Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 17 | woensdag 24 april 2024 17:10 uur | 0 bezoekers

De Ballentent

De Lente is begonnen, langzaam gaan de terrassen weer open en Antenne begint met de kroegentocht! Vandaag de ballentent. Een échte Rotterdamse Havenkroeg.

De Ballentent

Woensdagmiddag. Geheel zeiknat geregend komen Tim en ik binnen bij de Ballentent aan de Parkkade. Het is zo rond 14.00u en de ergste drukte van de lunch is net voorbij. Om ons heen zitten mensen uit de haven. Havenarbeiders, maar ook directeuren en mensen uit het Scheepvaartskwartier. Het is een gezellig, ouderwets bruin café. Aan de bar zitten twee oudere heren met een hoogblonde dame met teveel make-up en een eigenlijk veel te strakke broek. De muziek bestaat uit Nederlandse smartlappen. Er zit behang op de muur en er ligt vloerbedekking op de vloer. Er staat een ouderwetse kassa, die nog echt gebruikt wordt. Aan de muur hangt een bordje met de tekst: ‘Ik drink alleen bier op dagen die eindigen op een G’. Er hangen overal posters van schepen. “Dat komt omdat Marius, de eigenaar, voor de Holland Amerika Line werkte.” vertelt de kelner ons. Marius is overleden, maar nog niet vergeten. Een portret van hem prijkt aan de muur. Het pand is 100 jaar oud, en al zeker 50 jaar een café. 20 jaar lang was Marius de eigenaar. 2.5 jaar geleden is het overgenomen, maar aan het café is weinig veranderd.

Paul Meuldijk is de jongste kelner, hij werkt pas 9 maanden in de Ballentent. We hebben een gezellig gesprek met hem. “Er zijn kelners die werken hier al 20 jaar!” vertelt hij. “Je maakt dagen van 12 uur en voor de vele vaste klanten ben je ook echt een luisterend oor. Je weet alles!” Paul was voordat hij kelner werd al vaste klant bij de Ballentent. “Ik ben gevraagd om hier te komen werken. Zo gaat dat hier, je solliciteert niet, je wordt gevraagd. Ervaring is erg belangrijk. Je staat heel de dag met zn tweeën en het is vaak erg druk. De vaste klanten hebben allemaal ook  weer hun eigen wensen. Daar moet je tegen kunnen!”

De meeste mensen komen er om te luchen of te borrelen. Maar soms zijn er ook partijtjes. Op zondag is er altijd live-muziek. “Dat is al 25 jaar zo!” vertelt Paul. Het gaat dan uiteraard om het Nederlandse lied. Om de vrijdag wordt er ook op vrijdagavond opgetreden. Volgens Paul is er op vrijdag een wat jonger publiek. “Niet zo  jong als jullie, maar zo 30-35 jaar.”

De Ballentent staat bekend als een havenkroeg en is beroemd om zijn ballen gehakt. “Het is een heerlijk product..” legt Paul uit. “Een balletje gehakt, brood en een lekker glas bier ernaast!” In 1997 en in 2000 is de Ballentent ‘Havenkroeg van het Jaar’ geworden. Dit is ook niet zo gek gezien de gezellige sfeer die er hangt! “Als het druk is vliegen de lampen heen en weer. Dat is prachtig. Je ziet dat het leeft. Het bruist!”

De Ballentent heeft een terras met 20 tafels. Nu het regent is het overdekt, maar in de zomer heeft het zelfs een buitenbar. De Parkkade is geen locatie waar je zomaar even langs loopt. Je moet het echt weten! Maar nu je het weet is het zeker de moeite waard een keer wat te komen drinken of eten. Want zoals kelner Paul Meuldijk zelf zegt: “Ik werk er niet alleen, ik kom er ook graag!”

Na onze lunch te hebben verorberd en afgerekend, maken we nog wat foto’s. We bedanken Paul voor zijn medewerking en maken ook nog een foto van hem als echte kelner, achter de tap. Als we richting uitgang lopen worden we nog even aangehouden door één van de vaste klanten. “Heb je ook een foto van hem gemaakt?” klinkt het op zn Rotterdams, wijzend naar de kelner. “Goed zo! Dan laat ik hem uitvergroten en hang ik hem in mijn tuin. Tegen de mollen!” Lachend lopen we weg. Hij kon de sfeer in de Ballentent niet beter dan zo duidelijk maken!

De Ballentent
Parkkade 1
3016 GN Rotterdam
010 – 4360462

www.deballentent.nl

Linda Korner

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"