Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236404549
2711152024283337414650
3812162125293438424751
4913172226303539434852
5183144

Magazine

week 52 | donderdag 26 december 2024 22:01 uur | 6 bezoekers

Laladoo: geen gif aan het babylijf

Het Cradle to Cradle-principe is nog altijd ongekend populair. Ook de baby kan inmiddels volledig verantwoord ingepakt worden. 'Als je zo nodig giftige stoffen moet gebruiken, dan toch zeker niet voor baby-artikelen?'

Giftige stoffen in speelgoed uit onder andere China is Kevin Zuidhof en Lex Knobben van Laladoo een doorn in het oog. "Het is toch te bizar voor woorden dat grote bedrijven als Mattel onbetrouwbare producten verkoopt? Als er zo nodig giftige stoffen moeten worden gebruikt, dan toch zeker niet in artikelen voor baby's en kleine kinderen", zegt Knobben.

 

De verontwaardiging hierover inspireerde het duo om een alternatief te bieden:Laladoo. Niet voor het speelgoed, maar voor de quantumverpakkingen babykleding vol min of meer giftige stoffen. Want, hoewel er niemand dood gaat van wat verkeerde stoffen in kleding, heeft het gebruik daarvan wel degelijk gevolgen. "Babys zijn natuurlijk extra kwetsbaar voor bijvoorbeeld huidallergiën. Die komen steeds meer voor en dat komt door de stoffen die worden gebruikt in de kleding", aldus Zuidhof. "Het gaat om het welzijn van de baby, nu en later."

 

Cradle to Cradle

Volledig gifvrije babykleding, dat vraagt om een Cradle to Cradle-aanpak. Een proces dat de heren twee jaar kostte. "Cradle to cradle gaat erover dat je van tevoren goed nadenkt, zodat je geen afval overhoudt", legt Knobben uit. Ter verduidelijking: "Je kunt onze artikelen met verpakking en al op de composthoop gooien."

 

Probleem van de meeste Cradle to Cradle-ondernemers is dat er nog weinig stoffen zijn die volledig afbreekbaar zijn. De zoektocht naar de juiste stoffen vereist dan ook een lange adem. "Drukknoopjes zoals je die in een standaard rompertje verwerkt vindt, konden we niet gebruiken. Daar moesten we dus iets anders voor vinden." Het werd een strikje. Een groter probleem vormde de verpakking. Met mais kon de buitenverpakking nog wel worden gemaakt. Maar papier en inkt vinden die compleet gifvrij zijn was een lastigere opgave. "De verpakking kost nu veel geld. Als we gewone inkt hadden gebruikt had dat heel veel gescheeld. Maar ja, dat zouden we niet kunnen maken. Als we roepen dat we cradle to cradle zijn mag daar geen uitzondering op zijn."

 

Cadeautjes

Het tijd- en geldrovende traject om de producten volledig afvalvrij te houden is een risicovolle onderneming. Laladoo heeft zich dan ook ingedekt met een veelvoud van exclusiviteitsdeals. "Een grote onderneming kan er anders zo mee weglopen. Die hebben veel meer middelen dan wij, daar kunnen we nooit tegen opboksen." Voor zowel het ontwerp van de Laladoo-kleding als de deal met de producent van de stof (zonder parafine) is dan ook vastgelegd in patenten en exclusiviteitsdeals.

 

Een ander probleem van cradle to cradle is de hoge kostprijs. Het Laladoo-rompertje 'Kimo' bijvoorbeeld kost maar liefst 29,95 euro. De ondernemers positioneren hun producten dan ook niet zozeer als tegenwicht voor de dagelijkse babykleding, maar nadrukkelijk als cadeau-artikel. "Er is een kleine groep die alles koopt wat maar duurzaam is", zegt Knobben. "Maar daarvan moeten we het niet echt hebben. We presenteren onze artikelen dan ook nadrukkelijk als iets wat je cadeau kan doen, met een mooie verpakking en aandacht voor ons duurzame verhaal. Het is helemaal niet bedoeld als alternatief voor de quantumverpakkingen goedkope rompertjes. Wij verwachten niet dat ouders Laladoo voor hun eigen kinderen zullen kopen."


(Arjan van Bijnen)
bron: Sprout
 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"