Cees-Jan Pen, voormalig sr. beleidsadviseur pleit voor Wet Lokaal Economisch Beleid.
Het belang van een stevig economisch beleid voor het versterken van de kracht van steden is onderbenut en onderschat, zegt Cees-Jan Pen, voormalig senior beleidsadviseur Economische Zaken bij de gemeente Zaanstad. “Helaas is er vergelijkbaar met de Wet op de Ruimtelijke Ordening geen Wet Lokaal Economisch Beleid dus moet worden gezocht naar gedegen onderzoek en feiten waarin nut en noodzaak van lokaal economisch beleid wordt aangetoond.” Wel signaleert Pen dat binnen de economische pijler van de G27 er steeds pro-actiever wordt opgetreden bij discussies over de toekomst van het GSB en Kabinetsvoornemens rond de Prachtwijken, arbeidsmarktbeleid, lastenvermindering en regeldruk.
Als belangrijk thema op het gebied van economie en innovatie noemt Pen onder meer de planning van bedrijventerreinen. “Er wordt al jaren gedebatteerd en onderzoek gedaan dat de planning van bedrijventerreinen niet duurzaam is en leidt tot inefficiënt ruimtegebruik. Momenteel is er veel draagvlak bij alle overheidsniveau dat de omslag moet worden gemaakt naar meer aandacht voor het opknappen en behouden van bestaande terreinen en het stimuleren van functiemenging en ondernemerschap in de wijk. Steden en regio´s zullen de komende tijd spelen met de vraag hoe je deze omslag maakt.”
In lijn met de Lissabonagenda, Pieken in de Delta en de aanzienlijke subsidies uit het Europees Fonds Regionale Ontwikkeling (EFRO) werken steden en regio´s er hard aan te komen tot meetbare en uitvoerbare projecten die stimulerend werken op kennis en innovatie bij bedrijven op stedelijk niveau. Deze projecten moeten bijdragen een de diversificatie van de economische structuur. Pen heeft gemerkt dat goedbedoelde innovatieprojecten nog al eens leiden tot vage resultaten. “Zeker omdat er voor steden veel subsidies te verkrijgen zijn, ligt hier een grote opgave.”
Pen verruilde per 1 december de gemeente Zaanstad voor Nicis Institute, waar hij als programmaleider onderzoek zich gaat richten op stedelijk economische vraagstukken. “Ik heb de volste overtuiging dat dit leidt tot waardevolle inzichten voor steden en wetenschappelijk onderzoek van een hoog niveau. Nu blijft er nogal eens wat op de plank liggen of wordt er onderzoek gedaan waar steden te weinig mee kunnen. Op het gebied van Economie & Innovatie heb ik in regionaal en grootstedelijk verband gemerkt dat er in individuele steden veel interessante projecten en onderzoek plaatsvinden waar andere steden veel aan hebben. Door deze projecten en onderzoeken te combineren en te koppelen aan universitair onderzoek is het mogelijk meer diepgaand en analytisch te werken aan het versterken van de economische kracht van steden.” Volgens Pen kan deelnemen aan onderzoek met universiteiten samen met andere steden veel voordelen opleveren voor de persoonlijke en kennisontwikkeling van hun medewerkers. Dit verhoogt de aantrekkelijkheid van gemeenten als werkgever.
Zie ook een artikel over bedrijventerreinen in Zuid-Holland/Rotterdam