker vinden…!

“Zien en gezien worden, dat is toch waar het tegenwoordig allemaal om draait?”

Het Wester Paviljoen
Nieuwe Binnenweg 136
3015 BE Rotterdam
http://www.westerpaviljoen.nl


Linda Korner

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"