Denkcafé over fraude, corruptie en crimineel gedrag in het Nederlandse bedrijfsleven! Hoever kun je gaan? Is het fraude als je op kantoor voor privédoeleinden een printje maakt? En wat is nou precies een zakelijk avondje uit? Harry Lensink, misdaadjournalist bij Vrij Nederland en Gerrit de Wit van Expertgroep Klokkenluiders gaan in discussie met Muel Kaptein, hoogleraar Bedrijfsethiek en Henk van de Bunt, hoogleraar Criminologie van de Erasmus Universiteit! woensdag 18 april 2012 | 20u | entree € 5 euro | Studenten en RdamPas gratis | Arminius, Museumpark 3 Rotterdam | www.arminius.nu
Aan de hand van het boek ‘Waarom goede mensen soms de verkeerde dingen doen’ discussiëren wetenschappers en ervaringsdeskundigen over ethiek op het werk. Met cijfers over fraude bij Westerse bedrijven, een analyse van de pijnlijke dilemma’s en Nederlandse organisatiecultuur. Van de Bouwfraude tot dopingschandalen en waarom het zo lang duurt tot ze aan het licht komen...
Muel Kapteinis hoogleraar Bedrijfsethiek bij de Rotterdam School of Management en partner en organisatieadviseur bij KPMG. In zijn boek ‘Waarom goede mensen soms de verkeerde dingen doen’ combineert hij de sociale psychologie met wetenschappelijke experimenten en aansprekende praktijkvoorbeelden. Hij laat zien waarom mensen soms de ‘verkeerde’ dingen doen, dat iedereen zijn prijs heeft, maar ook hoe het komt dat te veel regels wangedrag soms in de hand werken.
- Henk van de Bunt is hoogleraar Criminologie bij de Erasmus School of Law. Hij is gespecialiseerd in toezicht en de dynamiek tussen criminaliteit en sociale controle. Misstanden worden vaak langdurig onder verzwegen. Volgens Van de Bunt komt dit niet doordat het toezicht faalt, maar weten daders hun verboden activiteiten effectief geheim te houden.
- Harry Lensink, journalist bij Vrij Nederland over georganiseerde misdaad en justitie en de auteur van de boeken ‘Crimineel Geld’, ‘Handboek Holleder’ en ‘De Dodenlijst’.
- Gerrit de Wit, recherchekundig fraudespecialist en bekend geworden als klokkenluider bij het ministerie van VROM. Hij heeft 35 jaar ervaring binnen de (rijks)overheid en is gepokt en gemazeld in het recherchewerk voor politie, justitie en bijzondere opsporingsdiensten.
- Cees Schaap, witwasexpert en directeur van fraudeonderzoeksbureau SBV Forensics. Schaap staat voor een juiste omgang, zowel in juridische, als in sociaal-psychologische én emotionele zin met melders van misstanden (klokkenluiders), alsmede voor een goede en evenwichtige klokkenluiderregeling.
Voorafgaand een column door Rutger Bregman, historicus en auteur van ‘Met de kennis van toen. Actuele problemen in het licht van de geschiedenis’.
Dit Denkcafé is een samenwerking van Arminius en Studium Generale EUR.