Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 13 | vrijdag 29 maart 2024 13:28 uur | 1 bezoekers

Natuur in Rotterdam?

Anton is 53 jaar, bodemkundige van beroep en werkzaam bij de DCMR, Milieudienst Rijnmond.

Anton is 53 jaar, bodemkundige van beroep en werkzaam bij de DCMR, Milieudienst Rijnmond. Hij woont in Oosterflank in de deelgemeente Prins Alexander waar hij zijn achtertuin omgetoverd heeft tot natuurtuin. De tuinen in Oosterflank zijn opgehoogd met zand uit Zevenhuizerplas. Dit was noodzakelijk, omdat het een veengebied is. Antons privé-tuin bestaat uit planten die aangepast zijn aan de bodem waarop ze groeien. De grond is vrij droog in de zomer, omdat de waterstand ontzettend snel daalt. De planten die er te vinden zijn moeten in een droog milieu kunnen overleven. Helaas is deze tuin privé-domein en niet toegankelijk voor natuurliefhebbers.

Als hobby beheert Anton een natuurtuin in Prinsenland. Daar is een openbaar stukje groen met oude landschapelementen. Het initiatief voor de natuurtuin kwam van een bewoner. Anton heeft het ontworpen en uitgewerkt tot een natuurtuin, geïnspireerd door oude landschappen van het gebied zelf. Denk bijvoorbeeld aan de dijk met wilgen, rietmoeras, hooiland, zeggenmoeras en diverse moerasplanten zoals de dotterbloem, gele lis en poelruit en een stukje hakhout. Dit laatste is een bosje wat vroeger werd gebruikt als hakhout om mee te stoken. Ook werd het als bouwhout gebruikt om bijvoorbeeld hekken van te maken. Er staat nog veel meer. Als je benieuwd bent kun je een kijkje nemen in het Prinsenpark aan de zuidoostkant, op de hoek van de Beelstraat en de Hattasingel. Om het natuurgebied compleet te maken grazen er schapen in de zomermaanden.

Als ik naar meer bijzondere natuurgebieden vraag weet Anton van geen ophouden. Daarom besluiten we de meest bijzondere even op een rijtje te zetten. De allerleukste natuurplek is te vinden bij het Van Brienenoordeiland bij deelgemeente IJsselmonde. Een oude zandplaat in de rivier waarop Ooibos staat. Ooibos is een bos langs de rivier dat periodiek onderloopt met hoogwater. Het is een veilig gebied om te komen, omdat het maar heel af en toe onderloopt. Diverse soorten bomen zijn er te bewonderen. Ook zijn er planten te vinden, zoals: wilde Marjolein, Kattedoorn, Duits Viltkruid en Spindotter.

Een ander leuk natuurgebied is de Polder de Esch in deelgemeente Kralingen. Het is een oude baggerloswal waarop spontane vegetatie is ontstaan. Het heeft de status van een stadsnatuurpark. Ook is er een particuliere tuin de Wandeloord, waar je op bepaalde dagen en tijdstippen een kijkje kunt nemen.

Verder is er natuurlijk de Botanische tuin in Kralingen in de Cederstraat. Ook daar zijn bijzondere planten te bewonderen.

Anton wil me niet onthouden van de kennis dat Rotterdam rijk is aan muurvegetatie, te vinden in het stadcentrum en in Delfshaven. Denk bijvoorbeeld aan planten als de muurleeuwenbek, allerlei soorten muurhavens die te bewonderen zijn. Als je nieuwsgierigheid is gewekt kun je naar de kades Voor- en Achterhaven in Delfshaven. Iets dichter in het centrum zijn de kades te vinden in zijstraatjes van de Meent.

Aan de Noordkant van het Kralingse Plas zijn allemaal aangelegde moerasjes en er is een Heemtuin aan de plas gelegen. De Heemtuin bestaat uit moerasgraslandjes, moerasbos met allerlei bijzondere planten en mooie libelles.

De Wijktuin Ommoord is een mooi stukje natuur tussen enorm hoge torenflats. Het Ommoordse Veld is het laatste restant van het veenweidelandschap van Alexanderpolder met een prachtig stukje moerasgrasland aan de Westkant. Door het moerasgebied groeien er prachtige planten. Het allermooiste voorbeeld hiervan is misschien wel de rietorchis. In een stad als Rotterdam moet je het doen met de door mensen aangelegde natuur. Daar is wat mij betreft niets mis mee en zolang er mensen met groene vingers in Rotterdam wonen, zal de aandacht voor een groen Rotterdam niet verslappen.

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"