Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 16 | zaterdag 20 april 2024 06:29 uur | 1 bezoekers

Jaargetijden

Het is februari. Buiten is het koud en somber. En dit weer schijnt ook invloed te hebben op hoe wij ons voelen.

In het ANP nieuws van 10 oktober werd vermeld dat in Nederland circa 1,3 miljoen mensen last hebben van stemmings- en vermoeidheidsproblemen in de winter. De meeste mensen zijn niet ziek, maar komen in het donkere jaargetijde moeilijk op gang, zijn lusteloos en slapen veel. Ook lees ik op 26 januari van dit jaar op de site van het RTLnieuws: “Als u vandaag huilbuien of woedeaanvallen heeft gehad hoeft u zich niet te schamen. U was vast niet de enige, want vandaag is de meest treurige en deprimerende dag van het jaar.”

Nu, een maand verder, is het hartje winter. Er verschijnen in het Antenne magazine meer trieste verhalen over verloren liefdes, gemiste kansen en onzekerheid dan ooit. De reacties die we hierop krijgen zijn ook niet echt positief gestemd. Of we worden afgekat, of degene voelt hetzelfde en leeft onzettend met ons mee. Zorgt het slechte weer ervoor dat we het allemaal niet meer zien zitten of voelen we ons in de zomer ook zo labiel? Met andere woorden, welke invloed hebben de jaargetijden op onze mood? En onze schrijfstijl? Om dat te onderzoeken ben ik het archief van Antenne ingedoken. Even een testje doen met de columns van de meiden van de Damesclub!

Ik begin met het lezen van de columns van Angelle. Zij schrijft nu ruim een jaar voor Antenne Rotterdam en in de loop der tijd is niet alleen haar foto, maar ook haar schrijfstijl veranderd. Worden we in het begin ingeleid in de Chinese wereld in Rotterdam, maken we kennis met verschillende beroemde Aziaten, rond september 2005 gaat Angelle op een hele andere tour. Ze laat ons binnen in haar persoonlijke wereld. Ze deelt haar twijfels met ons, haar verdriet, haar onzekerheid. De vraag is natuurlijk, gaat hoe donkerder het weer, hoe donkerder haar stemming in Angelles geval op?

De volgende van wie ik het geschreven werk analyseer is M. Zij is vorig jaar maart begonnen bij Antenne. Columns, gedichten en later ook recensies in dichtvorm. Erg leuk, origineel en boeiend. Ieder woord dat ze tikt lijkt poetisch op het beeldscherm te verschijnen. Maar toch komt alles wat ze schrijft zo nuchter over… Lukt het haar om ook tijdens dit sombere tijden haar poetische nuchterheid te bewaren of wordt haar schrijfstijl net zo grauw als het weer?

Ook Naz en Sophie horen bij de damesclub. Maar beiden hebben nog te weinig columns geschreven om er echt een patroon in te ontdekken. Wel merk ik op dat Naz, als ze schrijft, vooral in de winterperiode schrijft. Waarom? Misschien omdat op koude winterse dagen de behoefte om je gevoelens op papier te zetten groter wordt? En Sophies laatste column over mediaterreur straalt ook geen optimisme uit. Ook last van een winterdip?

Last, but not least, onze damesclubvoorzitter: Guldane! Guldane behoort absoluut bij de harde kern van Antenne Rotterdam. Zij hielp bij het opzetten en draagt er zeker in grote mate aan bij dat Antenne Rotterdam steeds groter wordt. In het prille begin schreef ze vooral vanaf het Zwaanshals, maar in de loop van de tijd ging ze het steeds belangrijker vinden om over van alles wat te kunnen schrijven. Van alles wat is nog zwak uitgedrukt, als je in de lijst met redacteuritems kijkt van Guldane, kom je vanalles tegen. Cultuur. Politiek. Maatschappij. Maar ook haar gevoelsleven laat ze niet buiten beschouwing. De vraag is alleen, laat zij zich ook van haar roze wolk afstoten door een paar grijze wolkjes?

And what about me? Het is moeilijk om over mijn eigen werk te oordelen, maar ook ik merk dat de grauwe donkere dagen me niet in de koude kleren gaan zitten. En dat is ook in mijn columns te lezen. Minder vrolijk, minder optimistisch en serieuzer dan ever..!

Na alle columns, artikelen en recensies gelezen te hebben kan ik maar 1 conclusie trekken: We worden allemaal beinvloed door het weer. We hebben last van de winterblues. Bergen lijken hoger dan ooit en dalen alleen nog maar dieper. En we zijn allemaal toe aan de zon en aan vakantie! Want de zomercolumns zijn toch een heel stuk vrolijker! En met leuke zomerkleren en een mooi bruin tintje zitten we vast ook een heel stuk beter in ons vel!

Wat de dames er zelf over te zeggen hebben, kan je zien bij de damesclub. Wil je weten wat we besproken hebben? Houd ons dan in de gaten!

http://antennetv.nl/read/movie_item_nieuw/id/31434/Titel/hoe-dom-kan-je-zijn%3F

Linda Korner

 
Array
(
    [113263] => Array
        (
            [naam] => Angelle
            [link] => 
            [reactie] => Wat leuk om door jou geanalyseerd te worden... helemaal geen verrassing waarschijnlijk dat ik echt een zomertypje ben! De winter sla ik dan ook met heel veel plezier het liefste over...
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2006-02-17 11:52:18
            [react_date_changed] => 2006-02-17 11:52:18
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 99987
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => EZZAKFPY3QK3PCE
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 113263
            [editable] => 1
        )

    [113261] => Array
        (
            [naam] => Stemmetje
            [link] => 
            [reactie] => Lin, goed gedaan!
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2006-02-17 14:02:52
            [react_date_changed] => 2006-02-17 14:02:52
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 99987
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => GR6VSMMWBWA94MT
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 113261
            [editable] => 1
        )

)

Angelle | 17 februari 2006

Wat leuk om door jou geanalyseerd te worden... helemaal geen verrassing waarschijnlijk dat ik echt een zomertypje ben! De winter sla ik dan ook met heel veel plezier het liefste over...

Stemmetje | 17 februari 2006

Lin, goed gedaan!


*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"