Romantiek bij herfstachtig weer
November mag dan een grauwe regenachtig maand zijn, in de Rotterdamse theaters bloeit de hartstocht en romantiek. Opera Rotterdam presenteert een aantal bijzonder warmbloedige voorstellingen in deze maand. Droom weg bij de Spaanse furie Carmen, de Hongaarse Czardasfürstin en de amoureuze duetten van mezzosopraan Magdalena Kozéna en countertenor David Daniels in een speciaal dubbelconcert. De tegenstelling tussen de mannelijke en vrouwelijke opvattingen over liefde staat centraal in Jullie die Weten, gebaseerd op Mozart's Le nozze di Figaro. De Griekse tragedie Thyeste toont de keerzijde van liefde, wraak is de enige gedachte van de hoofdpersoon Atreus. Kortom hartverwarmend muziektheater in de komende gure herfstmaand.
Thyeste, dinsdag 1 november, Rotterdamse Schouwburg
Thyeste vertelt de gruwelijke mythe van de broederstrijd tussen Atreus en Thyestes. Eigenhandig vermoordt Atreus de kinderen van zijn broer en schotelt hen aan zijn broer als feestmaaltijd voor. Hugo Claus schreef het Franstalige libretto en Jan van Vlijmen componeerde de muziek van deze realistisch rauwe versie van de Griekse tragedie.
Reserveren tel: 010-4118110 of via www.rotterdamseschouwburg.nl
Magdalena Kozená, David Daniels en BaslerKammerorchester, zaterdag 19 november , De Doelen
Dè gebeurtenis op barokgebied in de Doelen is de terugkeer van de stermezzo Magdalena Kozená. Na een stilte van een paar maanden waarin het moederschap haar stem en haar beleving ongetwijfeld nog mooier en dieper heeft gemaakt zingt zij samen met 'een van de beste countertenors van dit moment' David Daniels duetten en aria's van Händel en Purcell. Barokspecialist Paul Goodwin zal alles in goede banen leiden met het Basler Kammerorchester.
Reserveren 010-2171717 of www.dedoelen.nl
Carmen, zondag 20 november, Luxor Theater
Georges Bizet baseerde zijn Carmen op de gelijknamige novelle van Prosper Mérimee, die verhaalt over de zigeunerin Carmen, wier grote liefde de sergeant Don José is. Als José echter deserteert uit het leger en smokkelaar wordt, voelt Carmen zich zo zeer in haar vrijheid beknot, dat ze zich in de armen van de toreador Escamillo stort. Don José ontsteekt daardoor in wilde woede en doodt Carmen. Het feestelijke begin, de temperamentvolle Spaanse muziek, het wereldberoemde toreadorlied en het realistische noodlotsmotief: het zit allemaal in de voorstelling die wordt gespeeld door de Roemeense Staatsopera met meer dan 150 medewerkenden.
Reserveren 010-4843333 of via www.luxortheater.nl
Jullie die Weten (Le nozze di Figaro), donderdag 24 november, Rotterdamse Schouwburg
Le Nozze di Figaro van W.A. Mozart is een komische opera over huwelijk, liefde, vergiffenis en klassenstrijd. De Vlaamse schrijver Stefan Hertmans bewerkte het oorspronkelijke libretto tot Jullie die weten, een modern en actueel verhaal voor twee acteurs. Hij gebruikte daarvoor zijn eigen gedichten en die van andere Vlaamse kunstenaars. De muziek van Mozart wordt gespeeld in de bewerking voor acht blazers van Johann Went.
Reserveren tel: 010-4118110 of via www.rotterdamseschouwburg.nl
Die Csardasfürstin, zondag 27 november, Luxor Theater
Die Csardas-fürstin is een operette die later met recht tot het hoogtepunt van de zogenaamde Zilveren Periode van deze theatervorm is benoemd. Dans, frivoliteiten, vele nationaliteiten en culturen typeerden de stad Wenen aan het begin van de 20ste eeuw. Componist Emmerich (Imre) Kálmán (1882-1953) voegde aan die ingrediënten bruisende, meeslepende Hongaarse klanken toe en een verhaal over een actrice en een jonge vorst die graag zouden willen trouwen, maar door allerlei verwikkelingen worden gedwarsboomd in hun plannen. Met zo'n opzet kon er eigenlijk niets meer mis gaan: Die Csardasfürstin werd een succesoperette; en bleef dat, door de jaren heen.
Reserveren 010-4843333 of via www.luxortheater.nl