Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 17 | dinsdag 23 april 2024 13:45 uur | 0 bezoekers

Het Zwaanshals

“Zwaanshals: over de mensen, de plannen en de gevoelens in het Oude Noorden. Over heden, verleden en toekomst. Wat is goed, wat is slecht, wat kan er beter?”

In opdracht van Antenne Rotterdam ben ik vandaag de filmpjes gaan bekijken van Filmstraat Zwaanshals. Met “Zwaanshals: over de mensen, de plannen en de gevoelens in het Oude Noorden. Over heden, verleden en toekomst. Wat is goed, wat is slecht, wat kan er beter?” worden de filmpjes aangekondigd. Als geboren en getogen Rotterdammer, met een kindertijd in Crooswijk, niet ver van het Zwaanshal, spreekt dit me erg aan. In mijn ogen is het Zwaanshals een verpauperde buurt. Het is er donker en grauw. De meeste bewoners zijn allochtonen. De buurt nodigt je niet echt uit er eens te komen. Ik vraag me af of de filmpjes het oppervlakkige beeld dat ik heb zouden kunnen veranderen...

De ‘ Zwaanshalsers’ zien hun eigen buurt heel anders. Natuurlijk vinden zowel de allochtone als de autochtone bewoners en winkeliers dat er veel veranderd kan worden, maar over het algemeen is iedereen heel tevreden. Geklaagd wordt er over het parkeerprobleem. Daarnaast zal het mixen van afkomsten de wijk veel goed doen. Nu zijn veel Nederlandse ondernemers vertrokken en blijven vooral de Marokkaanse winkels over. Betere verlichting en bestrating maken het straatbeeld ook een heel stuk aangenamer. Om deze problemen op te lossen is er een winkeliersvereniging opgericht. Het is de bedoeling dat op deze manier betere resultaten behaald kunnen worden.

De docu-soap geeft een goede indruk van hoe het er aan toe gaat in de straat. Er worden verschillende mensen geinterviewd, van verschillende afkomsten, met verschillende visies, over verschillende onderwerpen. De multi-culturele omgeving wordt duidelijk in beeld gebracht. Er wordt gefilmd in verschillende winkels, zoals de Marokkaanse bruidswinkel La Fiance, atelier Salon Nutopia en Eethuis Jasmin. In de laatste wordt een hilarische arabische talkshow gehouden, met als talkshowhost onze eigen Gadiza. Het onderwerp: Hollandse kaas.

Het idee van Salon Nutopia om van iedere winkelier een foto te maken en die in de ruit van de desbetreffende winkels te hangen vind ik erg leuk! Op die manier krijgen de mensen echt een gezicht en ga je elkaar ook herkennen. Het is jammer dat niet iedereen mee wil doen...

Zoals gezegd in het filmpje heeft het Zwaanshals een rijke geschiedenis, met hoge pieken en diepe dalen. Nu, na zeven magere jaren gaat het Zwaalshals een hele nieuwe toekomst tegemoed. Zal het echt lukken om in het Oude Noorden de sprookjes van 1001 nacht langs de Rotte tot leven te laten komen? De mening van alle bewoners en winkeliers die hebben meegewerkt aan dit project kan met een sleutelwoord worden samengevat: RESPECT. Verdiep je in elkaar, laat iedereen op zijn eigen manier zijn geloof belijden en leef samen. Want dat is ook juist wat zo duidelijk naar voren komt in het project: Hoe groot de verschillen ook zijn, we zijn allemaal mensen. En op zekere hoogte zijn we ook allemaal bezig met dezelfde dingen.

Als je hart bij Rotterdam ligt, raad ik je zeker aan de filmpjes te bekijken. De mensen zijn zo puur! Het is interessant om te zien hoe het er echt aan toe gaat. Waarschijnlijk geeft het je een heel ander beeld van de winkelstraat dan wat je tot nu toe had. Mijn beeld van het Zwaalshals is er in ieder geval een heel stuk beter op geworden!

De terugblik:

http://www.antennetv.nl/read/movie_item_nieuw/id/5559/Titel/fszh-20

Voor alle filmpjes van Filmstraat Zwaanshals:

http://antennetv.nl/read/group/subcategorie/ZWAANSHALS%202004

Linda Korner

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"