Later is een voorstelling die de kijker bewust probeert te maken van de gevolgen die jeugdige uitspattingen kunnen hebben op het verdere verloop van je leven.
Ramon de Groot & Eelco Hiltermann
Voorstelling ''Later''
Nog enkele weken toert het gezelschap van het Rotterdams Wijktheater door de stad met de voorstelling ''Later!''.
Later is een voorstelling die de kijker bewust probeert te maken van de gevolgen die jeugdige uitspattingen kunnen hebben op het verdere verloop van je leven. Onderwerpen die aan de kaak worden gesteld hebben alles te maken met stoer gedrag van jongen meiden. Sex, drugs en nieuwesgierigheid naar het onbekende lopen als een rode draad door het verhaal, maar het hoofdthema is moederschap van tieners. Het stuk is op basis van interviews uit de praktijk geconstueerd tot het eindproduct dat nu wordt opgevoerd. Steamy (informatiecentrum voor zwangere meiden en tienermoeders) speelde een grote rol in het tot stand brengen van de voorstelling. Een leuk detail is dat alle (vrouwelijke) acteurs niet alleen moeder zijn binnen het theater.
Normaliter wordt ''Later!'' opgevoerd voor derde en vierde klassers van het VMBO. Afgelopen week trof de cast een ouder publiek waardoor er een generatiekloof ontstond. De meeste mensen begrepen de taal en grappen van de straat niet waardoor de acteurs onzeker werden. Lange stiltes en verkeerd benadrukte uitroepen waren hier het gevolg van. Dat de speler totaal geen relevante acteerervaring hebben en niet gewend zijn op te terden in een echt theater moet in ogenschauw genomen worden. Dit is dan ook het enige punt van kritiek op de voorstelling. Het verhaal zat goed in elkaar en doormiddel van videoprojectie werd de spanning vastgehouden.
Chapeau voor de bedenker van deze toepassing van beeld en geluid.
Er zijn weinig amateurproducties die zoals ''Later'' meerdere lagen bevatten (onzekerheden, stoer willen doen, gevolgen van daden etc). Er mag dan ook gezegd worden dat er prima werk is afgeleverd. Het gaat hier wel om maatwerk. De voorstelling slaat namelijk alleen de plank raak wanneer deze wordt opgevoerd voor de juiste doelgroep. Vijftien, zestien jarige die wonen en school gaan in Rotterdam. Zij kunnen op een leuke manier kennis nemen van de dingen waar zij in hun eigen leven mee te manken hebben, of nog krijgen. Zonder pistool in de nek wordt de jeugd een spiegel voor gehouden. Later is moralistisch met een dikke knipoog.