Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236404549
2711152024283337414650
3812162125293438424751
4913172226303539434852
5183144

Magazine

week 1 | zaterdag 4 januari 2025 11:14 uur | 2 bezoekers

nieuw lokale mediabeleid

Op donderdag 6 september jl. heeft de gemeenteraad nieuw beleid vastgesteld voor de lokale mediasector.

De raad gaat akkoord met het voorstel van het college van BenW om de vervulling van de wettelijk verplichte lokale mediaopdracht in Rotterdam op een aantal punten te verbeteren en te vernieuwen.


De belangrijkste punten uit het nieuwe lokale mediabeleid:
• een compacte en efficiënte invulling van het lokale mediabeleid: ‘minder maar beter’
• via de lokale media versterking van lokale democratie, identiteit en betrokkenheid; lokale media  als kweekvijver en podium voor talent
• aansluiting bij huidige collegedoelstellingen: talentontwikkeling, ondernemerschap en aantrekkelijke stad
• een vernieuwde invulling van de lokale mediaopdracht vanaf 2013 
• meer kansen voor een groter aantal lokale mediapartijen in Rotterdam

Klik hier voor de beleidsbrief Lokale Media.
(De gemeenteraad heeft twee moties aangenomen met betrekking tot FunX, de publieke radiozender voor jongeren in de Randsteden. Het college is verantwoordelijk voor de uitvoering van deze moties en komt hiervoor met een voorstel aan de raad. Meer informatie volgt te zijner tijd.)

Het lokale mediabeleid richt zich op de inrichting van het stelsel van publieke lokale mediakanalen. De gemeente is bij wet verplicht om ervoor te zorgen dat deze kanalen bekostigd worden. Rotterdam wil dat de kanalen van de lokale omroep een groter bereik krijgen en van meer betekenis worden voor de stad en haar burgers. De huidige lokale mediakanalen zijn MegastadFM, RotterdamTV, DNAMC/ETV, FunX en enkele toegangsradiokanalen. Er kan per gemeente één lokale zendgemachtigde omroep worden aangewezen; dat is op dit moment de Stichting Lokale Omroep Rotterdam (SLOR). 


Procedure nieuwe zendmachtiging
De huidige lokale zendmachtiging voor Rotterdam loopt af in februari 2013. Voor de nieuwe periode van zendmachtiging (2013-2017) hebben vier partijen een aanvraag gedaan: de SLOR, Stichting Mediaproducties Rotterdam, Stichting OPEN Rotterdam en Stichting RTV President. Het Commissariaat voor de Media neemt een besluit over wie de lokale publieke omroep wordt in Rotterdam, na advies te hebben ingewonnen bij de gemeenteraad. De gemeenteraad moet de representativiteit bepalen van het orgaan binnen de omroepstichting dat het programmabeleid vaststelt (PBO). Dat orgaan moet zodanig zijn samengesteld dat het representatief is voor de belangrijkste in de gemeente voorkomende maatschappelijke, culturele, godsdienstige en geestelijke stromingen. De reden hiervoor is dat er op deze manier een evenwichtig en veelzijdig programma-aanbod te zien en horen zal zijn op de lokale kanalen.


Voor de beoordeling van die representativiteit is een adviescommissie ingesteld van onafhankelijke deskundigen op het terrein van media(wetgeving), de sector en de politiek, die zich in september buigt over de aanvragen en eind september een advies uitbrengt. Deze tijdelijke commissie bestaat uit de volgende leden: Koos van der Steenhoven (voorzitter), Remco Oosterhoff, John Oliviera, Fadime Örgü en Dick Rijken. De commissie zal een niet-bindend advies uitbrengen aan het college en daarbij een gemotiveerde voorkeur uitbrengen voor één partij. Het college maakt op basis van dit advies een raadsvoorstel en legt dit eind oktober voor aan de gemeenteraad, die eind november een gemotiveerd advies aan het Commissariaat voor de Media moet afgeven. Het Commissariaat houdt vervolgens nog een hoorzitting voor de gegadigde partijen én het gemeentebestuur, voordat het besluit wie de enige lokale zendgemachtigde omroep wordt in Rotterdam. De nieuwe periode van zendmachtiging start op 11 februari 2013.

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"