Wat doe je als je schoonzus voor de deur staat en je pokeravondjes dreigt te verstoren? Precies, dan schenk je nog een whisky in en maak je haar het leven zuur.
Stichting Drijfzand maakt sinds 2000 ‘professionele theaterproducties met amateurartiesten’. Voor elke voorstelling, twee á drie per jaar, put regisseur Gerard Rijnstra uit een bescheiden netwerk van voornamelijk ongeschoolde, maar enthousiaste acteurs en muzikanten. Dit wetende, vertrek je met andere verwachtingen naar de voorstelling Tramlijn Begeerte van Drijfzand dan naar een stuk van, bijvoorbeeld, Bonheur. Hoe groot is dan de verrassing als de avond in een pakkend ritme, met afwisseling en goed acteerwerk voorbij trekt.
Tramlijn Begeerte is een bewerking van het beroemde ‘A streetcar named Desire’ van Tennessee Williams uit 1947. De verhaallijn is gebaseerd op de thema’s drank, geweld, seks en klassenstrijd in het zuiden van de Verenigde Staten. In het stuk van Drijfzand worden de hitte en de beklemmend kleine gemeenschap waarin de botsing tussen schoonzus Blanche en arbeiderspummel Stanley zich afspeelt, treffend verbeeld. Ook dankzij een eenvoudig, maar effectief decor met slimme lichtvoering is Tramlijn Begeerte een volwaardig stuk, dat slechts op details aan amateurtoneel doet denken. Natuurlijk gaat er wel eens wat mis, zoals met de wisseling tussen de geluidsfragmenten. En inderdaad hoort een aandachtige toehoorder een keer de struikeling in een monoloog. Maar gebrek aan kwaliteit lijkt hier niet de oorzaak van. Schaarste aan repetitietijd is een aannemelijker verklaring.
Blanche wordt op indrukwekkende wijze vertolkt door Thérèse Ossewijer. Ze weet de kwetsbaarheid en overrompelende charme van de verwende schoonheid Blanche zeer innemend op de planken van ’t Kapelletje te zetten. Haar zus Stella houdt van ‘flat character’ Stanley; Sione Twilt speelt heel geloofwaardig dat Stella voor de eenvoud en intimidatie van Stanley valt. Stanley, in het dagelijks leven Hans Lobbezoo, is de centrale figuur waar elke verhaallijn uitkomt. De drankgelagen met zijn pokervrienden, de gang naar de kroeg, de flirts en de strijd met Blanche, de conflictueuze maar passievolle relatie met Stella, de ruzie met de buren.
Het amateurgehalte van Tramlijn Begeerte wordt verder gereduceerd door pokermaatje Pablo. Pablo (Arthur van Meurs) verschijnt regelmatig met buuv Eunice (Monique Schutte) om mooie liedjes op de gitaar te spelen. Arthur is in het dagelijks leven zangpedagoog en heeft als muzikant een enorme podiumervaring. Zo relatief is de term ‘amateurtoneel’.
Gezien: zaterdag 13 januari, theater ’t Kapelletje, van der Sluysstraat 176
Volgende voorstellingen: 19, 20, 26, 27 januari in ’t Kapelletje
Meer info en reserveren zie www.drijfzand.nl of tel. 010-4781675
Eric Westerveld