Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 13 | vrijdag 29 maart 2024 15:07 uur | 0 bezoekers

Rotterdam, Havenstad #5

Leerde je lezen met Aap, Noot, Mies? Rotterdammers doen het met het Haven-ABC. Deze keer: D = Distributie, E = Educatie, F = Food&Fruit.

In de Grote Hal van het stadhuis wilde de ontwerper, Henri Evers, vooral de betekenis van Rotterdam als havenstad en als centrum van transitoverkeer uitbeelden. Zo vind je er de landen van Europa afgebeeld en beelden van Afrika, Azië, Amerika en Oceanië. Bovenin de koepel hangt het gemeentewapen. Er omheen staat de geschreven: 'Navigare necessare est'. Het is het credo van Rotterdam: 'er moet gevaren worden'.

Wat weten we nog van de haven en haar bedrijvigheid, nu de activiteiten zich steeds meer naar de Maasvlakte hebben verplaatst?

Het 'ABC van de Haven' (uitgave: Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam, aug. 2003 / afd.Strategie en Communicatie) leert ons kort en bondig bij. 

D istributie: Rotterdam is veel meer dan een doorvoerhaven. Veel goederen worden in Rotterdam verwerkt tot andere producten of er wordt op een andere manier waarde aan toegevoegd. Zoals raffinage van olie en distributie van de productie die dit oplevert, uitpakken van containers en samenstellen van ladingpakketten, verpakken van fruit in groothandelshoeveelheden. In het Rotterdamse haven- en industriegebied vormen drie Distriparken een logische clustering van bedrijven die zich met deze vitale, hoogwaardige activiteit bezighouden. Een aantal van deze bedrijven vervult de functie van Europees distributiecentrum: de lading die met zeeschepen binnenkomt, wordt verwerkt tot hoeveelheden waarmee vanuit Rotterdam via weg, pijp, water en spoor heel Europa wordt bevoorraad. Het gaat hierbij niet alleen om de al eerder genoemde chemische producten, maar ook om bijvoorbeeld sportschoenen, vlees, gitaren en kassa's.

Om maar 's wat te noemen.

E ducatie : De haven kan alleen optimaal functioneren als er voldoende kennis en kunde is bij voldoende mensen in het arbeidsproces. Dit is bovendien een belangrijke vestigingsvoorwaarde. Bewust kiest het Havenbedrijf Rotterdam voor een intermediairrol tussen overheid, onderwijs en bedrijfsleven. Hierbij wordt samengewerkt met organisaties zoals Deltalinqs en de universiteiten van Rotterdam en Delft, Rotterdamse hogescholen, het Scheepvaart & Transportcollege en het basisonderwijs. Het Educatief Informatie Centrum, midden in het havengebied, is een resultaat van het alom onderkende belang van het op reeds jonge leeftijd interesse kweken voor haven, industrie en logistiek. Het is dan ook samen met Deltalinqs en het Ministerie van Verkeer & Waterstaat opgericht. Alles in het kader van 'kennis delen is kennis vermenigvuldigen.'

Meer info over het Scheepvaart & Transportcollege op www.stc-r.nl .

Deltalinqs behartigt de gezamenlijke belangen van de haven - en industriële bedrijven in de Mainport Rotterdam. Meer info op www.deltalinqs.nl .

F ood & Fruit: Het Vierhavens-/Merwehavengebied aan de noordzijde van de Nieuwe Maas heeft zich ontwikkeld van herstructureringsgebied in de jaren negentig tot Europees centrum voor de op- en overslag, bewerking, verhandeling en distributie van vers fruit, groenten en vruchtensappen: Rotterdam Fruitport. Centraal gelegen in de driehoek Bleiswijk - Westland - Barendrecht vormt het de belangrijkste distributieregio voor vers fruit en groenten in Europa. In de Merwehaven is de aanvoer van fruit en groenten geconcentreerd, vooral afkomstig uit Zuid-Amerika, Zuid-Afrika en de Canarische Eilanden. In Vierhavens worden vruchtensappen voornamelijk uit Brazilië aangevoerd. Vanwege de haast (de lading is bederfelijk) en de grote diversiteit in eindbestemmingen verspreid over heel Europa, verlaat ruim 90% van deze lading Rotterdam per vrachtwagen.

Grote kans dus, dat jouw glaasje jus op dat terrasje in Praag daar, net als jij, via het Kleinpolderplein is gekomen.

Coming up soon: G = Gelijk speelveld, H = Havenontvangstinstallatie, I = Internet en J = JOWI.

 
Array
(
    [112568] => Array
        (
            [naam] => ey
            [link] => 
            [reactie] => lol wat stom
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2006-03-29 10:36:30
            [react_date_changed] => 2006-03-29 10:36:30
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 99809
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => P6BMT5QEKQMD7M5
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 112568
            [editable] => 1
        )

)

ey | 29 maart 2006

lol wat stom


*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"