Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236404549
2711152024283337414650
3812162125293438424751
4913172226303539434852
5183144

Magazine

week 52 | vrijdag 27 december 2024 17:21 uur | 8 bezoekers

Rotterdammers die Durven: Slachtofferhulp

Over niet durven, durven en teveel durven. Een gesprek met Willy Voigt van Slachtofferhulp Nederland.

door Marijke Baan

De afgelopen week verschenen er weer statistieken in de pers. Criminaliteit zou in Rotterdam zijn gedaald. Volgens anderen was het aantal misdrijven juist toegenomen. Kwestie van wie wat&hoe meet. Willy Voigt, stafmedewerkster bij Slachtofferhulp Rijnmond/Zuid-Holland Zuid, heeft met de realiteit te maken. Zij en haar collega's krijgen het elk jaar drukker.

Slachtofferhulp Nederland verleent ondersteuning aan mensen die te maken hebben gehad met misdrijven of verkeersongevallen. In 1978 namen een groepje Rotterdamse en Groningse vrouwen tegelijk, maar onafhankelijk van elkaar, het particulier initiatief om steun te geven aan slachtoffers van zedenmisdrijven. Nu is Slachtofferhulp Nederland een professionele, landelijke hulporganisatie met een aantal beroepskrachten en honderden vrijwilligers.

Even niet durven: Slachtofferhulp reikt de helpende hand bij praktische, juridische en emotionele problemen. Er is in onze regio vooral een toename van geweldsdelicten te zien, die helaas ook steeds gewelddadiger worden. Het aantal cliënten steeg in het afgelopen jaar sterk. Sinds 1995 is de politie wettelijk verplicht elk slachtoffer na aangifte te wijzen op de dienstverlening van Slachtofferhulp, ook bij niet al te ernstige zaken. Diefstal van iets schijnbaar onbenulligs kan soms grote emotionele ontreddering teweeg brengen of verdrongen herinneringen activeren.

Durven: In regio Rijnmond/Zuid-Holland Zuid werken 120 vrijwilligers. Mensen die durven. Want er komt nogal wat kijken bij dit werk. Durf en inzet, om je vrijwillig met andermans problemen bezig te houden, voor minimaal 2 jaar, 12 uur per week. In 2006 start er een grote wervingscampagne voor nieuwe hulpverleners, die, voor ze aan de slag gaan, eerst worden opgeleid tot allrounders. De training omvat zowel juridische als psychosociale elementen. Ook na de basisopleiding blijft training belangrijk. In een 3-wekelijks teamoverleg wordt de praktijk geëvalueerd, deskundigheid bevorderd en de kwaliteit van hulpverlening verder uitgediept.

Aan idealisten heeft Slachtofferhulp niet veel. De vrijwilligers zijn realisten, die geleerd hebben op een positieve manier om te gaan met de problematiek van hun werk. Of, zoals Willy Voigt zegt: "wij hebben onze poten in de klei". Dankzij deze aanpak kunnen cliënten, zij die even niet durven of kunnen, de draad van het leven weer oppakken. Zodat de mensen die teveel durfden, criminelen, agressievelingen, schadeberokkenaars, de levens van hun slachtoffers niet blijvend beschadigen.

Teveel durven: Dat Rotterdam durft is leuk, is goed. Rotterdam is een dynamische stad waar het prima wonen is. Maar voor Rotterdammers en passanten die teveel durven, heeft Willy Voigt nog een boodschap: Zodra 'durf' verandert in 'macht willen hebben' is het geen durven meer. Als je je medemensen schaadt door overmoedig, respectloos gedrag, ben je eerder een slappeling. Geweld heeft niets met stoer te maken, het is een triest brevet van onvermogen.

Nieuwe vrijwilligers zijn bij Slachtofferhulp altijd welkom. Voor meer informatie kan je bellen naar tel. 0900-0101 of de website bezoeken: www.slachtofferhulp.nl .

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"