‘Groene’ kenniscentra denken als gevolg van de globalisering en verstedelijking na over het ontwikkelen van Agroparken in de stad. Parken waar eetbaar groen kan worden geteeld. Ofwel, kan wijkgroen in directe zin bijdragen aan de economie en de honger van de wijk?
Dit idee leeft niet alleen bij de kenniscentra ook in de stad Rotterdam zijn ondernemers bezig met het ontwikkelen van concepten om dit in de stad te realiseren. De oprichters van café/restaurant Van de Boer zetten zich in voor eetbaar groen en zoeken daarvoor partners. Buurtbewoners die hun tuinen gebruiken als moestuin zouden bijvoorbeeld op afspraak eetbaar groen kunnen telen en verkopen voor verwerking in de gerechten die een restaurant als Van den Boer op de kaart zet.
Ook partijen als Creatief Beheer of de Wereldtuinen van Bart van Lieshout zijn partijen die in de vorm van de schooltuinen op hun terreinen mee kunnen doen aan het ontwikkelen van (tijdelijke) argroparken. De grond die braak ligt in de stad kan zo in één seizoen al gericht gebruikt worden voor tijdelijke ontwikkeling en bijdragen aan de stedelijke economie en ondernemerschap.
meer informatie:
http://www2.alterra.wur.nl/webdocs/internet/corporate/prodpubl/boekjesbrochures/Agroparks2008.pdf
www.creatiefbeheer.nl
http://netwerkplatteland.nl/dmdocuments/VandeBoer.pdf