Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236404549
2711152024283337414650
3812162125293438424751
4913172226303539434852
5183144

Magazine

week 51 | zondag 22 december 2024 18:36 uur | 0 bezoekers

Untitled 35

Een duidelijk debat wil nog niet zeggen dat er een duidelijke keuze is gemaakt.
Negen weken geleden was er een debat in Laurentius, één van de studentenholen die Rotterdam rijk is. De bierstank begeleidde toen het debat over de Oostzeedijk en het traject Duik in de Dijk, vooral aangezet door buurtbewoners en lokale ondernemers. Termen als “gezellig, veilig, verkeersoverlast, leegloop en onaantrekkelijk” voerden toen de boventoon.

Vanavond ben ik getuige van de officiële kant van Duik in de Dijk, namelijk het tweede debat en tevens afsluitende, o.l.v. de gespreksleider optima forma, Bert van Meggelen. Deze keer zijn we in het City Informatiecentrum, omringd door alle mogelijke maquettes en foto’s van de ontwikkeling van de stad. Het voelt direct een stuk echter. En dat gevoel klopt ook, want er zal bekend worden gemaakt wie (nu negen weken na het eerste debat) gehonoreerd gaat worden uit de 22 ontwerpvoorstellen voor de Oostzeedijk van de mensen uit de vakgebieden Kunst, Design, Architectuur en Stedenbouw.
De entrée voor de zaal is de expositieruimte van de 22 inzendingen. Jammer voor de samensteller, maar het is een onoverzichtelijk geheel, zeker ook te wijten aan de beroerde ruinte.
Uiteraard ben ik absoluut niet onbevooroordeeld over een en ander, gezien het feit dat ik behoor tot één van de 22 inzendingen, maar wellicht geeft me dat extra recht mijn teleurstelling hierover te uiten.

Het debat is verhelderend, niet in het minst door de wijze waarop Bert het leidt. De zeven genomineerden (nee, ik hoor daar niet bij !) worden uitvoerig besproken en ook aan de tand gevoeld. Al vrij snel wordt duidelijk dat de meest uitgesproken plannen het niet gaan halen. En wat er overblijft heeft als gemeenschappelijk kenmerk dat het nog alle kanten uit kan.
Bliksum, AIR en de deelgemeente Kralingen-Crooswijk hebben een prachtig traject op de rails gezet, wat dreigt te sneuvelen bij zijn climax. De drie prijswinnaars hebben prima voorstellen, maar laten alledrie zóveel open dat de vrees gegrond is dat er overal een beetje van overblijft en dus eigenlijk niet iets wezenlijks tot stand gaat komen. De winnaar “ Horeca Botanica” is terecht de winnaar. Maar de eenvoud van dit plan is erg bedrieglijk, zeker wanneer het een gebied van 1.6 kilometer moet gaan behelzen. De door de deelgemeente toegezegde €50.000,- voor verdere studie lijken een goede stap, maar een enorme veelvoud hiervan is gewenst om ook dat eenvoudige idee van die Rododendrons tot uitvoering te brengen. Ik hoop echt dat de werkelijkheid de prachtige montagedia’s mag gaan benaderen, dan neem ik alle niet in het voorstel aangeroerde problematiek van de Oostzeedijk voor lief.

Er was iemand (vast een zelfstandig ondernemer uit de straat) die vroeg hoe de voorstellen in hemelsnaam meer bedrijvigheid in het gebied zouden kunnen garanderen. Het antwoord van een van de prijswinnaars was meer dan waar: “Een goed uitgewerkt plan, zoals het onze is, zal automatisch dát tot gevolg hebben”. De vraagsteller geloofde noch het antwoord (gebrek aan inzicht in wat Kunst kan zijn en kan betekenen) noch vertrouwde hij erin dat het betreffende goede voorstel er in zijn volle glorie zou komen. Beide argumenten zijn de hoofdbelemmering voor een gewenst succesvol vervolg op dit interessante (weer zo'n Koorts) traject.

groet ivo
 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"