Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236404549
2711152024283337414650
3812162125293438424751
4913172226303539434852
5183144

Magazine

week 47 | vrijdag 22 november 2024 07:15 uur | 2 bezoekers

WINNAAR GOUDEN IJSSPATEL 2006

*De Rotterdamse IJssalon aan de Meent is op een internationale ijsvakbeurs bekroond met de prestigieuze Gouden IJsspatel 2006.

*De Rotterdamse IJssalon aan de Meent is op een internationale ijsvakbeurs
bekroond met de prestigieuze Gouden IJsspatel 2006. Eigenaar **Robin Alting*
* wist vakcollega's uit binnen- en buitenland af te troeven met zijn
tongstrelende koffie-ijs creatie*. *De Gouden IJsspatel is de meest begeerde
onderscheiding voor ambachtelijke ijsbereiders en wordt als de OSCAR van de
ijswereld gezien. Alting won in 2005 al eerder de Gouden IJsspatel met zijn
frambozenijs. *


Willy Wonka van het ijs*
Voor de vele collega-ijsbereiders die Alting bij de uitreiking in de
Amsterdamse Rai komen feliciteren komt de prijs niet uit echt uit de lucht
vallen. Zij wisten al langer dat er bij de IJssalon aan de Rotterdamse Meent
top kwaliteit ijs wordt geschept. In februari 2005 vestigde eigenaar Robin
Alting al definitief zijn naam onder vakgenoten door de Gouden IJsspatel te
behalen met zijn frambozenijs. Collega en eveneens onderscheiden ijsbereider
Luc Blok van "Luciano's" in Wassenaar: "Het is al een unicum als je de prijs
één keer van je leven wint maar de vakbekwaamheid en de passie van Robin
Alting zijn zo groot dat het mij niet eens verbaasd. Die jongen die denkt de
hele dag aan ijs, maakt de hele dag ijs en volgens mij droomt hij ook nog
van ijs. Noem hem gerust de Willy Wonka van het ijs."

*Geen geheim*
 "De Gouden IJsspatels" ziet Alting zelf als een bekroning op zijn
eigenwijze visie van ijsbereiding. Alting: "Ik vind dat je zo dicht mogelijk
bij de natuur moet blijven en alleen met top producten moet werken. Dus
gebruik ik voor mijn koffie-ijs de koffie van het Italiaanse Illy." Een
tipje van de sluier wil hij over zijn geheime receptuur na enig aandringen
wel oplichten: "Illy levert aan mij een speciale branding die donkerder is
dan de normale branding. Dat heeft twee voordelen. Daardoor heeft mijn
espresso een intensere en complexere smaak met dat typisch Italiaanse
karakter waar ik van houd.  Die espresso vormt de basis van het ijs en dat
proef je."

*Passie*
Ik zie in dit ijs eigenlijk mijn liefde voor koffie en ijs samenkomen. Ik
heb altijd al gehouden van die Italiaanse koffiecultuur. Een land waar
koffiegekken even staande aan de bar een espresso komen 'wegtikken'. Om in
Nederland die Italiaanse koffiecultuur succesvol te introduceren moet je een
espresso zetten die zo goed is dat gasten er speciaal voor langs gaan komen.
Dat begint met een liefhebbersgroep – bij mij Italianen - die de perfecte
espresso weet te waarderen. Langzamerhand bouw je dat uit. Mijn ijs is al
net zo ambachtelijk. Daarmee al net zo afwijkend dat de gemiddelde consument
mijn ijs soms niet 'begrijpt'. Want ik werk alleen met het échte spul. Zo
heeft mijn pistache-ijs de kleur van de Siciliaanse pistachenoten. Eerder
bruin dan groen. Niet het kunstmatige groen van de gekleurde varianten die
zo langzamerhand standaard zijn geworden. Dat moet ik dus wel uitleggen. Zo
is het ook met mijn echte Bourbon vanille uit Madagaskar voor mijn
vanille-ijs. En zo smaakt mijn koffie-ijs dus ook anders - want het smaakt
naar echte Italiaanse espresso!"

*Missie*
Om uitleg over mijn werkwijze te kunnen geven heb ik gekozen voor een open
ijskeuken. Mijn gasten kunnen zelf zien hoe ik zelf vruchten pureer en tot
ijs verwerk en ze kunnen altijd vragen stellen. Ik heb niets te verbergen.
Ik ga twee keer per week letterlijk de markt op om het mooiste fruit in te
kopen. Met die locatie van DE IJssalon aan de Binnenrottemarkt bof ik gewoon
enorm. De marktkooplui hebben mij leren kennen als die "ijsgek van de Meent"
die altijd maar op zoek is naar het mooiste fruit. De kooplui houden voor
mij de meest rijpe en aromatische vruchten apart want ze weten wat ik zoek.
Door die banden die ik heb opgebouwd garandeer ik een heel hoge kwaliteit
fruit. Mijn ijs is puur fruit en met een goede inkoop heb je haast vanzelf
kwaliteit. Ik wil dat je de natuur proeft in mijn ijs."

 
Array
(
    [113401] => Array
        (
            [naam] => Gefeliciteerd
            [link] => 
            [reactie] => 
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2006-02-08 09:28:07
            [react_date_changed] => 2006-02-08 09:28:07
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 100037
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => 4KVQ8E4KAXZV
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 113401
            [editable] => 1
        )

)

Gefeliciteerd | 08 februari 2006


*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"