Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236404549
2711152024283337414650
3812162125293438424751
4913172226303539434852
5183144

Magazine

week 47 | zaterdag 23 november 2024 10:30 uur | 0 bezoekers


Bordjes en hekken; daar doet Creatief Beheer niet aan.

Rini Biemans: 'a man on a mission'

Creatief Beheer & Antenne Rotterdam; twee zielen, éen gedachte

'Liever voorkomen dan genezen en meer groen op straat in plaats van blauw', dat is slechts een kleine greep uit het gedachtegoed van Rini Biemans. Wie denkt deze man on a mission wel niet dat ie is? In het kader van mijn studie moest ik een 'opmerkelijk' persoon uit mijn omgeving interviewen. Lees en huiver.

Op de bovenste verdieping van het pand boven club WATT zit een audiovisueel communicatieplatform verscholen, genaamd Antenne Rotterdam. Antenne maakt televisie over de stad Rotterdam en zijn inwoners. De programma’s worden dagelijks uitgezonden op TV Rijnmond en vinden hun weg naar het grote publiek via websites als Youtube, Facebook en Twitter.

Een verdieping lager zit Creatief Beheer. Creatief Beheer zet zich in voor een schoner, mooier, groener en veiliger Rotterdam. Dit doen zij door het ‘vergroenen’ van braakliggende terreinen en het stimuleren van burgerparticipatie. Rotterdam telt momenteel vier ‘stadstuinen’ waarvan de bekendste, Proefpark de Punt in Bospolder in 2005 bekroond werd tot het meest kindvriendelijke project van Nederland. De tuinen zijn openbaar, iedereen mag meehelpen onder het credo: niets moet alles mag.

Rini Biemans, arts van beroep, is namens Keijzer Biemans Producties inhoudelijk en conceptueel verantwoordelijk voor alle projecten van Antenne Rotterdam en Creatief Beheer.  Ik sprak met hem om helder te krijgen wat beide merken doen en op welke manier ze een bijdrage leveren aan een ‘beter’ Rotterdam.

“Van arts naar kunstenaar en vervolgens directeur van een mediaplatform, wat was de aanleiding van deze rigoureuze carrière moves?

Toen ik in september 1987 terugkeerde uit Egypte waar ik als kapitein-arts van het Nederlands Bataljon diende, realiseerde ik mij dat het gedachtegoed van mijn vak niet meer aansloot bij mijn persoonlijke kijk op het leven. Binnen de geneeskunde is medicatie de oplossing van het probleem. Ik geloofde echter in preventieve geneeskunde; oftewel, de ziekte voor zijn. Ik voelde me niet meer op mijn plek binnen het artswezen dus besloot datgene te gaan doen wat me wel voldoening gaf namelijk: het maken van kunst, oftewel: mijn eigen neus te volgen

Preventieve geneeskunde.. voorkomen in plaats van genezen dus? hoe doe je dat? ?
Door ervoor te zorgen dat mensen meer tijd aan elkaar en de natuur besteden, dit draagt bij aan een gezonder en gelukkiger leven.

Klinkt goed maar waar haal je deze wijsheid vandaan?
Er zijn talloze onderzoeken gedaan naar de effecten van groen op de mens. De belangrijkste uitkomsten zijn dat een groene omgeving stressverlagend werkt, een bijdrage levert (15%) aan gewichtsvermindering bij kinderen en dat uitzicht op groen het aantal opname dagen in ziekenhuizen vermindert (bron: http://www.groenendestad.nl/info)

Dus met je kunst wil je mensen genezen. Wat is de rol van televisie daarin?
Het voordeel van tv is dat je in 1 klap een paar honderdduizend mensen bereikt, exposeren in een galerie is in dat opzicht minder doeltreffend. Dus in 1999 kocht ik een een camera en een editset om op een andere manier mijn ideeën over de wereld aan de man te brengen. Antenne Rotterdam maakt realistische reportages over wijken, kunstenaars, politici, architecten, middenstand, noem maar op. Ons doel is het menselijke aspect benadrukken, een reëel beeld scheppen van hetgeen er om ons heen gebeurt.

Wie zijn jullie opdrachtgevers?
Woningbouwcorporaties, deelgemeentes, architectuurinstituut, communicatie- en evenementenbureau's, Erasmus MC. Overigens komt niet alles op TV, we zijn tevens een AV productiecollectief dat toegepast werk verricht.

Terug naar Creatief Beheer, je had het over het stimuleren van mensen om samen te werken aan een groene leefomgeving. Hoe bewerkstelligen jullie dat?
Creatief Beheer biedt buurtbewoners de kans om op vrijwillige basis met elkaar aan een groene leefomgeving te werken. Wij leveren de tools en de know-how, de buurt doet de rest.

Hoe ben je op dat idee gekomen?

In 2002 stortten mijn vrouw Karin de Keijzer en ik ons op de tijdelijke inrichting van een braakliggend terrein op het oude Noorden, e.e.a. in het kader van een groot kunstproject. Tot onze verbazing werden we bijgestaan door een grote groep omwonende vrijwilligers. Het voorheen kale terrein transformeerde binnen enkele maanden tot een kleurrijke tuin vol wilde bloemen, speelhutten en bankjes. Ook creëerden we een uitlaatplek voor honden, de zogenaamde ‘Trippelzone’ die destijds veel media aandacht kreeg. Tegenwoordig mag je nergens meer je hond uitlaten. De hele stad hangt vol met restricties en zogenaamde plichten “Bewoners van de ...straat begroeten elkaar” of Bewoners van de ... straat spreken elkaar aan op ongepast gedrag” Wat een infantiliteit!

Wat is volgens jou dan de oplossing om een 'betere' buurt te creëren? Samen werken in- en aan een groene leefomgeving! Geheel op vrijwillige basis, niets moet alles mag. Geen bordjes, hekken, camera’s of dat soort ongein, dat wil niemand toch? Uiteindelijk streeft iedereen hetzelfde doel na: een buurman die je groet, kinderen die veilig op straat kunnen spelen en wat groen in de straat.

Hoe krijg je mensen die elkaar amper kennen, en vaak niets eens dezelfde taal spreken, zo gek om samen in een tuin te gaan werken?
De terreinen die wij beheren zijn van en vóór iedereen. Iedereen kan datgene eruit halen wat hij of zij wil. De één wil een moestuin, de ander een zandbak, alles is mogelijk. Plannen voor de inrichting van het terrein, de praktische uitvoering en het onderhoud ervan worden dus samen met de bewoners gemaakt waardoor betrokkenheid gecreëerd wordt, iets wat resulteert in burgerparticipatie. En die samenwerking met elkaar komt vanzelf, want als de één een moestuin heeft, wil de buurman dat ook, dus gaan ze samenwerken: doel bereikt.

Wordt het dan geen zooitje?
Iedere tuin heeft een eigen parkmanager die ‘toezicht’ houdt. De parkmanager is een paar dagen per week actief bezig op de tuin en is een aanspreekpunt voor de buurt. Sommige omwonenden hebben ook diens telefoonnummer dus als er iets fout gaat kan de desbetreffende parkmanager bereikt worden.

Wat doen jullie als er wat gesloopt wordt?
Er wordt zelden iets gesloopt. Dat komt omdat het merendeel door de buurtbewoners zelf gemaakt is. En als er al een keer wat gesloopt wordt dan repareren we het. Daar zijn de parkmanagers ook voor.

Heeft Rotterdam baat bij dit soort initiatieven?
Die vraag moet je stellen aan de mensen in de desbetreffende buurten! maar het antwoord lijkt me duidelijk. Veiligheid staat al jaren hoog op de politieke agenda; 'meer blauw op straat'; waarom niet meer groen?! Er wordt steeds geïnvesteerd in het oplossen van problemen, terwijl het voorkomen ervan veel logischer is”.

Liever voorkomen dan genezen dus, Rini Biemans ten voeten uit. 

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"