Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236404549
2711152024283337414650
3812162125293438424751
4913172226303539434852
5183144

Magazine

week 47 | donderdag 21 november 2024 09:46 uur | 0 bezoekers

Tapas

Het concept op zich: lekker borrelen met lekkere hapjes, die bij elkaar een complete maaltijd vormen. Zo gaat je casual friday afterwork borrel natuurlijk moeiteloos over in een gezellige avond.
Met winters Historisch Delfshaven als achtergrond voor mijn avontuur op jacht naar de steeds populairder wordende Tapa in zijn natuurlijke habitat, begon ik met m'n borrelgenoten in De Abrikoos. Dit restaurant gerund door Deniz brengt de Tapa en haar turkse equivalent de Mezze bij elkaar. Het verschil zit hem vooral in de gebruikte kruiden. De koude gerechten die we al borrelend tot ons nemen hebben exotische namen als Tzaziki en Turlu salade. Er wordt veel met knoflook gewerkt. We drinken een Rioja, praten gezellig bij, en doen ons te goed aan de aardappel-, kip-, pasta- en tonijnsalade alsook de gemarineerde artisjokken en fetablokjes, gegrilde paprika's en champignons en wat al niet meer.

Na een uur togen we naar restaurant Fritschy. De eigenaars Ilja en Robert zijn zelf naar Andalucie, de geboortegrond van de tapa, geweest om ideeen op te doen voor hun restaurant. We worden onder het genot van een sherry(!) dan ook uitvoerig geinformeerd. Natuurlijk loopt ons het water in de mond en willen we het allemaal proeven. De meest uiteenlopende creaties komen aan ons voorbij. Om eens wat op te noemen: Cigarillo met fetakaas en mint, een visstoofpotje, gemarineerde ansjovis, verse dadels in spek, gehaktballetjes in pittige tomaten basilicumsaus. We drinken er nog maar een spaans wit wijntje bij.

De avond sluiten we af in cafe De Ooievaar, een van de weinige cafe's waar Tapas geserveerd worden. We krijgen een groot bord met zes bakjes geserveerd met verschillende Tapa's. Die olijven met ansjovis vind ik het lekkerst, maar het wordt wel wat veel. Gelukkig zijn er altijd gezellige mensen bereid om een Tapa mee te happen.

Alsof het je na dit alles achter de kiezen te hebben nog interesseert, kan ik je nog wat over de geschiedenis van de Tapa vertellen. Er doen verschillende verhalen over de ronde. Letterlijk betekent het 'dekseltje'. Om de vliegen van de drank weg te houden, deed men schoteltjes op de glazen. Later deed men er ter versiering kleine hapjes als olijven of een stukje brood op. Vervolgens is men zich steeds meer op die hapjes gaan concentreren, waardoor ze een eigen leven zijn gaan leiden. Een andere versie is, dat een spaanse koning ooit heeft besloten, dat dronkaards wat te eten bij hun drank moesten krijgen, zodat ze niet zouden sterven van de honger.

Mijn tapasrondje was in ieder geval uiterst leerzaam, voedzaam en gezellig. Dat vraagt om herhaling. En laat ik dan de mezzes van restaurant De Parel verderop aan de Voorhaven ook niet vergeten.

Met dank aan Jessica, Gemma, Deniz, Robert, Ilja en Ed.

(foto's: svb72@hotmail.com)
 
Array
(
    [113167] => Array
        (
            [naam] => Adriane
            [link] => 
            [reactie] => Wat leuk om te lezen. Ik houd wel van kleine hapjes, maar soms wil ik even geen knoflooksmaak in mijn mond. Dan vind ik het jammer dat knoflook toch wel de smaakmaker is van deze kleine gerechten.
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2006-02-24 07:01:03
            [react_date_changed] => 2006-02-24 07:01:03
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 99942
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => WAQ4HDVRFLVLZR
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 113167
            [editable] => 1
        )

    [113166] => Array
        (
            [naam] => Angelle
            [link] => 
            [reactie] => Hmmm... Vind tapas heerlijk en de knoflooksmaak ook, hoort er echt bij vind ik! 
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2006-02-24 09:46:59
            [react_date_changed] => 2006-02-24 09:46:59
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 99942
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => R89GS9VMQ6PKR5
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 113166
            [editable] => 1
        )

)

Adriane | 24 februari 2006

Wat leuk om te lezen. Ik houd wel van kleine hapjes, maar soms wil ik even geen knoflooksmaak in mijn mond. Dan vind ik het jammer dat knoflook toch wel de smaakmaker is van deze kleine gerechten.

Angelle | 24 februari 2006

Hmmm... Vind tapas heerlijk en de knoflooksmaak ook, hoort er echt bij vind ik!


*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"