Over bezoekers aan de website van een kunstenaar. Kunstminnaars? Vrienden? Collega’s?
Vergeet het maar!
Met zo’n 15 bezoekers aan zijn website per dag denkt de kunstenaar snel dat zijn naam gemaakt is. Uitschieters naar 50 een keer 125! Even rekenen: 15 maal 365 is 5475 per jaar. Misschien overdreven, zeg 5000, zeg 2000 omdat er mensen zijn die meer dan eens per jaar kijken. Dat is meer dan die 40 personen die de opening van mijn tentoonstelling vereren.
Reken uit voor 10 jaar dat ik al een website heb!
Slaap zacht! Reken je rijk! Er ligt een koekoeksei in je nest!
De vreugde gaat er snel af als je zelf PHP programmeert en je eigen tellers installeert van bezoekers aan je website. Het is natuurlijk ook zo dat je provider statistieken geeft. Maar de tellers van de server geven juist dit mooie bovenstaande beeld. Ze geven ook aan dat er wel 20 bezoekers per maand zijn uit de Verenigde Staten. Dat klinkt ook al goed. Ik ken daar niemand. Blijkbaar kennen ze mij wel. Ondanks alle mooie grafieken en kleurtjes van die provider-statistieken is er echter een heel andere werkelijkheid! Huilen!
Tussen haakjes voor mensen die de afkorting PHP voor het eerst lezen:
(Een website zijn pagina’s met tekst en afbeeldingen die iedereen overal te wereld op een computer kan bekijken. Dat is erg handig voor een kunstenaar: altijd een mapje met foto’s onder je digitale arm, bij wijze van spreken. Op elk feestje (wat doe jij? Oooh, kan je daar een beetje van leven?) makkelijk wat dingen laten zien. Bij elke aanvraag voor een project kan je verwijzen naar je site. Een beetje bijwerken af en toe en alles is altijd tiptop, zonder vouwen en vlekken en up-to-date. Die webpagina’s zijn in HTML-taal. Dat is een soort codering. Tekst en plaatjes kan je daar zo in kwijt. WORD-documenten kan je zo in HTML bewaren en op het net zetten. Het maken en bijhouden is allemaal niet zo moeilijk.
Bijna iedere kunstenaar heeft zo’n website. Vervolgens kan je andere, nog leukere dingen toevoegen. Bewegende afbeeldingen, spelletjes. De eerstgenoemde kan je bijvoorbeeld in Photoshop maken, de spelletjes kan je programmeren in JAVA, FLASH of met Director. Dit soort extra’s geef je als kleine pakketjes mee aan je pagina en het wordt netjes op het net weergegeven.
Een heel andere dimensie biedt het zogenaamde PHP. Waar die letters allemaal voor staan kan je zo op internet opzoeken. Wat kan je met PHP? Nou bijvoorbeeld zo’n site maken die winkeltje speelt of waarop je treinkaartjes kan kopen of boeken kan bestellen. Zo’n site met winkelwagentje is gekoppeld aan een boekhouding of een reserveringssysteem. Voor een kunstenaar is een shopping cart wat overdreven, maar kan het handig zijn de site via PHP te koppelen aan een database. Een database is simpel gezegd een grote hoeveelheid gegevens of plaatjes die je snel kan doorzoeken. Je kan bijvoorbeeld alles wat er over je geschreven is opslaan en laten doorpluizen door belangstellende bezoekers. Aan de zoeksite Google hangt natuurlijk een enorme database. Een encyclopedie is een database. )
Maar met PHP kan je ook van die tellers maken die laten zien wie er kijkt, op welke pagina, hoelang en waar de bezoeker vandaan komt.
Dan begint het gelazer!
Leer nooit PHP!
Maak nooit tellers!
Zie ervan af, nu het nog kan!
Droom lekker verder, 15 bezoekers per dag, of 100, of 500!
Bij mij is het te laat. Ik weet nu wie die bezoekers van mijn website zijn. Ik weet hun herkomst en ik kan wel raden waarom ze komen. Niet vanwege het kunstgehalte. Niet vanwege catharsis, reiniging van de ziel, niet om wat te leren, niet om iets te beleven. Niet om het “moois”. Niet om er rijker van te worden, niet om mij minder arm te maken.
Het grootste gedeelte van de bezoekers leeft niet eens. Het zijn programma’s die sites bekijken op hun inhoud. Het zijn de robots van de zoekmachines zoals YAHOO en GOOGLE en MSN.
Het wordt spannend…
Die komen trouwens wel erg vaak langs. Zo vaak vernieuw ik mijn site niet, een keer per jaar een grote nieuwe jas en een aantal keren per jaar wat toevoegingen van nieuwe projecten. Die zoekmachines houden dat ook bij en komen veel naar snel veranderende sites en minder vaak naar sites zoals die van mij. Dat is de theorie maar niet de praktijk. Ze komen bijna dagelijks. Soms een paar keer per dag.
Hebben die soms iets speciaals te doen…
De spanning loopt op….
Dan wordt mijn site bezocht door een site - die andere sites in de gaten houdt. Die doet dat in opdracht en geeft wekelijks door aan die klant of er iets veranderd is op de site. De site: mijn site dus. Er zijn dus mensen die geld betalen om mijn site in de gaten te houden. Maar deze controlesite kan je opzoeken en die geven die activiteiten op hun homepage gewoon aan. Ze komen iedere week langs, zeggen ze, en ja hoor, dat klopt.
En dan…
…ril mee!
Zijn er sites met een coderingsnummer dat niet opgelost kan worden. Websites hebben een naam alleen voor mensen. Voor computers is die naam, bijvoorbeeld antennerotterdam.nl gewoon een nummer. Die nummers en namen zijn gekoppeld. PHP toont een nummer en op een site kan je de naam erbij zoeken, het land en soms de stad. Je krijgt nooit van personen maar altijd namen van providers, eventueel van bedrijven, via hun site.
Sommige nummers beginnend met 38. enzovoort staan voor…de Amerikaanse regering. Prima die komen ook bij mij langs! Oeps! Waarom komt de Amerikaanse regering bij mij langs? Samen met die andere sneaky site, en die zoekmachines?
Suspense in de kunst!
Dat kan allemaal geen toeval zijn. Er is eigenlijk maar een verklaring. Ik deed in 2003 een project met een Marokkaan, Mohammed El Kadiri. In het Zwaanshals maakten we een twaalftal mozaïeken, die zijn ook in de wijk in scholen en nuttige instellingen opgehangen.
Uiterst suspect!
Dat project staat op mijn site. En dat is genoeg. Ik ben verdacht. Ik doe ook projecten in Frankrijk en Duitsland. Een decor voor een theaterstuk in Lille! Een lezing getiteld “Liefde in het heelal” in Duitsland! (Bremen, 3 juni, 2006) Wel erg louche!
Deze kunstenaar is een illusie armer.
Weg bezoekers! Er komt eigenlijk niemand op mijn website. Alleen robots en in-de-gaten-houders. En die houden niet van kunst. Die rapporteren en vullen dossiers. Die verdachte kunstenaar ook, wat zou hij uitvreten? Een tentoonstelling van tekeningen “Kunst in Gefahr”? Een lezing getiteld “Déguiser ses intentions”? (30 juni, 2006, Duinkerken, école de beaux arts.) Nog vermommingen ook!
Maar onze nationale voetbalguru zegt niet voor niets: Elk nadeel “heb sijn” voordeel.
Goed dat ik PHP heb geleerd!
Daarmee kan je niet alleen kijken wie je site bezoekt maar vervolgens tijdens het oproepen die pagina nog veranderen. Die sites die ik kan traceren als controleurs krijgen nu iets anders te zien dan een “echte bezoeker”. Ik verwijs ze netjes naar allerlei algemene sites voor kunstenaars, verzamelsites voor musea en dergelijke. Ze krijgen een worst voor hun neus. Als ze zo’n link tegen komen gaan ze daar achteraan. Dan krijgen ze nog meer kunst te zien. Dan worden ze opgevoed. Ik geloof in de overtuigingskracht van kunst. Zelfs robots kunnen niet om kunst heen. En hoe meer kunst er in de dossiers van verdachte dingen komt te staan hoe beter! Op een bepaald moment gaan die robots zelf schilderen. Let maar op: kunst gemaakt door robots neemt toe. Mijn schuld. Ze staan naast schilderende olifanten en gedichten schrijvende chimpansees hoog genoteerd op veilingen.
Enige “verdachte” sites:
Waar je kunt kijken wie er achter een IP adres zit: http://www.schwarzl.at/
Of engels http://www.hostip.info/index.html
Kijk maar eens naar 38.118.25.60
En deze dan:
De site die andere sites in de gaten houdt is www.totaldomaindata.com/
En wie had gedacht dat de Chinese spoorwegen mijn website bekijkt!!! (222.47.183.114)
Mijn louche site heet www.contrechoc.com maar daar moet je vooral niet kijken, want dan krijg ik nog bezoekers. Eigenlijk vind ik het wel lekker rustig zo.
De Marokkaanse link kan je vinden via http://www.site-idea.com/zellij/index.html