Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236404549
2711152024283337414650
3812162125293438424751
4913172226303539434852
5183144

Magazine

week 52 | donderdag 26 december 2024 22:20 uur | 6 bezoekers

Van je familie moet je het hebben

Beroepsorganisatie notarissen informeert consument over belang testament.

 

Van je familie moet je het hebben. Tot er een erfenis te verdelen is. Uit onderzoek van het Notariaat Magazine blijkt dat nalatenschappen vaker tot ruzie leiden. Dat is niet zo gek, want familiebanden veranderen en zogenaamde ‘stiefrelaties’ komen vaker voor. Daarbij worden mensen mondiger en met de erfenissen zelf is steeds meer geld gemoeid. Lastig als er geen testament is. De notaris heeft dan heel wat te sussen.

Vanaf 1 januari 2010 geldt de gewijzigde successiewet. Erna Kortlang, voorzitter Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB): “Bij erven en nalaten is het essentieel dat mensen de rust en zekerheid hebben dat het goed geregeld is. Het voorkomt gedoe en scheelt geld. Nu met de nieuwe wet moeten mensen ervoor zorgen dat hun testament up to date is.” De KNB start daarom op 26 april de landelijke campagne met als slogan ‘Ga eens na wat je nalaat’. 

 

Ruzies

Zelfs bij de meest hechte families kan ruzie ontstaan bij de verdeling van de erfenis. Zo blijkt uit gegevens van KNB dat 30% van de families ruziet over de nalatenschap bij het overlijden van een dierbare. Het gaat in de meeste gevallen om de hoogte van de te verdelen erfenis of specifieke erfstukken, zoals sieraden en kunstobjecten. De ruzies hakken er overigens diep in, want bij 75% van deze gevallen loopt de familieband blijvende schade op door de verdeling van de erfenis.

 

De tien belangrijkste oorzaken voor ruzie om de boedel:

1.     Verschil van mening over de waardebepaling van vermogensbestanddelen (bijvoorbeeld de prijs van een woning die verkocht moet worden).

2.     Een van de kinderen voelt zich achtergesteld ten opzichte van andere kinderen of de stiefouder.

3.     Leningen of schenkingen door ouders aan kinderen die niet goed geadministreerd zijn, en waarvan onduidelijk is of en hoe die verrekend moeten worden met de erfenis.

4.     Onenigheid over de verdeling van de inboedel of sieraden.

5.     Ruzie tussen de tweede echtgenoot/echtgenote en de kinderen uit het eerste huwelijk.

6.     Familieproblemen uit het verleden die worden ‘verrekend’.

7.     Gebrek aan openheid van zaken bieden aan alle betrokkenen.

8.     Invloed van echtgenoten op erfgenamen.

9.     Slechte communicatie, wantrouwen, afgunst.

10.  Onbekendheid met het erfrecht.

 

Landelijke campagne

De website Ga eens na wat je nalaat.nl (www.gaeensnawatjenalaat.nl) staat centraal in de multimediale campagne van de KNB. Aan de hand van de meest voorkomende misverstanden bij mensen die geen testament hebben of een gedateerde versie, worden de wijzigingen duidelijk gemaakt. Naast antwoorden op veelgestelde vragen, biedt de site gegevens van de landelijke servicelijn ‘De Notaristelefoon’ en een zoekmodule om een notaris in de buurt te vinden.

 

Belangrijke wijzigingen in de wet

Er zijn belangrijke wijzigingen in de herziene wet waardoor het lijkt of het allemaal goed geregeld is. Maar dat is niet altijd het geval. Een voorbeeld: Samenwonenden die gedurende een onafgebroken periode van ten minste vijf jaar een gezamenlijke huishouding hebben gevoerd, hoeven geen samenlevingscontract met een wederzijdse zorgverplichting af te sluiten om aangemerkt te worden als partners. Dit geldt inderdaad voor de fiscus, maar daardoor erf je niet automatisch van elkaar. Erna Kortlang: ”Eigenlijk is het zo dat een testament veel vaker nodig is dan je zou denken. Het voorkomt veel ruzie en gedoe. Het is raadzaam om altijd naar de notaris te gaan”.

 

Wanneer naar de notaris

Een testament geeft rust, zekerheid en duidelijkheid. Nederlanders komen maar een paar keer in hun leven bij de notaris. De meeste mensen zelfs helemaal nooit. Als ze komen dan zijn de vraagstukken vrijwel altijd gekoppeld aan de ‘grote beslissingen in het leven’. Het zijn complexere zaken waar mensen de tijd voor willen nemen. Zeker als het om een nalatenschap gaat, komt er ook emotie bij. Veel familieconflicten zijn het gevolg van verkeerde verwachtingen over de verdeling van de erfenis. Mensen willen vaak iets doen voor dierbaren en familieleden, meestal kinderen.

 

Vragen?

Voor alle vragen over uw testament, kunt u de site www.gaeensnawatjenalaat.nl bezoeken of u kunt rechtstreeks contact opnemen met De Notaristelefoon: de landelijke servicelijn die wordt bemand door notarieel specialisten. U krijgt dus direct een notarieel adviseur aan de lijn. De Notaristelefoon is van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 14.00 bereikbaar via 0900 – 346 93 93 (€ 0,80 per minuut met een maximum van € 40).

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"