Rummikub: een communistisch antwoord op een vogelvrij verklaard kaartspel
NOORDEREILAND - Het verhaal begint in 1940 in Roemenië. Onder het communistisch regime worden de verschillende kaartspellen decadent en daarom ook vogelvrij verklaard. Dit zette de Joodse Roemeen Ephraim Hertzano, die zijn brood verdient met de verkoop van tandenborstels, aan het denken. Dagen brak hij het hoofd om een vervanging te zoeken voor zijn geliefde kaartspel Rummy. Het idee bleek uiteindelijk briljant: het spel spelen met plastic steentjes in plaats van kaarten.
De realisatie bleek echter heel wat moeilijker. Plastic was in die tijd slecht verkrijgbaar in Roemenië en bovendien erg duur. Maar een oplossing was toch dichtbij. Tijdens een zakenreis kwam Hertzano in contact met een bedrijf dat perspex uit vliegtuigcockpits recyclede tot tandenborstels. Hertzano besloot het plastic te gebruiken voor zijn rummy-stenen. De volgende dag lag het eerste Rummy-spel voor hem op tafel en nodigde hij vol trots zijn vrienden uit voor een potje legale Rummy.
De tam-tam was groot. Al snel kwamen er meer aanvragen voor een Rummy-spel bij Hertzano binnen. De tandenborstel-verkoper ging aan de slag en perfectioneerde door de maanden heen perfectioneerde hij het spel. Uiteindelijk leidde dit tot een compleet nieuwe versie van het spel: het ons bekende Rummikub.
Droom
Na de Eerste Wereldoorlog verhuisde de familie Herzano naar Israël waar Ephraim zijn droom waar hoopte te maken: Rummikub ook populair maken in zijn nieuwe thuisland. Hij bracht uren door op een kleine werkplaats met het zagen en beschilderen van de steentjes. ,,Elke week stopte hij zes spelen in zijn tas en ging langs de winkels om de eigenaren ervan te overtuigen zijn spel te verkopen”, vertelde zijn zoon Micha in een interview voor een Israëlische krant. ,,Zijn overtuigingskracht was groot: ‘Probeer het spel eerst maar eens’, vertelde hij zijn klanten. ‘Als je verslaafd raakt, dan betaal je me maar’.” Deze manier bleek al snel haar vruchten af te werpen. De zes spellen per week werden er al snel zestig en vervolgens zeshonderd. Toch bleef de ontwikkeling een beetje hangen, want ook in Israël was de productie van het spel door de schaarste van het materiaal erg lastig.
De echte doorbraak kwam toen late-nightcomedian Don Rickles, die net terug kwam van een reisje uit Israël, op de Amerikaanse televisie vertelde over zijn opgedane verslaving. Door dit ‘Israëlische spelletje’ kon hij niet meer eten, drinken en slapen...hij wilde alleen nog maar spelen. De verkoop van Rummikub verduizendvoudigde...
Het resultaat is bekend. Inmiddels is Rummikub het drie-na-best verkochte familiespel ter wereld! Het is zelfs zo populair dat er sinds 1991 zoveel gekken te vinden zijn om mee te doen aan het wereldkampioenschap rummikub. Het derde en vierde wereldkampioenschap staan zelfs op naam van, hoe kan je het ook verzinnen, een Nederlander!
Campingfeestje
Maar Rummikub zal natuurlijk ook nooit zo succesvol zijn geworden zonder de Camping Rotterdam-kampioenschappen! En dat beseffen ze zich natuurlijk maar al te goed! Daarom heeft spelletjes gigant Goliath de Camping uitgekozen voor haar jubileumfeestje. Ook zin in een potje? Meld je even bij Tante Bep in de kantine even aan. De kampioenschappen starten vanaf vandaag.