Op Antenne kun je zelf je filmpjes plaatsen, zomaar laten zien wat je maakt. En misschien een carriere als filmmaker starten. Maar hoe begin je? Een serie interviews met filmmaker
Deel 2:
Marcus J. Carney: The end of the Neubacher project. Marcus is nog altijd niet afgestudeerd van de filmschool. Tijdens zijn opleiding kreeg hij het idee om een film te maken over zijn familieverleden. Zijn Oostenrijkse familieverleden.
Opa was een nazi en opa’s oudere broer burgemeester van Wenen en zo mogelijk nog fouter. Na de oorlog probeerde iedereen dat feit zoveel mogelijk te verdoezelen, hoewel facistische denkbeelden nog altijd leefden in de familie.
Nazi familie“Ik wilde een film maken over de ‘ziekte’ van Oostenrijkers om hun geschiedenis weg te stoppen. Over schaamte en ontkenning.” Zijn docent vond het een mooi plan en regelde een filmproducent voor Marcus. Hij mocht zijn plan voordragen op het forum van IDFA inmiddels 6 jaar geleden. Iedereen was enthousiast. En vervolgens... gebeurde er niks. Er kwamen geen contracten, geen geld.
Marcus, toen 27, begon toch met filmen. Hij filmde zijn familie, nam elk telefoongesprek met zijn moeder op en verzamelde 270 uur aan materiaal.
‘...dan schiet ik je dood’Hij zocht zijn vader op in de VS. Zijn opa had zijn moeder nog bedreigd “Als je ooit met een jood of een Amerikaan trouwt, dan schiet ik je eigenhandig met mijn jachtgeweer neer.” Het had niet geholpen, ze trouwde een Amerikaan, die ze later ook weer volledig uit haar leven verbande.
“Het irriteerde me dat ik niet wist wat er precies gebeurd was en dat er nooit over gesproken werd alsof het niet gebeurd was. Ik ben de film gaan maken uit een soort van persoonlijke noodzaak. Om beter te begrijpen wil ik zelf was.”
De camera is overal bijZes jaar later is de film af en het verhaal heel anders geworden dan hij ooit voor ogen had. Zijn moeder, die het verhaal had moeten vertellen, gaat dood. Ze heeft kanker en gaat een lang ziekteproces in. De camera is overal bij.
“Voor mijzelf is het uiteindelijk meer een film geworden over hoe je van je moeder moet houden.” En dat viel hem niet mee. “Om de week had ik wel weer een moment dat ik er mee op wilde houden. Het heeft me acht jaar gekost om de film te maken. Maar ik heb hiermee ook de geschiedenis voor mij zelf kunnen afsluiten.”
The End of the Neubacherproject van Marcus J. Carney , deze week gezien op IDFA.