Zo’n 400.000 bezoekers bezochten het afgelopen weekend de Wereldhavendagen. Antenne was ook van de partij en koos het ruime sop.
In de verte doemt uit de mist het zestig meter lange zeiljacht op dat aangemeerd ligt in de Rijnhaven. Nog een klein uurtje en dan zal het ons, en zo’n tachtig andere nieuwsgierige landrotten meenemen voor een tochtje door de haven van Rotterdam.
De koffie staat binnen al klaar. Iedereen is aan boord maar net voordat de loopplank naar binnen wordt getrokken, besluiten we toch om maar niet mee te gaan. De mist maakt het onmogelijk om goed de haven te kunnen filmen en zal er waarschijnlijk ook voor zorgen dat er geen zeil kan worden gehesen. Twee goede redenen die ons doen besluiten het boottochtje naar de middag te verschuiven (en ondertussen hopen we natuurlijk stiekem ook op wat beter weer en een stralend zonnetje).
Gelukkig zijn de weergoden ons goed gezind. Als we om 14.00 uur nogmaals het vaste land verwisselen voor de iets minder stabiele variant, breekt de lucht open en lacht de zon ons stralend toe. De Eendracht heeft op een dag als vandaag plek voor tachtig ‘opstappers’ zoals de gasten hier worden genoemd. Voor de meerdaagse tochten, die door Scandinavische en Zuid-Europese wateren leiden, is er plek voor veertig man.
De Driemastschoener heeft als doelstelling om iedereen, in het bijzonder de jongeren, in de gelegenheid te stellen om kennis te maken met de zee en het avontuur van het zeezeilen. Opgericht als het ‘Zeilend Schoolschip’ moest in 1963 de doelstelling door te weinig belangstelling worden veranderd. Het zeiljacht was nu beschikbaar voor plezier-vaartochten voor jong en oud. De eerste Eendracht van 36 meter werd in 1989 ingewisseld voor het huidige grotere exemplaar.
Vrijwilligerscrew
De Eendracht wordt gezeild door een vaste crew en een selectie uit een groep van ongeveer vijfhonderd vrijwilligers. Ook kapitein Piet Slijp is zo’n vrijwilliger. De gepensioneerde loods (iemand die de schepen de haven in en uit leidt) begon 23 jaar geleden als stuurman op de Eendracht. “Ik heb het altijd ontzettend gezellig gevonden”, aldus de kapitein. “Juist omdat het bijna allemaal vrijwilligers zijn die de Eendracht zeilen, is er veel plezier aan boord.”
Piet vindt vooral de langere tochten met de Eendracht het mooist, maar de dagtochtjes zijn ook ‘’best leuk”. “Tijdens de dagtochten mag je als opstapper niet heel veel doen, maar kunnen we wel veel uitleggen over het schip. Pas tijdens de langere tochten krijgen de gasten echt een taak en moeten ze ‘s nachts bijvoorbeeld ook wacht lopen of overdag de afwas doen.”
Dat het zeiljacht door veel vrijwilligers, maar ook door de (ongeschoolde) opstappers wordt bestuurd is volgens Piet niet gevaarlijk. “De crew werkt met vaste protocollen. We doen altijd alles op dezelfde manier en zijn daarom ook goed op elkaar ingespeeld. Als er een gast aan het roer staat, zorgen we er natuurlijk wel altijd voor dat er een crew-lid naast staat.”
Via Sail in Bremerhaven en in Amsterdam is de Eendracht naar Rotterdam gevaren. De tocht van de afgelopen paar weken die zondag eindigt zal de laatste zijn voor kapitein Piet. Ook in zijn vrijwillige functie moet hij met pensioen. “Ik vind het ook wel welletjes”, glimlacht hij. “Het varen is hartstikke leuk, maar de regelgeving wordt steeds strenger. Is uit Amerika komen overwaaien na de aanslagen.” Maar het afscheid morgen zal hem niet helemaal ongeroerd laten. “Het schip zal ik niet eens zozeer missen”, aldus kapitein Piet. “Het zullen vooral de vrijwilligers zijn, de mensen met wie je zo fijn hebt samengewerkt, aan wie ik nog vaak zal terugdenken.” En heeft de kapitein al pensioenplannen gemaakt? “Ik heb zelf ook nog een eigen zeilbootje. Wel iets kleiner dan dit, maar groot genoeg om leuke tochten mee te maken!”
Kijk voor meer info op: www.eendracht.nl
Benieuwd naar het filmpje? Kijk vrijdagavond om 20.30 uur naar Antenne Rotterdam op Rotterdam TV.