22 januari was het zover: INDUS3AL! Een week vóór het feest sprak ik al met Sebastian Hoff (DJ Promo) van de organisatie. Over The Third Movement weten we inmiddels alles, maar hoe was INDUS3AL?
Bij het horen van de term hardcore zullen veel mensen meteen terugdenken aan midden jaren ’90, waarin half gabberend Nederland het straatbeeld typeerde. Maar terwijl hardcore uiteindelijk een commerciële dood stierf, werd er underground hard gewerkt aan het imago en het volwassen worden van dit genre. Het nieuwe geluid is een stuk rauwer en dynamischer. De grenzen tussen industrial, techno en hardcore vervaagden.
De Basement was voor deze eerste INDUS3AL de Talent Room. Dis-Funkshen begon hier met het opwarmen van de zaal. Tijdens zijn zet komen o.a. Armageddon Project en Void Settler voorbij, artiesten die een grote bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de hardcorescene.
In de grote zaal bijt Promo zelf de spits af. De zaal is sober maar sfeervol ingericht. Naast de DJ-booth hangen twee grote beeldschermen voor toepasselijke ‘industrial’ videobegeleiding, achter de DJ draait een enorme ventilator. De hele uitstraling is echt industrieel en wanneer de zaal verder volstroomt, schieten ook de bpm’s in snelheid omhoog.
De grote zaal blijft de rest van de avond de grote publiekstrekker, met DJ’s als Lenny Dee, Hectic Fence, Micron en Joshua. De muziek schommelt tussen de ‘beschaafde’ techno en het snoeiharde werk. Lenny Dee is samen met Sebastian Hoff verantwoordelijk voor het Electronic Pig project. De Brit Micron slaat erg aan bij het publiek. Met in up-tempo swingende breaks en bassen trekt hij geluiden uit elkaar om er uiteindelijk een dansvloer gericht geheel van te maken. Hij neemt na afloop een welverdiend applaus in ontvangst. Voor het zwaardere, donkerder geluid neemt Joshua plaats achter de decks in de grote zaal. Met zijn rauwe en industriële sound past deze Fransman goed op een feest als dit.
INDUS3AL wordt op de juiste manier afgesloten door Hellfish & Producer. Dit duo heeft een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van de Britse hardcore. Er wordt perfect gemixt en gescratcht en iedereen kan nog even zijn of haar laatste energie kwijt.
En dat was het dan, het begin van de verovering van het Third Movement-geluid in Rotterdam. Uitverkocht was het niet, maar met een man of 600 in de zalen van Nighttown was het druk genoeg om uit te kijken naar een vervolg. En ik heb uit betrouwbare bronnen gehoord dat er al gewerkt wordt aan een volgende editie...!